Rystad spår oljeopptur: – Superprofitten er tilbake

Superprofitten er tilbake for de store oljeselskapene, mener Rystad Energy. Årsaken er høyere oljepris, lavere kostnader og lavere investeringer.

MYE CASH: Det kommer inn mye kontanter i oljeselskapene, mener Rystad Energy. Årsakene er blant annet høyere oljepris og lavere investeringer og kostnader. Her jubler Equinor-sjef Eldar Sætre over tallene for tredje kvartal i fjor.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De børsnoterte olje- og gasselskapene raker inn mer kontanter enn noensinne, selv om oljeprisene bare delvis har kommet seg etter fallet gjennom 2014 og 2015.

Det skriver analysefirmaet Rystad Energy i et notat. Selskapet har analysert årsrapportene fra en rekke oljegiganter, samt norske Equinor.

– Våre analyser av de siste årsrapportene fra de store oljeselskapene indikerer tydelig at superprofitten er tilbake for store lete- og utviklingsselskaper, sier Espen Erlingsen, som leder Rystad Energys analyser av oppstrømsvirksomhet.

– Fri kontantstrøm før finansieringsaktiviteter var rekordhøy i 2018, og megaprofitten ble typisk brukt til å betale ned gjeld og øke utbetalingene til aksjonærene, sier Erlingsen.

Ifølge Rystad Energy rant det inn nesten 300 milliarder dollar (2.580 milliarder kroner) i kontanter til de børsnoterte lete- og utviklingsselskapene i fjor.

– Imponerende

Og 2019 kan bli et nytt suksess-år for oljebransjen, tror selskapet.

– Det faktum at lete- og utviklingsselskapene er i stand til å levere samme avkastning til aksjonærene tross mye lavere oljepriser peker på en imponerende økning i lønnsomheten, sier Erlingsen.

Oljeprisen falt sommeren 2014, etter å ha ligget på over 100 dollar fatet det meste av perioden mellom 2011 og 2014. Bunnen ble nådd på 27 dollar fatet i januar 2016, og siden har prisen økt til en topp på 86 dollar fatet i oktober i fjor.

Siden fikk oljen en nedtur til rundt 54 dollar fatet ved årsskiftet, men i år har den steget igjen, til en topp på rundt 69 dollar fatet denne uken.

Den frie kontantstrømmen i oljebransjen nådde ifølge Rystad en topp i 2011, og falt mellom 2012 og 2014 fordi investeringene økte. Etter oljepriskollapsen kom det inn mindre kontanter, men siden 2015 har kontantstrømmen gradvis tatt seg opp.

Tre årsaker

Det er tre årsaker til at Rystad Energy tror kontantstrømmen vil holde seg rundt rekordhøye nivåer:

 • Høyere oljepris, da oljemarkedet har hatt overkapasitet men nå er mer i balanse
 • Lavere kostnader, da kostnaden for nye prosjekter har falt med rundt 30 prosent siden 2014
 • Lavere aktivitet, da investeringene i oljebransjen har falt fra rundt 900 milliarder dollar til rundt 500 milliarder dollar i året

Selskapene fikk inn rundt 211 milliarder dollar i inntekter minus driftskostnader og skatter i fjor, ifølge Rystad Energy. Investeringene ble på 117 milliarder dollar, noe som ga en profitt på 94 milliarder dollar før finansieringskostnader.

Av dette ble 25 milliarder dollar brukt på nedbetaling av gjeld og 69 milliarder ble utbetalt til aksjonærene.

Dermed havnet rundt 70 prosent av profitten i lommene til aksjonærene, påpeker Erlingsen i Rystad Energy.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Årevis med offshore-investeringer kan ha vært «verdiløse»

 2. Tross gode tider: Overskuddene barberes i oljegigantene

 3. Betalt innhold

  Rystad nedjusterer estimater for oljeetterspørselen i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Rystad Energy tror oljetoppen nås om mindre enn ti år

 6. Betalt innhold

  Tror oljeservice går inn i resesjon fra neste år