– Problemstillingen er håpløs

Datasenterbedriften Kryptovault mener det finnes kun én løsning på spørsmålet om å innføre full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta, og er usikker på om en utsettelse vil gi politikerne noe bedre svar.

UTVINNING AV KRYPTO: Regjeringen og KrF vil full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta, men innføringen er nå utsatt.
  • Ingvild Sagmoen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Fredag kom nyheten om at regjeringen utsetter innføringen av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta 1. januar til 1. mars. Utsettelsen kommer etter at bransjen har klaget over den brå endringen i rammevilkår.

Talsperson Gjermund Hagesæter i datasenterbedriften Kryotovault er delt i sin reaksjon:

– To måneder ekstra er ikke mye. Diskusjonen medfører en betydelig usikkerhet, og kinesiske og japanske aktører vi har vært i kontakt med er fortsatt skuffet, sier han.

– Men på den andre siden er det positivt at regjeringen vil gjøre en konsekvensutredning. Jeg mener problemstillingen i utgangspunktet er håpløs, så jeg håper at politikerne i løpet av den perioden i det minste får en bedre forståelse av problemstillingen og hva kryptovaluta og blokkjedeteknologi er. De må forstå at blokkjedeteknologi kan forandre verden, sier han.

– Blir ikke mindre kryptovaluta

Etter at KrF og regjeringspartiene i forrige uke varslet enighet om å innføre full elavgift for datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta, sa Hagesæter at det vil være «katastrofe» for næringen.

– Det blir ikke mindre kryptovaluta i verden av at Norge innfører full elavgift. Dette grepet kommer bare til å føre til at datasentrene som utvinner kryptovaluta flytter til andre land hvor det er mindre miljøvennlig kraft, sier Hagesæter nå.

Les på E24+

Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

Han mener det finnes kun én løsning på problemstillingen: At det blir opp til aktørene selv hvordan datakraften skal brukes, og at man kaller et datasenter for et datasenter.

Dersom ikke dette blir løsningen, er Hagesæter klar på at Kryptovault er åpen for å vurdere andre land å etablere seg i – noe som vil medføre blant annet tapte inntekter i avgifter for staten, påpeker han.

– Det er mange muligheter og vi må vurdere alt, sier han, og nevner blant annet Sverige.

– Sverige har også en del andre fordeler, som billigere arbeidskraft, men ikke minst er det en forutsigbarhet i Sverige som vi nå mister, sier han.

Vil ha iverksettelse

Naturvernforbundet mener på sin side at utsettelsen ikke bør føre til at forslaget blir omgjort:

– Det er svært viktig at punktet i budsjettforliket om at produksjon av kryptovaluta må få normal elavgift, blir iverksatt, skriver leder Silje Ask Lundberg i en e-post til E24.

– Det vil være tragisk for natur og miljø om slik energisløsing skal kunne fortsette og dermed ødelegge nødvendig utfasing av fossil energibruk. Vi håper virkelig at stortingsflertallet her ikke har latt seg presse av snevre næringsinteresser, skriver hun.

Mistet milliardkontrakt

Les også

Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

Kryptovault har to anlegg som driver med kryptovaluta, et i Hønefoss og et på Dale i Hordaland. Som E24 tidligere har omtalt har selskapet i tillegg planer om å bygge et senter i Glomfjord og i Sauda i Rogaland.

Selskapet Troll Housing skulle etter planen sette i drift et nytt datasenter i Fræna i Møre og Romsdal i midten av desember, etter å ha brukt to år på å sikre seg en milliardkontrakt med en stor, utenlandsk aktør innen blokkjedeteknologi.

Men etter budsjettenigheten om full elavgift gikk kontrakten i vasken, skrev E24 forrige fredag.

– Denne avgjørelsen raserer ikke bare alle mulige anvendelser av blokkjede, men hele datasenterindustrien i Norge, sa medinvestor Haakon Bryhni i Troll Housing om forslaget.

Les også

Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

Les også

Utsetter krypto-avgift

Les også

Avgiftsgrep rammer krypto-datasentre: Venstre åpner for utsettelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser

Flere artikler

  1. Datasenter: Milliardkontrakt i vasken etter budsjettavtale

  2. Utsetter krypto-avgift

  3. Avgiftsgrep rammer krypto-datasentre: Venstre åpner for utsettelse

  4. – Vår kunde ble regelrett skremt bort

  5. Utsetter omstridt krypto-avgift - igjen