Tysk visekansler til Pareto-konferansen: – Takknemlige for støtten vi får fra Norge

– Norge har lenge vært en nær og pålitelig partner for oss i EU, sier Tysklands visekansler Robert Habeck i sin tale til Paretokonferansen.

Tysklands visekansler Robert Habeck snakker til Paretokonferansen via video.
Publisert: Publisert:

HOLMENKOLLEN (E24): Siden forrige gang konferansen ble arrangert har Norge tatt over for Russland som Europas største gassleverandør.

Det skjer etter at Russland har trappet ned sine leveranser, slik at Europa nå står i en energikrise. Det er fare for økende energifattigdom, og industri som stålprodusenter og gjødselprodusenter stenger ned virksomhet.

En rekke land har varslet dyre hjelpepakker for å dempe prisene, som Storbritannia. Politikere i Europa jobber hardt for å sikre seg stabile energileveranser, og da står Norge høyt i kurs.

Denne uken har statsminister Jonas Gahr Støre hatt sin andre samtale på kort tid med EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, mens olje- og energiminister Terje Aasland har møtt EUs energikommisær Kadri Simson.

Ønsker Norges hjelp

Tysklands visekansler og økonomi- og klimahandlingsminister, Dr. Robert Habeck, taler til årets Paretokonferanse via videoskjerm.

– Norge har lenge vært en nær og pålitelig partner for oss i EU, sier Dr. Habeck.

– Vårt nære samarbeid er fortsatt en nøkkel for EUs energisikkerhet og for målene i energiunionen, sier han.

Habeck påpeker at gassleveransene fra Russland har falt, og at Tyskland og EU nå vil forsøke å redusere sin avhengighet av russisk energi. Det har ført til at Norge nå er den største gassleverandøren til EU.

– Vi er takknemlige for støtten vi får fra Norge her, sier Habeck.

Trøim på scenen

Energisikkerhet står sentralt under åpningen av Paretokonferansen. Temaet skal diskuteres av blant andre investor Tor Olav Trøim, Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen og Equinors sjeføkonom Eirik Wærness.

Trøim eier rundt fem prosent av selskapet Golar LNG, som har inngått avtaler med italienske Snam om å levere to importterminaler for flytende naturgass. Slike terminaler gjør det mulig å importere LNG fra verdensmarkedet og redusere avhengigheten av russisk gass.

Tyske interesser sto også sentralt under Norsk olje og gass’ årskonferanse tidligere i år, bare noen uker etter Russlands invasjon av Ukraina i februar. Der var Tysklands tidligere visekansler Joschka Fischer fra partiet De Grønne til stede, og han sa at Tyskland ønsket mer norsk gass velkommen.

Med Equinor i spissen har Norge i år tatt omfattende grep for å levere mer gass til Europa også gjennom sommeren, hvor leveransene normalt er lave.

I juni startet Equinors anlegg på Melkøya opp igjen produksjonen av flytende naturgass (LNG) etter å ha vært stengt i flere år grunnet en storbrann.

Les også

Kjøper gassterminal fra Golar LNG for 3,3 mrd. kroner

Dro inn 128 mrd. på én måned

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har sagt at Norges eksport av gass kan øke med 10 prosent i år og nå nytt rekordnivå. Den høyeste eksporten til Europa så langt var på 117 milliarder kubikkmeter i 2017, ifølge Gassco.

Det produseres gass fra rundt 60 felt på norsk sokkel.

Norges olje- og gassinntekter har skutt kraftig i været den siste tiden. Gassinntektene har økt spesielt mye etter en dramatisk prisoppgang i Europa.

Norges eksportinntekter fra gass var på 128 milliarder i juli alene, sammenlignet med 32 milliarder i samme måned året før.

Ifølge Nordea Markets kan den norske staten dra inn 1.500 milliarder kroner i år og 1.900 milliarder kroner neste år fra olje og gass.

Hit leveres norsk gass
Publisert:
Gå til e24.no