Blar opp 41 mrd. for Exxon-felt: – Det er en veldig høy pris

Vår Energi tar steget opp i eliteserien på norsk sokkel ved å bla opp 41 milliarder kroner for ExxonMobils gjenværende norske felt. – Det er en veldig høy pris, sier partner Håvar Blakset i Rystad Energy.

BLAR OPP: Vår Energi blar opp 41 milliarder kroner for Exxons norske felt i en av de største handlene på sokkelen noensinne. Dette er det Equinor-opererte Grane-feltet, hvor Vår Energi nå overtar ExxonMobils eierandel på 28,31 prosent.
Ressursene på norsk sokkel
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Dette er en av de absolutt største handlene som er gjort på norsk sokkel, sier Håvar Blakset som er partner og leder for E&P i Rystad Energy til E24.

– Sammenslåingen av Statoil og Hydro i 2007 er nok den største, men dette er også en betydelig transaksjon, sier han.

Tidligere denne måneden ble det kjent at ExxonMobil var i eksklusive forhandlinger med Vår Energi om å selge sine norske felt til en pris som ifølge Reuters var på rundt 36 milliarder kroner. Torsdag kveld meldte Vår Energi at selskapet blar opp nær 41 milliarder kroner (4,5 milliarder dollar) for eiendelene.

– Det er en veldig høy pris. Det har nok vært stor rift om denne porteføljen. Mange har sett på dette og jobbet med dette. Det er vel en grunn til at Exxon gikk bredt ut, i stedet for å gå direkte til Vår Energi som kjøpte selskapets egenopererte felt tidligere, sier Blakset.

I 2017 tidoblet daværende Point Resources sin produksjon på norsk sokkel til rundt 54.000 fat per dag ved å kjøpe ExxonMobils egenopererte felt for rundt åtte milliarder kroner. Året etter ble selskapet slått sammen med italienske Enis norske virksomhet og skiftet navn til Vår Energi, og nå slår selskapet kloa i resten av Exxons norske felt.

Les også

Les også: Vår Energi kjøper Exxon-eiendeler for 41 milliarder

– Høykvalitets eiendeler

Blant de rundt 20 feltene Vår Energi nå får kontroll over er Snorre, Grane, Ormen Lange, Tyrihans, Mikkel, Fram, Åsgard, Grane og Statfjord.

– Dette er en portefølje i halefasen, med høykvalitets eiendeler som hovedsakelig er drevet av Equinor. Det er en partnerportefølje, så de driver ikke noen av disse feltene selv. Det betyr at de har noe mindre innflytelse enn om de var operatør, og må stole på at Equinor leverer, sier Blakset.

Snart kommer også Snorre Expansion-prosjektet i produksjon, og det er planlagt utbygginger som Lavrans, Grand og eventuelt en Ormen Lange «late life»-investering, påpeker Blakset.

– Letemessig er det sannsynligvis gode oppsidepotensiale i denne porteføljen. Det har ikke nødvendigvis vært gjort nok leting i denne porteføljen. Hvis man gjør store funn nær infrastruktur, så vil det kunne gi stor oppside, sier han.

ExxonMobil melder at torsdagens salg er en del av en plan om å selge mindre strategisk viktige eiendeler for rundt 15 milliarder dollar innen 2021.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Verdens oljesikkerhet står i fyr

STOR SPILLER: Vår Energi tar steget opp og blir en virkelig stor spiller på norsk sokkel når selskapet kjøper ExxonMobils gjenværende norske felt for nær 41 milliarder kroner, ifølge partner Håvar Blakset i Rystad Energy.

Svært rask vekst

Veksten Vår Energi har oppnådd gjennom sammenslåinger og oppkjøp de siste årene er kanskje den mest ekstraordinære man har sett på norsk sokkel, påpekte analytikerne i Sparebank1 Markets i en sektorrapport nylig.

– Det er en eventyrlig vekst, sier Blakset.

Private equity-selskapet HitecVision slo i 2016 sammen de tre oljemyggene Core, Spike og Pure til Point Resources, som altså igjen fusjonerte med Eni to år senere. Eni eier 69,6 prosent av Vår Energi, og HitecVision eier 30,4 prosent.

Noen oppkjøp senere er Vår Energi tredje størst på norsk sokkel, hvis man også teller med statens forvalterselskap Petoro i tillegg til Equinor. Vår Energis produksjon blir nå på rundt 300.000 fat per dag, godt foran Total og Aker BP.

– Vår Energi blir en virkelig stor spiller etter dette oppkjøpet, og får en helt annen rolle på sokkelen, som den tredje største aktøren etter Equinor og Petoro, med Total og Aker BP på de neste plassene, sier Blakset.

– Nå blir altså Vår Energi større enn både Aker BP og Lundin, selv om disse kanskje vil ha større vekst i produksjonen fremover på grunn av eierskap i Johan Sverdrup-feltet, legger han til.

Les på E24+

Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

Kan børsnoteres

I 2017 tidoblet Point Resources produksjonen sin på norsk sokkel til rundt 54.000 fat per dag ved å kjøpe ExxonMobils egenopererte felt for åtte milliarder kroner.

I fjor produserte selskapet rundt 169.000 fat per dag, og torsdagens oppkjøp av resten av Exxons norske portefølje sender selskapet opp i eliteserien blant produsentene. 60 milliarder kroner i investeringer skal sende produksjonen opp i 350.000 fat per dag i 2023, ifølge Vår Energi.

– Dette er en god story for en børsnotering. Vår Energi ser veldig bra ut, og har en portefølje med vekst, som er det Børsen liker å se, sier Blakset.

– Det er litt tungt nå fordi det er en del utbygginger, men produksjonen har en del oppside og vil generere stor kontantstrøm etter hvert. Det er positivt, i alle fall hvis man har tro på sektoren og oljeprisen fremover, legger Rystad-partneren til.

– Hva betyr det for norsk sokkel å få opp nye selskaper i denne størrelsen?

– Det er kjempepositivt. Man får enda mer konkurranse på toppen. Vi trenger en sterk spiller til, slik at selskapene kan utfordre hverandre. For leverandørindustrien og for hele sektoren er det positivt med store spillere som kan utfordre Equinor, sier Blakset.

Les også

Les også: Eni og Point Resources skaper ny gigant på norsk sokkel

Milepæler for Vår Energi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Norsk sokkel
 3. Vår Energi
 4. Point Resources
 5. HitecVision
 6. ExxonMobil

Flere artikler

 1. Vår Energi kjøper Exxon-eiendeler for 41 milliarder

 2. Hitecvision forhandler om å kjøpe ExxonMobil-virksomhet

 3. Betalt innhold

  Nå er hun sjef for det nest største oljeselskapet i Norge

 4. Betalt innhold

  DN: Vår Energi kjøper ExxonMobils andeler på norsk sokkel

 5. Betalt innhold

  Slik ble Hitecvision store på olje