«Urd» satte fart på danske vindmøller

Ekstremværet som har herjet de siste dagene sørget for at danske vindmøller produserte 10 prosent mer enn landets totale strømforbruk.

PRODUSERER FOR MYE: Stormen «Urd» har revet med seg både trær og skilter på det norske fastlandet, men de danske vindmøllene står støtt og produserer som aldri før.
  • Eirik Amb Nysveen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Stormen «Urd» har tatt med seg både tak og campingvogner siden uværet skyllet innover landet 2. juledag.

Men det er ikke bare i Norge at «Urd» har satt sine spor i romjulen. Hos våre danske naboer i sør har ekstremværet revet med seg trær og skapt oversvømmelser, men det har også satt fart på landets vindturbiner.

Andre juledag dekket vindkraften godt over 100 prosent av dansk strømforbruk, ifølge organisasjonen Vindmølleindustrien.

Dermed kunne danskene varme juleanden, flæskestegen, gåsen og kartoflene med god samvittighet, i alle fall med hensyn til CO₂-utslipp. «Den enes blæst, den andens fest,» skriver Berlingske Tidende.

I 2015 satte danskene verdensrekord i vindkraftproduksjon, da vindkraft utgjorde 42,1 prosent av landets totale strømforbruk.

110 prosent av landets strømforbruk

Nettoperatøren energinet.dk hadde på forhånd spådd at vind i kuling styrke ville gi overflod av grønn strøm, og en produksjon av vindkraft på helt opp til 157 prosent av forbruket på det meste den 24. og 25. desember.

EKSPORT: Slik ser dansk strømeksport ut tirsdag formiddag.

I snitt ventet energinet.dk at vindkraften ville dekke 110 prosent av Danmarks strømforbruk i disse to dagene.

Tradisjonelle danske kraftverk har likevel vært i drift, siden de produserer varme og dessuten bidrar til å stabilisere kraftsystemet.

Får penger for å bruke strøm

Økt produksjon gjør at strømprisene faller, og de siste dagene har det vært mye strømeksport til Norge og Sverige fra Danmark og Nord-Tyskland, hvor det også er mye vindkraft. Første juledag gikk strømprisen i minus for spotpris-kunder i Danmark.

– 25. desember er en dag hvor det generelt ikke brukes mye strøm, fordi alle bedrifter er stengt. Med kombinasjonen av første juledag, helg, stor produksjon og lavt forbruk havner man i denne situasjonen, sier administrerende direktør i strømselskapet Vindstød.dk, Morten Nissen Nielsen, til Jyllands-Posten.

Les også

Eksperter spår høyere oljepris i 2017

Les også

Miljøvernere mener Norge må gjøre som Obama

Les også

2016 kan bli rekordår for kraftutbyggingen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Fornybar energi
  2. Vindkraft
  3. Danmark

Flere artikler

  1. Forsikringsselskapene venter skademeldinger i flere uker etter ekstremværet

  2. Svenskene fikk betalt for å bruke strøm: – Prisen kan gå ned mot null i Norge

  3. Dansker får betalt for å bruke strøm første juledag

  4. Ekstremværet «Gyda» sender strømprisen nedover: – Det er ikke noe tvil

  5. Fikk betalt for å bruke strøm: - Utenkelig i Norge