Shell dømt til å kutte klimautslipp med 45 prosent innen 2030

En nederlandsk domstol tvinger oljegiganten til å kutte utslippene mer enn planlagt.

JUBLER: Donald Pols, sjef for miljøorganisasjonen «Friends of the Earth», jubler med en kopi av kjennelsen etter å ha vunnet en rettssak mot Shell, som kan få følger for oljebransjen.
 • Eivind Bøe
 • NTB
Publisert:

Friends of the Earth og seks andre miljøorganisasjoner, samt 17.000 privatpersoner, gikk i 2019 rettens vei i Nederland med krav om at Shell kutter mer i sine utslipp av skadelige klimagasser. Onsdag fikk de medhold.

I kjennelsen fra domstolen i Haag pålegges Shell innen 2030 å kutte utslippene med 45 prosent fra 2019-nivå.

Dette er mer enn det energigiganten har lagt opp til i sine planer, og kjennelsen slår også fast at disse planene heller ikke er konkrete nok.

Dommen er kun rettslig bindende i Nederland, men kan ifølge Bloomberg bli gjennomgått i andre land i en tid med mange rettssaker knyttet til klimaendringer og få følger for oljebransjen.

Dette er første gang et stort oljeselskap er blitt dømt til å endre sin virksomhet for å beskytte miljøet mot klimaendringer, skriver Sky News.

Shell kan anke kjennelsen.

Les på E24+

Equinor mener verden ennå kan trenge nye norske oljefelt

Historisk

Naturvernforbundet-sjef Truls Gulowsen kaller dommen historisk og sier at den, sammen med varsler fra klimaforskere og IEA, viser at norske Høyesterett, politikere og selskaper ikke følger med i tiden.

– Den gir et klart signal om at fossilselskaper og land som avhenger av fossile ressurser, som Norge, må straks begynne en rettferdig omstilling bort fra olje og gass. Selskaper og politikere må handle før klimaskadene for mennesker og natur, og klimarisikoene for norsk økonomi og arbeidsplasser som avhenger av en ressurs som må fases ut, skaper en uhåndterlig krise, sier Gulowsen i en uttalelse.

Les på E24+

Her skal bakterier spise klimagass

Ikke konkret nok

Shell hevdet under rettssaken at det er regjeringer som har ansvaret for å overholde utslippskravene i Parisavtalen, ikke selskap som dem selv.

Selskapet fastholdt også at de jobber seriøst med å få ned utslippene og viste til at de senest i februar satte seg nye mål for dette. Ifølge disse målene skal Shell kutte utslippene med 20 prosent fra 2016-nivå innen 2030, med 45 prosent innen 2035 og med 100 prosent innen 2050.

Det forrige målet Shell satte seg, var å kutte med 30 prosent innen 2035 og med 65 prosent innen 2050.

Domstolen i Haag konkluderer med at disse målene ikke er tilstrekkelige, og at det heller ikke er presentert konkrete tiltak for hvordan de skal nås.

– Klimasøksmålet mot Shell er unikt, for det er første gang i historien at dommere er bedt om å pålegge et selskap å slippe ut mindre CO2, påpekte den nederlandske avdelingen av Friends of the Earth før kjennelsen forelå.

Nederland vil være særlig utsatt for klimaendringer ettersom en tredel av landet ligger lavere enn havets overflate.

Nederlands regjering har forpliktet seg til å kutte utslippene med 49 prosent innen 2030.

Les på E24+

Denne bussen lades av solen

Flere søksmål

Rettssaken i Haag er fulgt nøye av miljø- og klimaaktivister verden over, og i flere land er regjeringer og selskap trukket for retten med krav om utslippskutt.

I Norge tapte i fjor Natur og Ungdom og Greenpeace et klimasøksmål mot staten, som de hevdet brøt grunnloven ved å åpne for oljeleting sørøst i Barentshavet.

I mars avviste EU-domstolen et gruppesøksmål med krav om skjerpede klimamål i unionen, mens en fransk domstol noen uker tidligere ga miljøorganisasjoner medhold i at den franske stat ikke gjør nok for å stanse klimaendringene.

Les på E24+

Den nye vinden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Royal Dutch Shell
 2. Naturvernforbundet
 3. Haag
 4. Utslipp

Flere artikler

 1. Reuters: Shell vurderer å selge eiendeler i Texas

 2. Betalt innhold

  Slik vil Equinor kutte 10 prosent av Norges CO₂-utslipp

 3. Synes ikke oljekjempene kutter nok: – På kollisjonskurs med Parisavtalen

 4. Ber oljebransjen bruke pengestrømmen på omstilling: – En gyllen mulighet

 5. Oljeselskaper setter klimamål: – Grønnvasking