Opec vil treffe Lien før viktig møte: Vil trolig diskutere oljekutt

Opec-kartellet har bedt Norge delta på et møte i slutten av måneden, trolig for å diskutere kutt i oljeproduksjonen.

FIKK INVITASJON: Opec har bedt olje- og energiminister Tord Lien til et møte i slutten av måneden, trolig for å diskutere kartellets planlagte kutt i oljeproduksjonen til under 33 millioner fat per dag. Her møter Lien Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih i forbindelse med International Energy Forum (IEF) i Algerie i september.
Publisert:

Opec har sendt invitasjon til Norges olje- og energiminister Tord Lien.

Der spør kartellets generalsekretær Mohammad Sanusi Barkindo om Norge vil sende representanter til et møte med medlemmer og ikke-medlemmer i Opec den 28. november.

Det bekrefter Olje- og energidepartementet overfor E24.

Møtet holdes bare to dager før Opecs 171. ordinære møte, hvor kartellet etter planen skal vedta kutt i oljeproduksjonen og hvordan kuttene skal fordeles. Det er sannsynlig at dette også vil være tema på møtet som Lien er blitt invitert til.

Forhandlingene pågår for fullt, og oljeprisen har denne uken svingt i takt med utspillene fra ulike aktører om hvorvidt de lykkes med å bli enige.

– Jeg tror fremdeles at Opec kommer til å kutte, fordi Saudi-Arabia er så innstilt på at det må skje nå, sier Nordea-analytiker Thina Saltvedt til E24.

Vil ikke delta

Regjeringen har besvart brevet fra Opec, og meddelt at Norge ikke kommer til å delta på møtet.

– For øvrig mener departementet at et stabilt oljemarked, med priser og investeringer på et fornuftig høyt nivå, er viktig både for produsenter og forbrukere av olje, skriver Olje- og energidepartementet i en e-post til E24.

Les også

Fersk energirapport: IEA frykter oljeskvis om få år

Olje- og energiminister Tord Lien har tidligere advart mot å tro at Opec vil gripe inn.

Hvis Opec blir enige om oljekutt, kan det øke oljeprisen, som falt kraftig i 2014 og har handlet på svake nivåer siden da, hovedsakelig fordi Saudi-Arabia og Opec ikke lenger holder igjen produksjonen. Det har ført til global overproduksjon av olje.

Oljemarkedet er nervøst, og oljeprisen handlet tidligere denne uken til 43,60 dollar fatet, det laveste nivået på tre måneder, men steg siden til over 47 dollar, blant annet på grunn av økende håp om Opec-frys.

Brent for leveranse om en måned handles fredag til 46,45 dollar fatet.

Opecs generalsekretær er på reise og kan ikke kommentere saken, opplyser Opec-sekretariatet i Wien til E24.

I september inngikk Opec en foreløpig avtale om å kutte produksjonen til mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat per dag, fra et nivå som ifølge Det internasjonale energibyrået var på 33,8 millioner fat per dag i oktober.

Fikk oktober-invitasjon

Norge og Tord Lien fikk også lignende invitasjoner fra Opec til møter i april og oktober.

– Jeg vil gjerne invitere ditt ærede land til å delta i et møte i høynivå-komiteen av eksperter i og utenfor Opec, som skal finne sted lørdag 29. oktober, skrev Opecs generalsekretær til Lien i oktober, ifølge et brev E24 har sett.

Der skrev Barkindo at Opec-landene var blitt enige om å gjenopprette stabiliteten i markedet i møtet 28. september, og at dette banet vei for videre konsultasjoner og samarbeid også med ikke-medlemmer.

– Målet er å stabilisere oljemarkedet og unngå skadelige virkninger på kort og mellomlang sikt, skrev Barkindo.

Eksperter fra andre ikke-medlemsland ble også invitert, inkludert Aserbajdsjan, Bahrain, Bolivia, Brasil, Brunei, Canada, Colombia, Egypt, Kasakhstan, Malaysia, Mexico, Oman, Russland og Trinidad og Tobago, ifølge et oppfølgende brev fra Opec som E24 har sett.

Les også

Oljeanalytiker etter produksjonstall: Opec-møtet blir ekstremt viktig, viktigere enn på lenge

Takket nei

Norge takker vanligvis nei til å delta i Opec-møter, siden Norge ikke er medlem av kartellet og foretrekker et åpent oljemarked.

– Norsk råoljeproduksjon nådde toppen i år 2000. Et stabilt marked er viktig både for oljeproduserende og oljeforbrukende land. Men oljemarkedet er syklisk, skrev det norske Olje- og energidepartementet i et svar til Opec i oktober, som E24 også har sett.

– Opec har gjennom årene gitt betydelige bidrag til å hjelpe med å stabilisere oljemarkedet, la departementet til.

Tror på kutt

Opec har tradisjon for å invitere også ikke-medlemmer til slike møter for å orientere seg om deres syn på situasjonen, sier Nordea-analytiker Thina Saltvedt.

– Det er trolig for å få en bedre diskusjon og kunne samarbeide bedre med de andre oljeproduserende landene, sier hun.

For to år siden mente Saudi-Arabia at det var nødvendig å redusere kostnadene i bransjen, men etter to år med kraftig fall i oljeinvesteringene frykter de i likhet med IEA en kommende oljemangel, sier Saltvedt. Det kan øke oljeprisen og skade etterspørselen, mener hun.

– De har en stor jobb foran seg. De vil kutte til et sted mellom 32,5 millioner fat og 33 millioner fat per dag. Det er en tøff oppgave, men for å få prisene opp og trygge investeringene er de nødt til å gjøre noe, sier hun.

Opec-landene har forsøkt lenge å få til en avtale om produksjonskutt. Det haster med å stabilisere markedet, skrev Qatars energiminister Mohammed bin Saleh Al-Sada i et brev i april, da han på vegne av Opec inviterte Tord Lien til et møte i Qatar.

– Dagens priser er ikke i noens interesse, skrev Al-Sada.

Les også

Russland tjener på Opec-støtte

Les også

Fersk energirapport: IEA frykter oljeskvis om få år

Les også

– Dette møtet blir ekstremt viktig

Publisert:
Gå til e24.no