Råvareanalytiker om riggvekst i USA: «Oljeprisen er fortsatt ikke lav nok»

Skal tilstrømmingen av nye aktive rigger i USA reverseres må oljeprisen gå lavere, mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

RIGGHOPP: Tallet på aktive rigger i USA har steget kraftig. Her en borerigg i arbeid i Texas.
Publisert: Publisert:

Oljeprisene har så langt i år hatt problemer med å holde seg over 50 dollar fatet særlig lenge, selv om Opec har kuttet produksjonen i forsøket på å orkestrere prisoppgang.

Et av problemene for oljekartellet har vært comebacket til amerikanske skiferoljeprodusenter.

De har kuttet kostnader og økt aktiviteten kraftig. Riggtellingen til Baker Hughes viser at fra bunnpunktet på 316 oljerigger i mai i fjor har tallet mer enn doblet seg til 763 oljerigger.

Og det internasjonale energibyrået IEA spår en kraftig oppgang på 53 prosent i amerikansk skiferoljeinvesteringer i år, ifølge en fersk investeringsrapport.

«Oljeprisen er fortsatt ikke lav nok»

Skal strømmen av nye rigger stagges må oljeprisen gå lavere, mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Han skriver i en kommentar denne uken at «oljeprisen er fortsatt ikke lav nok til å reversere innstrømmingen» av oljerigger.

Les også

Saudi Aramco-topp spår oljemangel som følge av fallende investeringer

– Man så at når den mellomlange oljeprisen i USA, som er type ett til tre år frem i tid, når den gikk over 45–47 dollar da begynte antall rigger å øke, sier analytikeren til E24.

Schieldrop viser til erfaringene for litt over ett år tilbake, da det kraftige fallet i antallet aktive oljerigger i USA nådde bunnen, og riggtallet begynte å stige igjen.

– Det er kurveprisen litt frem i tid som virkelig betyr noe. Hvis du setter i gang en investering i dag kommer produksjonen i løpet av ett til to år.

Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

SEB-analytikeren påpeker at denne prisen på amerikanske lettolje (WTI), for levering en stund frem i tid, stengte på 47 dollar på fredag. Den var dermed tett på nivået da riggtallet begynte å øke igjen.

– Den har bare akkurat kommet ned til det empiriske punktet vi hadde for ett år siden. Den har ikke testet hvor langt ned oljeprisen må gå for at vi skal stanse tilstrømmingen av nye aktive oljerigger i USA.

– Vi vet ikke akkurat hvor dette ekspansjons- og kontraksjonspunktet for antallet rigger i USA ligger per i dag, men det ser ikke ut til å ligge noe høyere. Vi vet at riggene er mye mer effektive volummessig enn det de var både for ett, to og tre år siden, sier Schieldrop.

Ser kraftig produksjonsvekst

Flere rigger gir mer amerikansk oljeproduksjon. Schieldrop estimerer at de 35 nye riggene som ble satt inn siste seks uker vil resultere i 42.000 flere fat per dag fra februar 2018, en produksjonseffekt som tiltar gjennom året.

I desember neste år er estimatet at disse riggene gi en økning i produksjonen på hele 300.000 fat per dag.

Les også

Dårlig nytt for Statoils storfunn i Canada: Boret tørt i to letebrønner

Allerede neste år tror det amerikanske energidepartementet at USAs oljeproduksjon vil vokse til et gjennomsnitt på 10 millioner fat per dag, noe som i så fall vil være høyere enn det tidligere rekordnivået satt i 1970 på 9,6 millioner fat per dag.

Den stadig økende aktiviteten og produksjonen hos skiferoljeprodusentene i USA har vært en av faktorene som har gjort sitt til at markedet har begynt å tvile på effekten av Opecs produksjonskuttavtale på 1,8 millioner fat per dag, som nylig ble forlenget til mars neste år.

Sammen med økt produksjon fra Opec-landene Libya og Nigeria, som ikke er omfattet av kuttavtalen, har det bidratt til at oljeprisene har falt mer enn 18 prosent hittil i år.

Les også

Mindre olje- og gassproduksjon i juni

Les også

India kjøper råolje av USA for første gang

Les også

Vindkraftens nye venner er Goldman og Google: Gigantenes grønne skift

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om