Strømprisene

Rekordmye kraftpenger til det offentlige i fjor: Fikk inn 65 milliarder kroner

Kraftprodusenter, strømleverandører og nettselskaper bidro med rekordhøye 65 milliarder kroner til offentlige eiere og vertskommuner i 2018, ifølge Energi Norge. – Fantastisk flott, sier ordfører i kraftkommune.

REKORDHØYE INNTEKTER: Kraft- og nettbransjen bidro med rekordhøye 65 milliarder kroner til offentlige eiere i 2018, inkludert skatter og avgifter. Det viser tall fra Energi Norge. Dette er en kraftlinje i Oslomarka.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– For min kommune er disse inntektene helt essensielle, sier ordfører Jon Rolf Næss (Ap) i Bykle kommune i Aust-Agder til E24.

– Vi har en stor kommune i areal, men lite folketall. Kraftinntektene utgjør 60–65 prosent av driftsbudsjettet, sier Næss.

Bykle tilhører de 174 kommunene som er medlemmer i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar, og har rundt 1.000 innbyggere. Ifølge ordføreren fikk Bykle rundt 130 millioner kroner i inntekter fra kraftbransjen i fjor.

Vertskommuner og offentlige eiere som stat, kommuner og fylker fikk inn skatter, avgifter og utbytte på til sammen 65 milliarder kroner fra kraft- og nettbransjen i fjor, en oppgang på over 15 milliarder kroner fra året før.

Det viser tall E24 har fått fra bransjeorganisasjonen Energi Norge.

– Høy kraftproduksjon og høye kraftpriser bidro til resultatene som tilbakefører over 65 milliarder kroner til fellesskapet, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge. 

Han påpeker at den summen tilsvarer kostnaden for å drive 54.000 sykehjemsplasser, og at man må helt tilbake til 2010 for å finne lignende tall.

– Jeg syns det er fantastisk flott. Fornybar energi er en kretsløpsressurs som ikke forurenser, og det har vært en utrolig verdifull ressurs for Norge i 100 år og vil utgjøre en enda større verdi fremover, sier Næss.

GLAD FOR KRAFTINNTEKTER: Ordfører Jon Rolf Næss i Bykle kommune.

Heiko Junge / NTB scanpix
Les også

Tror ikke forslag om endret vannkraft-skatt vil bli gjennomført

Les på E24+ (for abonnenter)

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

– Fantastisk flott

Dette er fordelingen av de 65 milliarder kronene i fjor:

 • Staten fikk 51,6 milliarder
 • Kommunene som er vertskap for kraftverk fikk 7 milliarder
 • Kommuner og fylker som eier kraftverk og nettselskaper fikk 6,5 milliarder

Sauda kommune fikk i fjor inn rundt 70 millioner kroner i inntekter fra salg av konsesjonskraft som kraftverkene må tilby kommunene, i tillegg til konsesjonsavgiften og eiendomsskatten. Kommunen hadde også 100-årsjubileum for vannkraften, som ble startet opp i oktober 1919.

– For oss er det svært viktig at vi blir kompensert for de naturinngrepene som er gjort i vår kommune. Vi er veldig glade for at det blir igjen noe lokalt. Vannkraft har kommet innbyggerne i Sauda til gode i 100 år, sier ordfører Asbjørn Birkeland (Sp) til E24.

– Kraftbransjen i Norge er offentlig eid, og det er mange store byer som har store eierandeler i vannkraft. I tillegg har du vertskommuner som kanskje ikke eier så mye kraft selv, men som får kompensasjon for naturinngrep. Slik sett er det en jo bra fordeling vi har i dag, sier han.

Les også

NHH-professor om kraftskatt-forslag: – Redd dette er bensin på bålet

Ferskt skatteforslag: – En katastrofe

Energi Norge påpeker at grunnrenteskatten for første gang var på over 10 milliarder kroner i fjor. Dette er en ekstraskatt til staten som kraftprodusentene betaler på toppen av selskapsskatten på 22 prosent. Grunnrenteskatten i vannkraften har blitt satt opp de siste årene, og er i år satt opp til 37 prosent.

Både Næss og Birkeland er bekymret etter at Sanderud-utvalget foreslo å øke grunnrenteskatten og fjerne kommunenes konsesjonskraft og eiendomsskatt. Kommunene skal ifølge utvalget få like mye penger som før, men forslaget har møtt motstand.

– Det forslaget tar jo ikke høyde for at noen kommuner er vertskommuner mens andre er eiere. De ønsker å fordele dette på innbyggertall, så dette forslaget vil være en katastrofe for oss. Vi har mye færre innbyggere enn de store byene, sier Birkeland.

– Det kraftskatteutvalget har kommet med av forslag er helt katastrofalt, sier Næss.

Det offentliges inntekter fra kraft- og nettbransjen falt etter årene 2010 og 2011 da strømprisen var svært høy. Inntektene var nede i 35,5 milliarder kroner i 2015, men har siden vært på opptur igjen (se faktaboks).

Les også

Kraftkommuner ruster til kamp for å beholde milliardinntekter

Les også

NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft

Høyt utbytte

E24 skrev i august at eiernes utbytte i de 30 største aktørene i kraftbransjen steg til 15 milliarder kroner i fjor, ifølge en oversikt fra Pareto.

Eierne i norsk kraftbransje er i stor grad offentlige, som stat, kommuner og fylker.

Disse har ifølge Pareto hentet ut 84 milliarder kroner i utbytte fra de 30 største kraftaktørene de siste ti årene, hvor halvparten er statens utbytte fra Statkraft.

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Energi Norge
 3. Eiendomsskatt
 4. Utbytte
 5. Energi
 6. Bykle
 7. Vannkraft

Flere artikler

 1. Billig strøm kan ramme kraftkommuner: – Er sårbare for prisnivået

 2. Kraftkommuner ruster til kamp for å beholde milliardinntekter

 3. Betalt innhold

  – Gi kommunene mer av vindkraftinntektene

 4. Annonsørinnhold

 5. Laveste strømpris noensinne i Sør-Norge: Du kan spare 6.000 kroner i 2020

 6. Betalt innhold

  Vindkraftbransjen vil lokke kommuner med flere skattekroner