Equinor-enhet venter smell på inntil 25 mrd.

Equinors markedsføringsenhet venter et papirtap på inntil 25 milliarder i fjerde kvartal etter lavere gasspriser, men venter sterke underliggende tall. Selskapet vil også reversere nedskrivninger på blant annet Mariner-feltet.

Anders Opedal og Equinor tjener mye på olje og gass om dagen. Selskapets markedsføringsenhet venter sterke underliggende tall i fjerde kvartalet, men sier at lavere gasspriser fører til en smell på 21–25 milliarder kroner på papiret.
Publisert: Publisert:

Høye priser gjør at pengene renner inn hos Equinor, men deler av rapporteringen hopper opp og ned i takt med de store prisvariasjonene i energimarkedet.

Equinors markedsføringsenhet (MMP) venter å bokføre en smell på mellom 2,1 milliarder og 2,5 milliarder dollar (mellom drøye 21 milliarder og 25 milliarder kroner) i fjerde kvartal.

Det kommer frem i selskapets invitasjon til analytikere om å komme med sine anslag for resultatet i fjerde kvartal.

Smellen er særlig drevet av nedgang i prisene på gass for leveranse i fremtiden, påpeker Equinor. Equinor har inngått en rekke finansielle kontrakter, og den bokførte verdien av disse justeres etter endringene i markedsprisene.

Den siste tiden har gassprisene falt til rundt 70 euro per megawattime. Det er flere ganger mer enn vanlig gasspris, men langt under toppnivåene på over 340 euro i august i fjor.

«Merk at dette delvis er en reversering av tidligere meldte positive timing-effekter, og delvis timing-effekter som vil bli fulgt av senere gevinster når volumene leveres», skriver Equinor.

Justerer man bort papirtapene knyttet til derivatkontrakter sier Equinor at MMP-resultatet vil bli «betydelig over» vanlige nivåer. Selskapet opplyser at et typisk justert resultat for enheten er 250 millioner til 500 millioner dollar i kvartalet. Enheten tjener blant særlig på de store svingningene i gass- og kraftprisene i Europa og høye marginer på raffinering.

Les også

Equinor tjente 249 milliarder i tredje kvartal

Skattefordel på 25 milliarder

I fjerde kvartal vil Equinor også bokføre en skattefordel fra USA på om lag 2,5 milliarder dollar, eller drøye 25 milliarder kroner, opplyser selskapet.

Skattefordelen er knyttet til gjenværende historiske tap på selskapets drift i USA, og er tidligere ikke bokført. Equinor har tidligere rapportert om tap på rundt 200 milliarder kroner i USA.

Konkret betyr dette at Equinor nå kvalifiserer etter amerikanske regnskapsregler til å trekke denne fordelen fra på skatten i USA.

Les også

Equinor manglet kontroll i USA: – Det er jo totalt uakseptabelt

Reverserer Mariner-smell

Equinor vil også reversere tidligere milliard-nedskrivninger på Mariner-feltet og i USA-virksomheten i fjerde kvartal, ifølge invitasjonen. Selskapet oppgir ikke hvor store disse oppskrivningene vil være. Dette vil heller ikke påvirke det justerte resultatet, som er Equinor foretrukne mål på hvordan det går i virksomheten.

Selskapet har tidligere skrevet ned store verdier knyttet til virksomheten sin i USA. I 2019 oppga Equinor at disse nedskrivningene var på over 80 milliarder kroner.

I januar i år meldte Equinor at Mariner-feltet på britisk sokkel inneholdt mindre olje enn ventet, og skrev ned verdiene med 15,8 milliarder kroner.

– Det er ikke unormalt at vi justerer reservene opp eller ned basert på tekniske oppdateringer. Men det er selvfølgelig skuffende når våre oppdaterte ressursanslag er såpass mye lavere enn vi anslo da vi startet opp feltet, sa Arne Gürtner, direktør for Equinors olje- og gassvirksomhet i Storbritannia og Irland, til E24 i januar.

Les også

Mindre olje enn ventet i Mariner-feltet: – Det er selvfølgelig skuffende

Venter noe svakere priser

Selskapets interne gasspris for fjerde kvartal er satt til 27,22 dollar per MMBtu. Dette er en pris Equinor setter på gass som overføres mellom ulike deler av selskapet. Samme pris i tredje kvartal var på 42,34 dollar per MMBtu.

Equinor opplyser at selskapets norske enhet ventes å ha fått mellom 83,1 dollar og 85,1 dollar fatet for oljen i fjerde kvartal. I kvartalet før fikk selskapet til sammenligning 96,3 dollar fatet for sin norske oljeproduksjon.

Selskapet venter å ha tjent mellom 77,4 dollar og 79,4 dollar for sin internasjonale produksjon i fjerde kvartal, mot 92 dollar fatet kvartalet før. USA-produksjonen ventes solgt for 68,6–70,6 dollar fatet i fjerde kvartal, mot 79,3 dollar fatet i tredje kvartal.

Publisert:
Gå til e24.no