Analyseselskap anslår kraftig verdifall i kriserammede riggselskaper

Offshoreindustrien har gått fra «vondt til verre» under coronakrisen, mener analytiker Robert Day i Vesselsvalue. Analyseselskapet beregner at riggverdier for 24 milliarder kroner har forduftet på et år i John Fredriksens Seadrill og Tor Olav Trøims Borr Drilling.

UNDER PRESS: Seadrill har varslet at selskapet igjen må inn i forhandlinger med kreditorene. Her illustrasjonsfoto av en oljerigg tilhørende Seadrill.

Reuters File Photo Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Offshoreindustrien var i en resesjon før coronaviruset. Så traff coronaviruset og vi gikk fra vondt til verre, sier offshoreanalytiker Robert Day i Vesselsvalue.

Analyseselskapet anslår at verdien av riggflåten til Fredriksens kriserammede Seadrill er nesten halvert på et år, mens flåteverdien i Trøims riggsatsing har krympet omtrent like mye.

 • Verdiberegningen av Seadrills flåte viser et fall fra 2,6 milliarder dollar til 1,4 milliarder dollar siden juni i fjor, tilsvarende en nedgang på over 11 milliarder målt i norske kroner.
 • Vesselsvalue verdsetter Borr Drilling-flåten til 2,3 milliarder dollar, ned fra 3,7 milliarder dollar i juni i fjor. Det gir et fall på 13 milliarder kroner.

Vesselsvalue leverer blant annet data om verdens skipsflåte og verdsetter fartøy i en rekke forskjellige kategorier.

Les på E24+

Derfor går kriserammede rigg- og supplyselskaper «aldri» konkurs

– Betydelige press på skjøre riggselskaper

Corona- og oljekrisen kommer kun noen år etter den forrige oljesmellen og deler av leverandørindustrien hadde fortsatt ikke kommet helt til hektene igjen.

Rystad Energy har spådd at opptil ti prosent av kontraktsvolumet for riggselskapene blir terminert i år og neste år, tilsvarende et kutt av inntekter på omtrent tre milliarder dollar, eller over 30 milliarder kroner.

Day peker på at verdiene allerede var under press før krisen. Han sier at selskaper i riggbransjen var i ferd med å skrote flere såkalte flyterigger i forkant av virusutbruddet – også relativt nye enheter med en prislapp på nærmere 700 millioner dollar da de ble bygget for ti år siden.

– Hvis du har slike transaksjoner kan du ikke ignorere det. Det er derfor verdiene begynner å falle. Du ser at slike ti år gamle enheter blir solgt til skrapnivåer.

– Disse riggselskapene var langt fra en lønnsom situasjon – de var rammet av fem år uten lønnsomhet, og de som overlevde holdt hodet akkurat over vannet, sier analytikeren.

Les også

Fra krise til krise for riggselskapene

På toppen kom dagens krise som følge av virusutbruddet, som sendte oljeprisen i kjelleren, påpeker Day. Oljeprisen falt fra rundt 60 dollar per fat i februar til under 20 dollar på det laveste i april, før den har hentet seg inn til rundt 40 dollar per fat.

– Den doble nedturen, med coronaviruset ingen så komme, har lagt betydelig press på skjøre riggselskaper, sier han.

Bølge av redningspakker

Day viser til at riggaktører som britiske Valaris og amerikanske Diamond Offshore Drilling enten har varslet behov for eller søkt om kriseløsning, mens John Fredriksens Seadrill må inn i gjeldsforhandlinger – kun to år etter at selskapet var ute av konkursbeskyttelse.

– De kommer til å søke finansielle restruktureringer fordi de ikke kan klare seg med dagens markedsforhold. Oljeprisen falt så mye og oljeetterspørselen gikk også ned – hele markedet ble praktisk talt stengt. Det ble enda en resesjon, sier analytikeren.

Les også

Rystad Energy spår riggkriser: – Kommer til å leve på kanten

Samtidig har Trøims riggsatsing Borr Drilling blitt tvunget til å be om pusterom fra kreditorer og verft og sikret nylig en finansiell pakke som skal holde riggselskapet flytende i to år.

– Det viser at de er under press, fordi det ikke er behov for riggene akkurat nå. De hadde høye håp om å få alle riggene ut i arbeid. Men vi ser rigger bli kansellert, og behovet for rigger bremser ned, sier Day.

De store oljeselskapenes svar på oljeprisfallet er kutt i investeringsbudsjettene. Blant annet struper amerikanske ExxonMobil årets investeringsbudsjett med ti milliarder dollar.

– Alle oljeselskaper kutter. Det slår direkte ut i riggsektoren, sier analytikeren.

– Ond spiral

Han mener det vil bli vanskelig å kvitte seg med borerigger det ikke lenger er behov for.

– Ingen har noen penger. Det er ikke noe arbeid for de, fordi oljeselskapene kutter i leting og produksjon. Det er en ond spiral, hvor den eneste veien ut er å selge riggene til skroting.

Analytikeren ser ikke noen tegn til krisen i riggmarkedet vil avta med det første.

– Du har alle disse selskapene under finansielt press, og vi har investeringskuttene fra store oljeselskaper. Vi ser mange rigger med kansellerte kontrakter. Alt blir satt på pause.

– Riggselskapene kommer til å oppleve et stort press fremover, frem til vi kommer ut av perioden med lave oljepriser og beveger oss mot noe stabilitet i markedet. Men jeg tror det er langt unna akkurat nå, sier Day.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Riggselskaper
 2. Borr Drilling
 3. Seadrill
 4. John Fredriksen
 5. Tor Olav Trøim
 6. Rigg

Flere artikler

 1. DNB-meglerhus med i honorarfest på over 200 millioner i Borr

 2. Meglerhus spår mer riggras på børs: Tre aksjer har kursmål på én krone

 3. Fra krise til krise for riggselskapene

 4. Borr Drilling tapte 970 millioner kroner

 5. Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.