Ni nye måneder med Opec-kutt, men analytiker stoler ikke på Irak

Ingen overraskelser fra Opec, men spørsmålet er hvorvidt kutt-løftene vil overholdes.

OPEC-VAKT: Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets er alene på jobb for å følge utviklingen i oljemarkedet parallelt med Opec-møtet i Wien.

Foto: Eirik Amb Nysveen
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Det er ikke mange som er på jobb hos Nordea Markets på Kristi himmelfartsdag, men oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt må følge utviklingen fra Opec-møtet i Wien.

– Jeg var her klokken åtte i dag, også blir jeg vel sittende litt utover ettermiddagen, og kvelden, sier Saltvedt til E24.

– Jeg tror jeg så en annen person her i stad, men det er ikke mange her nei, ler Saltvedt.

Ingen overraskelse

Stadig mer tyder på at Opec kommer til å forlenge kuttavtalen med ni måneder, og torsdag formiddag meldte flere internasjonale medier at landene har kommet til enighet om en forlengelse ut mars neste år.

I så fall vi oljekartellet ha hatt sammenhengende produksjonskutt i 15 måneder. Det er i tråd med hva Saltvedt forventet på forhånd.

Les også

Oljeanalytiker ut mot «Opec-hatere»

– Seks måneder blir for lite, og ett år er for mye, også tror jeg de er redde for å øke kuttene slik at det blir et voldsomt prisløft. De sliter med amerikansk skiferolje, det er ingen tvil om det, sier Saltvedt.

Amerikansk skiferproduksjon har økt kraftig hele våren, og har vært med på å utjevne kuttene fra Opec i årets fem første måneder. Saltvedt påpeker at skiferprodusentene de siste årene har overrasket markedet med hvor effektive de er, og hvor lave priser de nå er konkurransedyktige på.

Brutte løfter

Ifølge Saltvedt er også ni måneder det lengste Opec kunne strekke strikken.

– Jeg tror det blir vanskeligere, og vanskeligere å få medlemmene til å holde seg innenfor det de lover, sier hun.

Irak var aldri spesielt begeistret for den første kuttavtalen, og deres etterlevelse av kuttene som ble lovet kan i beste fall sies å være halvhjertet.

I årets tre første måneder oppfylte Irak i snitt 62 prosent av kuttene de lovet i slutten av november i fjor, og i april falt det ytterligere.

Les også

Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

Saltvedt tror ikke landet er spesielt interesserte i å kutte nå heller, selv om de på papiret går med på det – og at de ønsker å sette opp dampen over nyttår.

– De har to ganske store prosjekter som kommer i slutten av året, så de er nok ikke interesserte i å kutte noe særlig, og i hvert fall ikke langt inn i 2018, sier Saltvedt.

«Wildcards»

I tillegg trekker hun frem Libya og Nigeria, som usikre elementer når det kommer til den totale produksjonen. Begge landene ble unntatt fra avtalen i fjor, og ryktes å være det samme denne gangen.

I mai-rapporten fra IEA påpekes det at begge landene kan få en betydelig større produksjon i tiden fremover, og at tidlig data tyder på at Libyas produksjon i mai vil nå 800.000 fat per dag, noe som er det høyeste siden 2014.

– Libya har sagt de skal opp til én million fat, og dersom Nigeria klarer å legge seg på nivåene fra før den siste uroen er det 300.000 fat til der, og skifer har allerede overrasket og er 2-300.000 fat høyere enn ventet – bare der har man nesten 900.000 fat til hver dag, sier Saltvedt.

Her kan du lese mer om

  1. Opec
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljeanalytiker før Opec-møte mandag: Kan sende oljeprisen godt over 50 dollar fatet

  2. Oljeprisen falt mer enn tre dollar fatet: – Markedet har mistet troen på Opec

  3. – Hjelper ikke å ha kuttene på papir hvis de ikke gjennomføres

  4. Annonsørinnhold

  5. – Syria er viktig, men ikke det viktigste for høyere oljepris akkurat nå

  6. – Nå brenner plattformene i Opec-landene