Gassprisen faller under 100 euro

Varmere vær er blant faktorene som presser gassprisen nedover.

Skipet Hoegh Esperanza ankret opp ved terminalen for flytende naturgass (LNG) i Wilhelmshaven i Tyskland i helgen.
Publisert:

Gassprisen fortsatte å falle for fjerde dag på rad onsdag.

Den europeiske referanseprisen for gass, kalt TTF, falt over 7 prosent til 97,9 euro megawattimen. Prisen har falt nesten 35 euro siden fredag morgen, som tilsvarer en nedgang på rundt 26 prosent.

Fullere gasslagre enn vanlig i Europa og en import av flytende naturgass (LNG) som er nær rekordnivåer har bidratt til å minske bekymringen for gassforsyningen, skriver Bloomberg. Europeiske gasslagre er rundt 83 prosent fulle.

Les på E24+

Ekspertenes beste tips: 15 vinneraksjer i 2023

Lavere etterspørsel

Det har samtidig vært mildere vær mange steder i Europa, etter kuldeperioden som vi også fikk merke her i Norge. Det bidrar til minske det generelle energibehovet og etterspørselen etter gass, noe som presser prisene nedover.

– Med kuldeperioden bak oss – og mildt og vindfullt værvarsel for de kommende par ukene, samt rutinemessig lavere etterspørsel fra industrien i julen – er det mange «bearish» drivere i spill, sier Tom Marzec-Manser, gassanalysesjef hos ICIS i London til Bloomberg.

Begrepet «bearish», eller bjørnete, brukes om en situasjon der investorene har en negativ holdning til prisutviklingen i et marked.

I Norge ga kuldeperioden utslag i strømprisen, men i det sørlige Norge har prisen kommet ned noe ned siste dagene.

Store svingninger

Gassprisen har svingt kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina i slutten av februar. I slutten av august var den oppe på så høye nivåer som 300 euro megawattimen, før den falt tilbake igjen. De siste par månedene har priset beveget seg mellom 100 og 150 euro.

Russland var EUs største leverandør av gass før krigen. Etter invasjonen har EU forsøkt å redusere avhengigheten av russisk gass, og det er nå Norge som er EUs største gassleverandør.

EU har blant annet tatt grep som å fylle opp gasslagrene for å være mer motstandsdyktig mot uventede kutt i tilførselen. Det importeres også mer flytende naturgass (LNG) blant annet fra USA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om