Okea reverserer deler av Yme-tapet: – Tidslinjen mot oppstart er betydelig risikoredusert

Det lille oljeselskapet Okea snudde underskudd til overskudd i fjerde kvartal, godt hjulpet av at verdiene på Yme-prosjektet i Nordsjøen jekkes opp igjen.

Administrerende direktør Erik Haugane i Okea. Arkivbilde.
Ressursene på norsk sokkel
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeselskapet Okea, som ble startet av blant andre oljeveteranen Erik Haugane og Senterparti-toppen Ola Borten Moe, leverte fredag resultatene for fjerde kvartal.

Selskapet er i dag operatør på Draugen-feltet som de kjøpte av Shell, og jobber i tillegg med flere prosjekter på norsk sokkel.

Et av de er gjenoppbyggingen av Yme-feltet, som i første omgang endte som en gigantisk skandale for tidligere operatør Talisman. Feltet kom aldri i drift og den nye plattformen måtte skrotes grunnet dårlig kvalitet.

Operatøren Repsol har sammen med Okea forsøkt å bygge feltet opp igjen. Selv om det har gått bedre denne gangen har det også vært forsinkelser og utfordringer, dog i en langt mindre skala.

I tredje kvartal tok Okea et tap på 572 millioner kroner grunnet nye forsinkelser og økte kostnader. I fjerde kvartal reverserer Okea 117 millioner av disse nedskrivningene.

Den ene grunnen er «forbedrede markedsutsikter» og den andre grunnen er at produksjonsriggen Mærsk Inspirerer hadde en vellykket installasjon på feltet på nyttårsaften, ifølge selskapet.

«Tidslinjen mot oppstart er betydelig risikoredusert», skriver Okea.

For ett år siden var målet produksjonsstart sommeren 2020, men i etterkant har dette blitt utsatt. Nå «ser forventet produksjonsstart i andre halvår 2021 til å være innen rekkevidde», skriver selskapet.

Les også

Tilsynsrapport: Alvorlige regelbrudd på oljeplattform til Borten Moe-selskap

Yme, valuta og stigende oljepris

I tillegg til reverseringen av deler av Yme-tapet, skriver Okea at resultatene også er drevet frem av et høyt salgsvolum i et oljemarked i bedring og en urealisert valutagevinst.

– Jeg er svært fornøyd med de solide operasjonelle og finansielle resultatene i fjerde kvartal (...) Etter et ekstraordinært år er oljemarkedet i bedring, sier administrerende direktør Erik Haugane i en børsmelding.

Han peker på at selskapet hadde over 16.000 fat per dag i produksjon i både kvartalet og som snitt for 2020 takket være «de solide resultatene» på Draugen-feltet de driver selv og Gjøa-feltet der de er med som partner.

Yme-feltet vil gi Okea en solid vekst når det kommer. Selskapet venter at det vil gi dem en produksjonsvekst på 4.900 fat per dag i snitt det første året og deretter 7.500 fat per dag når det når platåproduksjon.

Dette vil imidlertid ikke slå ut så mye i 2021, for selskapet anslår en produksjon på 15.500 til 16.500 fat per dag i år, omtrent det samme som i 2020.

– Med oppkjøpet av Vette og attraktive tildelinger i TFO 2020 (den årlige lisensrunden på norsk sokkel, journ.anm.) har porteføljen vår blitt betydelig utvidet, sier Haugane videre.

Okea planlegger å investere 600 til 700 millioner i 2021, ned fra anslaget for 2020 på 1,0 til 1,1 milliarder.

Les også

Okea fikk 154 millioner i skatterefusjon rett inn på konto

164 mill. i skatterefusjon

I tredje kvartal kunne Okea bokføre en skatteinntekt på 508 millioner kroner, mens selskapet fikk utbetalt 154 millioner i skatterefusjon.

I fjerde kvartal bokførte selskapet en skatteutgift på 227,4 millioner, men fikk likevel utbetalt en refusjon på 164,2 millioner.

Totalt for året ble det bokført skatteutgifter på 628 millioner og selskapet mottok 169,1 millioner i refusjoner.

Forskjellen mellom den bokførte skatteinntekten og utbetalingene skyldes tidspunktet for når skatteoppgjøret gjennomføres i de seks terminene gjennom året.

Okea startet året med 1,66 milliarder kroner på konto og endte med 871,2 millioner.

Refusjonene skyldes oljeskattepakken som Stortinget vedtok i fjor. Den bedrer likviditeten til oljeselskapene betydelig ved at de får umiddelbare avskrivninger på investeringer – på den måten betaler man mindre skatt nå og mer i fremtiden.

Hvis man har mer fradrag enn skatt, så får man utbetalt dette i refusjon.

Pakken gir også et mindre skattekutt, som næringen selv aldri ba om. Næringen selv peker på at pakken har satt fart i en rekke prosjekter, og Okea er intet unntak.

Les også

Oljeministeren deler ut årets lisenser: 30 oljeselskaper tilbys 61 nye lisenser

Elektrifisering med Equinor

Et av prosjektene som Okea jobber med er å elektrifisere oljefeltet Draugen i Norskehavet som de er operatør for.

Okea opplyser at de har inngått en felles studieavtale for å vurdere en potensiell «felles infrastrukturløsning» for elektrifisering av både Draugen- og Njord-feltene. Equinor er operatør på sistnevnte.

Et konseptvalg skal etter planen skje i midten av 2021.

«Konseptet, som inkluderer en 130 kilometer lang sjøkabel, kan være klar for drift i 2025», skriver Okea.

I tillegg til dette, arbeid med Yme, lisenser og tre letebrønner som Okea skal delta igjennom 2021, har de flere utviklingsprosjekter på gang:

 • Gassfunnet Hasselmus ved Draugen-feltet er nå i en innledende ingeniørfase (Feed) og det skal etter planen tas en investeringsbeslutning før sommeren. Gassproduksjon er ventet i 2023
 • Okea har også kjøpt Equinors andel i gassfunnet Aurora ved Gjøa, der man planlegger en investeringsbeslutning i 2022 og produksjonsstart i 2024
 • Grevling og Storskrymten jobbes det fortsatt med. Balanseprisen har falt fra 70 til 40 dollar, men ifølge selskapet er dette «ikke tilstrekkelig» for å forsvare en utbygging i dagens marked. Man ser nå på mulighetene for å bedre lønnsomheten videre
 • Okea har kjøpt Repsols eierandel i Vette-funnet og jobber med mulighetene for en utbygging
Les også

Aker BP vil investere like mye som før corona-krisen: Men utbyttefesten er avlyst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Okea
 3. Resultatrushet
 4. Regnskap og resultater
 5. Erik Haugane
 6. Oljebransjen
 7. Repsol

Flere artikler

 1. Vil elektrifisere mer av Troll-feltet: Investerer nesten åtte milliarder

 2. Oljedirektoratet godkjenner oppstart på Yme-feltet

 3. Martin Linge satt i gang: Jakter mer olje i nabolaget

 4. Lundin vil bli klimanøytrale fem år tidligere: Skal plante trær og øke oljeproduksjonen

 5. Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014