Strømprisen fortsetter noe nedover onsdag

Strømprisen nådde en ny rekordtopp mandag, men har siden gått noe ned i to dager på rad.

Strømprisene har stadig slått nye rekorder den siste tiden.
Publisert:

Døgnprisen på strøm i Sør-Norge vil være på 1,21 kroner kilowattimen onsdag, viser ferske tall fra Nord Pool. I Midt- og Nord-Norge vil prisen være på 1,16 kroner.

Prisene blir normalt fastsatt en dag i forveien, og er ekskludert nettleie, avgifter og påslag fra strømselskapet.

Dersom man tar med nettleie og avgifter må kunder i Sør-Norge i snitt ut med omtrent 2,05 kroner kilowattimen (eventuelle påslag til strømselskapet kommer i tillegg).

Rekorddyr strøm

Strømprisene har stadig slått nye rekorder den siste tiden, og nådde et nytt toppnivå i Sør-Norge på mandag. Den gang var prisen på 2,56 kroner. Siden har prisen gått ned til 1,38 kroner tirsdag.

Skyhøye gasspriser i Europa, høye priser på CO2-kvoter og kull har blitt trukket frem som årsaker til de høye strømprisene.

I tillegg har det vært et tørt år i Norge, som har ført til mindre vann enn normalt i magasinene. Fyllingsgraden i norske vannmagasiner var 71,2 prosent ved utgangen av uke 46, mens medianen de siste 20 årene er en fyllingsgrad på 80,9 prosent, ifølge NVE.

Kaldt vær

De siste dagene har også kaldt vær bidratt til å løfte de allerede høye prisene i Norden.

Og prisene vil trolig fortsette å være høye de kommende dagene, ifølge kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv.

– Det har kommet et høytrykk som startet fredag og varer 10–15 dager frem, hvor det blir kaldere vær. Torsdag og fredag kan det bli ganske heftig forbruk. Det er litt varierende vindkraftproduksjon, og prisene vil variere mye med den. Det kommer nok til å bli noen skikkelig dyre dager de neste 10–15 dagene, sa Djupskås til E24 mandag.

Publisert:
Gå til e24.no