Danmark og Sverige slår Norge på klimarangering

Ifølge en ny klimamåling klatrer Norge fire plasser, men ser seg slått av Sverige, Danmark og Storbritannia.

NORDISKE LAND BEST: Danmark er et av landene som gjør det best på målingen. Denne uken gikk regjeringen ut med at de skal avvikle oljeutvinningen helt innen 2050.

Paul Kleiven / NTB
 • Malene Emilie Rustad
 • NTB
Publisert: Publisert:

Det kommer frem på den internasjonale indeksen Climate Change Performance(CCPI). Indeksen måler land på fire områder: utslipp av drivhusgasser, fornybar energi, energibruk og klimapolitikk.

Ingen land gjør det bra nok på alle områdene til å fortjene en plass øverst på pallen, ifølge CCPI. Derfor er de tre øverste plassene tomme og det landet som gjør det best, Sverige, ligger på en fjerdeplass.

Bak dem følger Storbritannia og Danmark.

– Selv om alle land gjorde like mye som dem som ligger øverst, vil det ikke være nok til å unngå farlige klimaendringer, sier CCPI.

En fersk rapport fra FNs miljøprogram viser blant annet at verden planlegger å produsere 120 prosent mer olje, kull og gass innen 2030 enn det vi kan om vi vil holde global oppvarming under 1,5 grader.

Les også

Equinor langt nede på listen: Disse oljeselskapene er best på klima

Norge gjør fremskritt

Norge ligger på en åttende plass, og har gjort fremskritt siden i fjor da vi lå på 12. plass. Vi har gått forbi blant annet Finland og India.

Vi gjør det bra på fornybar energi og utslipp – inkludert et skjerpet utslippsmål. Norge vil kutte med 50-55 prosent, sammenlignet med 1990-nivå, innen 2030.

Tross betydelig nedgang i energibruk per person de siste årene, får vi en lav poengsum i fornybar-kategorien.

Danmark har denne uken vedtatt a de ikke skal starte ny leteboring i Nordsjøen og vil avvikle oljeutvinningen helt innen 2050. Norge har derimot utlyst åtte nye leteområder i Barentshavet, i strid med Miljødirektoratets anbefaling.

EU trekkes fram som en vinner og har gått opp seks plasser til nummer 16. Unionen har kunngjort at den skal være klimanøytral innen 2050, og på toppmøtet senere denne uken, legges det opp til å skjerpe utslippsmålene fram til 2030.

Les også

Danmark har vedtatt oljestans

USA nederst på rangstigen

USA er nederst på lista som nummer 61 av 61 land på listen. CCPI påpeker at landet har trukket seg fra Parisavtalen og mangler nasjonale mål for å få ned utslippene og øker bruken av fornybar energi.

Samtidig påpekes det at eksperter sier flere delstater og byer har tatt klimagrep. I tillegg gjør fallende priser på fornybar energi at andelen av slik energi øker og utslippene fra kraftsektoren går ned.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Klimapolitikk
 2. Fornybar energi
 3. Utslipp
 4. Danmark
 5. Norge
 6. Sverige
 7. Global oppvarming

Flere artikler

 1. IEA om veksten i global energietterspørsel: Coronakrisen kan forskyve rekyl til 2025

 2. Kritiske til Equinors klimamål: – Har tenkt å fyre opp under klimabålet

 3. Equinor vil bli klimanøytralt innen 2050

 4. Sier likevel ja til mer oljeleting – miljøbevegelsen raser

 5. Norge faller av den grønne bølgen