Hvorfor skal Norge ha en statsminister som åpenbart har slumret seg gjennom Stortinget de siste åtte årene?

Norges energiressurser er et gode for samfunnet. Gjennom ansvarlig høsting av våre naturressurser skaper vi velferd og velstand for våre innbyggere.

 • Ketil Solvik-Olsen
  Ketil Solvik-Olsen
  Nestleder i Fremskrittspartiet.
Publisert: Publisert:
Dette er et leserinnlegg
Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kroniker og debattinnlegg til E24 her.

Videre utvikling av energinasjonen Norge er et naturlig diskusjonstema i valgkampen. Derfor er det så uendelig trist at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre snubler i første runde, og gjør hele debatten til en arena for skyggeboksing.

La meg være konkret. Støre forteller media at Norge har tapt åtte år i energipolitikken, fordi det først i juni 2021 ble lagt frem en energimelding. Ergo har angivelig energipolitikken gått på tomgang fra 2013 til sommeren 2021. Utsagnet fra Støre slår derimot tilbake på han selv. Allerede i stortingsåret 2015/16 la H/Frp-regjeringen frem en energimelding. Det var den første siden 1999! Reflekter over det. Støre mener energipolitikken trenger en energimelding for å ha retning. Men i de åtte årene han selv, Vedum og Lysbakken styrte – kom det ingen energimelding.

Spørsmålet er likevel hvorfor Støre forsøker å bløffe velgerne. Hvor var han da Stortinget behandlet, diskuterte og voterte over energimeldingen i 2016? Sov han, var han fraværende eller har han glemt det? Faktum er at det er bygget ut mer fornybar energi under borgerlig regjering enn da Støre og Arbeiderpartiet selv styrte. Produksjonen av vannkraft har økt og rammebetingelsene er forbedret, selv om vi i Frp mener det er rom for ytterligere forbedringer for å øke norsk kraftproduksjon.

Tilsvarende bløff ser vi i Støres utsagn om hydrogensatsing. Her gir han inntrykk for at ingenting har skjedd. Faktum derimot, er at statens økonomiske bidrag til forskning, utvikling og kommersialisering av hydrogen er mer enn doblet under borgerlig regjering. Støres historie er altså objektivt feil. Han avsporer det som burde vært debatten.

I Fremskrittspartiet er vi positive til hydrogensatsing. Men det burde være en diskusjon om hvor det er nyttig. For i seg selv er det lite energieffektivt å omdanne en energiform til hydrogen. Energitapet er betydelig. Det kan likevel være formålstjenlig, for eksempel i en del tilfeller hvor energien ellers ville ha gått tapt. Derfor har Frp støttet satsingen, og resultatene setter Ap i skammekroken.

Støre snubler så i egne valgløfter når han nå lover å bruke ledig strøm til å utvikle fastlandsindustrien. Det er ikke lenge siden Arbeiderpartiet lovet å bruke den samme strømmen til å elektrifisere norsk sokkel – et tiltak som har en prislapp på opp mot 50 milliarder kroner. Resultatet vil være økte strømpriser i Norge, mindre fleksibilitet i det norske kraftsystemet, vanskeligere markedsvilkår for norsk industri, samtidig som CO2-utslippene man sparer på norsk sokkel bare flyttes til EU i stedet. Parodien blir komplett når mange av Arbeiderpartiets samarbeidspartnere ønsker å stenge de samme oljeplattformene.

Energi handler om velstand og arbeidsplasser. Men det handler også om makt og posisjonering i verden. Den forrige rødgrønne regjeringen ville bruke kraftressursene for å gjøre Norge til Europas batteri. Vår vannkraft skulle erstatte norsk gass i Tyskland. Det ville ha vært meningsløst. Men det er også resultatet av en regjering som på åtte år ikke evnet å legge frem en eneste energimelding. Den borgerlige siden har klart legge frem to, hvorav Støre kun har fått med seg en av dem.

Jeg har ikke noe problem med at folk er uenige om prioriteringer, de beste politiske løsningene eller hva som er sannsynlige konsekvenser av ulike beslutninger. Men jeg synes det er dypt problematisk at Arbeiderpartiet og Støre nå driver valgkamp basert på grove faktafeil og uriktige påstander. Journalister – vær obs!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Stortingsvalget 2021

Flere artikler

 1. Solbergs energimelding blir endret: Vil legge frem tilleggsmelding

 2. Støre vil satse grønt med kraft og nett

 3. Tajik advarer oljenæringen mot fortsatt Høyre-styre: – En enorm usikkerhet

 4. Støre besøkte Equinor: - Et regjeringssamarbeid med MDG er uaktuelt

 5. NHO-Almlid med klar beskjed til regjeringen: – Trenger massiv utbygging