Ny skuffelse for Statoil: Boret tørt på årets siste brønn i Barentshavet

Statoil har nok en gang fått et skuffende boreresultat i årets letekampanje i Barentshavet. Den femte og siste letebrønnen i kampanjen, Koigen Central, inneholdt hverken olje eller gass.

FANT OLJE VED CASTBERG: Av Statoils fem letebrønner i årets kampanje er det kun Kayak-prospektet ved Johan Castberg som inneholdt olje av betydning. Korpfjell, Gemini Nord, Blåmann og nå også Koigen Central har vært tørre eller inneholdt små mengder olje eller gass.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Letebrønn 7317/9-1 i Barentshavet, kjent som Koigen Central, var tørr. Det melder Oljedirektoratet.

Samme dag som Statoil kunne melde om at de har gjort et funn på 25 til 130 millioner fat olje i Verbier-brønnen på britisk sokkel, kommer det også frem at letekampanjen i Barentshavet ikke ga det resultatet man hadde håpet på.

– Brønn 7317/9-1 påtraff flere sandsteinslag i begge letemålene, til sammen om lag 60 meter i Realgrunnundergruppen og om lag 50 meter som foreløpig korreleres til Snaddformasjonen. Alle sandsteinslagene har dårlig til ingen reservoarkvalitet. Brønnen er tørr, skriver Oljedirektoratet og legger til at det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking.

Letebrønnen var den første i lisens 718. Der er Statoil operatør med 60 prosent eierandel, mens Petoro og DEA sitter med 20 prosent hver.

– Dette var ikke resultatet vi hadde håpet på, sier Morten Eek, informasjonssjef for norsk sokkel i Statoil til E24.

Morten Eek, pressetalsmann i Statoil for drift- og leteaktiviteter på norsk sokkel.

– Med dette fullfører vi årets letekampanje i Barentshavet. Den har ikke gitt resultatene vi hadde håpet på, nemlig å kunne påvise ressurser som kunne gitt selvstendige utbygginger, sier Eek videre.

Boreriggen Songa Enabler skal nå sørover til Nordsjøen for å bore for Bayerngas i lisens 682 etter å boret i Statoils letekampanje siden i våres.

Gir ikke opp

Fasiten viser nå at bare én av de fem brønnene i kampanjen viste seg å inneholde olje av nevneverdig grad.

Den ene positive nyheten som har kommet ut av årets kampanje er at Johan Castberg-funnet nå er blitt 25 til 50 millioner fat oljeekvivalenter større takket være Kayak-funnet.

– Det spennende Kayak-funnet gir muligheter til en mulig fremtidig utbygging inn mot Johan Castberg-funnet, sier Eek.

De andre brønnene har enten vært tørre eller inneholdt så lite at det ikke er kommersielt interessant. I Gemini Nord var det kun spor av olje, mens man i Blåmann og Korpfjell gjorde mindre gassfunn.

Selv om letekampanjen har vært skuffende, så har det langt ifra vært noe tapssluk for Statoil. Statoils finansdirektør, Hans Jakob Hegge, uttalte til E24 under Paretokonferansen i september at Kayak-funnet alene har betalt for hele Statoils letekampanje i Barentshavet i år.

Les også

Statoil deler ut milliardkontrakter til leverandørindustrien

2017 skulle bli et comeback

2017-kampanjen markerte Statoils lete-comeback i Barentshavet etter at selskapet i 2014 hadde en skuffende letekampanje rundt Johan Castberg-feltet. I år gikk selskapet mye bredere ut og lette i flere områder i Barentshavet.

Blåmann ved Goliat-feltet til Eni, Gemini Nord ved Wisting-funnet til OMV og Korpfjell har alle vist seg å gi skuffende resultater. Statoil gjorde riktignok et mindre gassfunn i Korpfjell, men volumene var for små og det er olje som Statoil gjerne vil finne.

Etter leteskuffelsen på Korpfjell uttalte Statoils letesjef for norsk og britisk sokkel, Jez Averty, at selskapet ikke gir opp og at de planlegger å bore like mye i Barentshavet neste år.

– Dette var skuffende. Vi lette for å finne olje, og det har vi ikke gjort så langt. Men det er viktig å forså at man ikke kan trekke en bastant konklusjon etter å ha boret én brønn, sa Averty og påpekte at de også har fått inn verdifulle data fra kampanjen.

Morten Eek bekrefter mandag at planen fortsatt er et like omfattende boreprogram neste år som i år.

– Vet dere om dere vil bore igjen på noen av de samme prospektene som i år eller om dere vil gå til nye områder i Barentshavet?

– Det vil være viktig å ha med resultatene fra årets leting videre til analyse og for å bruke dataene til å ta beslutninger om borekampanjen neste år, sier Eek.

Få nyhetene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Årets «viktigste» letebrønn skuffer stort

 2. Statoil etter leteskuffelsen: Vil bore like mye neste år

 3. Betalt innhold

  Enda en nedtur for Statoil i Barentshavet

 4. Betalt innhold

  Skuffende resultat for Statoil i Barentshavet

 5. Statoil-topp: Barentshavet-kampanje har betalt for seg