CO2-renseprosjekter kan bli droppet: – Skaper uforutsigbarhet

Industriaktører, fagforeninger og miljøvernere er bekymret for statens satsing på CO2-lagring. Avgjørelsen utsettes med 1-2 år, og to av tre prosjekter er i fare.

DROPPER PROSJEKT: Regjeringen dropper Yaras CO2-lagringsprosjekt i Porsgrunn og vurderer fremtiden for Fortums lagringsprosjekt på Klemetsrudanlegget i Oslo, men vil gå videre med Norcems prosjekt i Brevik. Mange aktører er bekymret for fremdriften i statens planer etter at investeringsbeslutningen ble utsatt til 2020 eller 2021. Dette er et illustrasjonsbilde fra Teknologisenter Mongstad, hvor ulike aktører tester ut teknologier for CO2-fangst.

Foto: Foto: Helge Hansen, Gassnova
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Fremtiden er usikker for flere av de prestisjetunge prosjektene som utgjør regjeringens ambisiøse satsing på fangst av klimagassen CO2.

Regjeringen vil utsette beslutningen om å gå videre med ett eller flere fullskala fangstprosjekter til 2020 eller 2021.

Det kommer frem i revidert nasjonalbudsjett tirsdag, og både miljøvernere, industriaktører og fagforeninger er bekymret over regjeringens utspill.

– De reduserte ambisjonene fra regjeringen skaper uforutsigbarhet, sier fagforeningen Teknas president, Lise Lyngsnes Randeberg.

Regjeringen vil i utgangspunktet bare gå videre med ett av de tre fangstprosjektene, nemlig det hos Norcem i Brevik, som er en del av Heidelberg-konsernet. Ett prosjekt droppes, mens ett skal vurderes på ny senere.

– Satsingen ved Norcem er viktig, men vi hadde håpet på mer, sier Randeberg.

Det er Yaras prosjekt i Porsgrunn som blir droppet av regjeringen. I tillegg regner regjeringen Fortum Oslo Varmes prosjekt på avfallsanlegget på Klemetsrud som dyrt og risikabelt, og derfor vil den vurdere å droppe også dette.

Norcem skal derimot få støtte, slik at selskapet kan gjennomføre et forprosjekt av fangst og lagring av CO2 ved sementfabrikken i Brevik.

– Av de tre fangstanleggene som er utredet og vurdert har Norcem de beste forutsetningene for å gjennomføre et vellykket prosjekt, skriver regjeringen i en pressemelding tirsdag.

Oljebransjen bekymret

– Det er viktig å opprettholde tempoet for å videreføre prosjektet på best mulig måte, derfor er vi er bekymret for at beslutningstidspunktet skyves på nok en gang, sier direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Han mener det er viktig at to anlegg går videre med CO2-fangst, slik at det er nok CO2 tilgjengelig til å drive prosjektet fremover. Et tidligere storskala fangstprosjekt på Mongstad ble lagt ned blant annet av frykt for at det ville mangle CO2-utslipp i nærheten av lagringsanlegget.

– Dersom dette ikke skjer, og at man står igjen med én aktør, vil dette skape usikkerhet om det er mulig å realisere hele CCS-prosjektet, sier Schjøtt-Pedersen.

Les også

Setter CO2-fangst på vent etter regjeringens budsjettkutt

Kritikk fra miljøvernere

I desember skrev E24 at det var usikkerhet om prosjektene, etter at regjeringen kuttet i bevilgningene til CO2-rensing.

Les mer: Setter CO2-fangst på vent

– En utsettelse svekker forutsigbarheten for alle industriaktørene, sier Marius Holm, daglig leder i Miljøstiftelsen ZERO.

Han mener Stortinget må nå sørge for at anlegget på Klemetsrud blir med for fullt videre i prosessen, og at den opprinnelige tidsplanen blir holdt.

Les også

Ap: Regjeringen skal opp til klimaeksamen

– Uproft fra regjeringens side

Bellona reagerer kraftig på regjeringens beslutning, som den mener forsinker prosessen mer enn nødvendig.

– Da må vi kanskje vente til 2024 eller enda senere før fangstanleggene er i gang. Industribedriftene som er involvert i prosjektet har gjort en kjempejobb, men har flere ganger måtte tilpasse seg regjeringens trenering, sier seniorrådgiver Olav Øye i Bellona.

– Det er rett og slett utrolig uproft fra regjeringens side. Det er også svært uansvarlig med tanke på Norges spesielle rolle i utrulling av karbonfangst og -lagring for norsk og europeisk industri, sier han.

Les mer: Leder statens milliardprosjekt: Ser business i CO2-rensing

– Må spre kunnskap

Tidligere la regjeringen opp til å ta en investeringsbeslutning på ett eller flere CO2-renseprosjekt i 2019, men nå sier regjeringen at dette vil skje i 2020 eller 2021.

Regjeringen peker på at en eventuell investeringsbeslutning vil legge beslag på mange milliarder kroner i budsjettene for flere år fremover, og da er det viktig at det blir noe mer enn et symbolsk prosjekt.

– Da må kostnadene være akseptable og prosjektet bidra til kunnskapsspredning og teknologiutvikling internasjonalt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Les mer: Dropper CO2-fangst hos Yara

Les også

Ap: Regjeringen skal opp til klimaeksamen

Les også

Fersk Sintef-rapport om CO₂-rensing: Spår opptil 40.000 jobber

Les også

– Det får store konsekvenser hvis dette beløpet blir stående

Her kan du lese mer om

 1. Klima
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Får likevel tilskudd fra regjeringen: Fortum fortsetter CO2-fangst

 2. Trenger 15 milliarder i støtte: Tror fortsatt på CO2-fangst

 3. Vil droppe CO2-fangst på Klemetsrud: Kan torpedere Oslos klimamål

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  CO2-rensing: Regjeringen dropper Yara

 6. Dropper CO2-rensing hos Yara