Peker på vaksinebekymring og lagertall: Oljeprisen kraftig ned torsdag

Torsdag faller oljeprisen med nesten seks dollar til 62 dollar fatet, børsene i USA faller og kronen svekkes. Noe av årsaken er mer olje på lager i USA og utfordringen med vaksinering i Europa, sier analytiker.

Paretos oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen, her fra en av Paretos tidligere oljekonferanser på Holmenkollen Park Hotell.
Publisert:

Saken oppdateres.

Prisen på nordsjøolje (Brent spot) falt på det meste rundt åtte prosent til drøye 62 dollar per fat torsdag kveld.

Det skjer etter at prisen har steget mye de siste månedene, fra 51 dollar fatet ved nyttår til opp mot 70 dollar fatet på det meste tidligere i mars.

Oppgangen kom blant annet etter at oljekartellet Opec og samarbeidslandene ble enige om å holde produksjonsnivået i april uendret.

Oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities peker på en rekke grunner til at oljeprisen korrigerer ned torsdag kveld.

– Det var en større lagerbygging av råolje i statistikken som kom i dag, og det skuffet nok markedene noe. Vi har også sett problemer med utrullingen av vaksiner i Europa, sier Wiggen til E24.

– De fundamentale forholdene ser litt svakere ut enn for en uke siden, sier hun.

I tillegg til oljefallet torsdag falt også USA-børsene kraftig, med en nedgang på 1,48 prosent på den brede S&P500-indeksen.

Etter oljeprisfallet svekket også den norske kronen seg til 8,51 mot dollar fra 8,39 tidligere på dagen. Kronen har også svekket seg til 10,14 mot euro, fra 10,05 kroner tidligere på dagen.

Illustrasjonsfoto

Rullerer WTI-kontrakten

Wiggen understreker også at priskontraktene for den amerikanske lettoljen WTI utløper fredag. Da må investorer rullere sine kontrakter for å unngå å få den fysiske oljen levert.

Dette har også tidligere ført til store bevegelser i oljeprisen, som i fjor da WTI-prisen i en kort periode ble negativ i forbindelse med rullering av kontrakten.

I tillegg så har Irans produksjon økt, og landet selger mer olje til Kina enn tidligere.

– Selv om Opec har gjort en sterk avtale, må de bekymre seg for Iran. Opec møtes igjen hver måned, og vi mener de vil være villige til å redusere produksjonen hvis etterspørselen faller eller de må kompensere for økt produksjon i Libya og Iran, sier hun.

Selv om Kina kjøper mer fra Iran, så kjøper landet totalt sett mindre olje enn tidligere. Så langt har Kina ledet an i oppgangen etter coronakrisen.

Peker på dollaren

Wiggen trekker også frem valutabevegelser som kan påvirke oljeprisen. Mange trodde dollaren ville svekke seg etter at Kongressen vedtok en krisepakke på 1.900 milliarder dollar. Så langt har USA delt ut 242 milliarder kroner direkte til egen befolkning.

– Dollaren har ikke svekket seg så mye som mange trodde den ville etter USAs planer om økt stimulanse, sier Wiggen.

– Oljeprisen har steget veldig raskt, og dette ser ut som en nedgang etter skuffende statistikk og bekymring for vaksinene. Nå oljen begynner å falle, er det mange som ikke ønsker å være sistemann ut av den. Folk blir også nervøse når kontraktene skal rulleres, sier Wiggen.

Publisert:
Gå til e24.no