Overskridelse på 27 milliarder: Nå er olje- og gassfeltet Martin Linge i gang

Plattformen Martin Linge er i gang, fem år forsinket og med enorme overskridelser. Konsernsjef Anders Opedal i Equinor er veldig glad for at det krevende prosjektet endelig produserer.

Martin Linge-plattformen har startet opp fem år etter plan.
 • Erlend Skarsaune (Stavanger Aftenblad)
 • Anders Fjellberg (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Klokken 21.56 onsdag kveld startet Equinor opp produksjonen på Martin Linge-feltet, får Aftenbladet bekreftet av flere kilder. Dermed ble oppstarten 30. juni – ikke 13. juni som selskapet i mars varslet Pertroleumstilsynet om.

Egentlig skulle olje- og gassfeltet i Nordsjøen vært i gang i 2016, men prosjektet har støtt på store problemer underveis. Equinor tok over ansvaret for feltet fra Total i slutten av 2017.

Totalt vil utbyggingen koste 58,1 milliarder kroner etter Equinors siste anslag – en betydelig økning fra de 31 milliardene Martin Linge-utbyggingen opprinnelig skulle koste.

På en pressekonferansen i forbindelse med at Næringsdepartementet tar over forvaltningen av Equinor-eierskapet fra Olje- og energidepartementet, bekrefter konsernsjef Anders Opedal at Martin Linge er i gang.

– Dette har vært et krevende prosjekt. Vi har tatt oss den tiden prosjektet trenger for å komme i drift på sikker måte. At det nå skjer, er veldig gledelig, sier Opedal til Aftenbladet/E24.

Til Petroleumstilsynet skrev selskapet i mars at overskridelsen skyldes «de betydelige forsinkelsene, nødvendige ombygginger på grunn av feil i prosjekteringen og kvalitetsfeil på arbeid utført på verftet i Asia, kostnader for å erstatte diskvalifiserte brønner, samt økte kostnader på grunn av svak norsk krone i forhold til kontrakter i utenlandsk valuta». Dette betyr også at lønnsomheten i prosjektet er redusert, skriver Equinor.

– Dette feltet skulle aldri vært bygget ut. Sannsynligvis blir dette et tapsprosjekt fordi vi jo må satse på at verden skal vinne over klimakrisen, sa Lars Haltbrekken (SV) i Stortingets energi- og miljøkomité til E24 sist høst.

Da kom det også fram at feltet må ha 67 dollar per fat for å tjene penger, med en totalkost som da var 60,8 milliarder kroner, altså noen milliarder mer enn selskapet har oppgitt nå.

I oktober i fjor var oljeprisen 43 dollar, nå har den passert 75 dollar.

Les også

Equinor venter med oppstart av Martin Linge

Les også

Equinor-topp knyttes til ny oljeskandale

Les også

Tilsyn gir pålegg til Equinor etter Castberg-gransking: – Har identifisert alvorlige brudd på regelverket

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Martin Linge-feltet
 2. Petroleumstilsynet
 3. AftenbladetE24
 4. Norsk sokkel
 5. Oljepris

Flere artikler

 1. Equinor venter med oppstart av Martin Linge

 2. Equinor har satt dato for oppstart av Martin Linge

 3. Martin Linge satt i gang: Jakter mer olje i nabolaget

 4. Equinors børsverdi har passert 600 milliarder

 5. Disse 28 feltene vil Equinor bygge ut: Kanadisk felt kan sette ny rekord