Oljebransjen håper på flere studenter: Står klar med 1.400 nye jobber i år

Oljebransjen står med åpne hender i håp om å tiltrekke seg de beste kandidatene. – Ja, det er en næring preget av konjunkturer, men vi skaper mulighetene selv, sier Lundin-sjef Kristin Færøvik. 

HÅPER PÅ SØKERE: Administrerende direktør i Lundin, Kristin Færøvik, ønsker seg jobbsøkere fra både rene petroleumsstudier og mer generelle ingeniørutdannelser.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Hans Jordheim
Publisert:

Mandag 15. april går søknadsfristen til Samordna Opptak ut. Etter en årrekke med dalende søkertall, håper oljenæringen nå på at det nok en gang skal bli kniving om studieplassene.

– Alt tyder på at de som velger å gå inn i petroleumsrettede studier, gjør et klokt valg. Rekrutteringen de neste årene blant våre medlemmer er et bevis på dette, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

– De som ansettes vil komme til en næring i stor endring. For å få gjennomført dem trenger vi høykompetent arbeidskraft og ungdommelig pågangsmot, fortsetter han.

Bransjeorganisasjonen har hentet inn tall fra sine syv største medlemmer. De viser at det vil åpne seg mang en jobbmulighet for de mange nyutdannede i år. Til sammen planlegger selskapene å rekruttere omtrent 1.400 personer i 2019.

Erstatte, ikke vokse

Equinor skal naturlig nok ansette flest, i underkant av 800. Majoriteten er jobber i Norge, forteller kommunikasjonssjef Morten Eek.

– Målet er ikke å bli flere ansatte, men først og fremst erstatte de mange som går av med pensjon. Vi søker derfor nye og gode kandidater i alle aldersgrupper til stillinger både på land og til havs, sier han.

Slik forventer Equinor at rekrutteringen vil se ut de neste ti årene, riktignok med noe variasjon fra år til år. Selskapet har selv estimert at rundt halvparten av dagens ansatte, det tilsvarer omtrent 10.000 personer, kommer til å gå av med pensjon innen 2030.

– Vi ønsker å få inn deres erstattere i god tid så man rekker overlapp med videreføring av kompetanse før de mer erfarne gir seg, sier Eek.

Les også

Rystad spår oljeopptur: – Superprofitten er tilbake

Ja takk begge deler

I Lundin Norway er dimensjonene betraktelig mindre. De planlegger 40 nyansettelser i år.

– Stillingene vi lyser ut i år er ganske godt spredt. Undergrunnskompetanse er viktig for oss, men vi har også et ganske stort behov for påfyll innen ny teknologi. Vi sier ja takk begge deler til søkere fra rene petroleumsstudier og mer generelle ingeniørutdannelser, sier Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik.

Hun forteller at det viktigste rent teoretisk er å ha en realfagsbakgrunn, at man forstår matematikken, og at det deretter er mye man lærer når man kommer ut i arbeidslivet.

– Må man forvente svingninger og usikkerhet om man sikter seg inn i oljebransjen?

– Jeg tror at i alle fall operatørselskapene er blitt ganske bevisst på å sørge for å beholde kompetanse gjennom svingninger fordi det er kostbart å gjøre store utskiftninger. Ja, det er en næring preget av konjunkturer, men vi skaper mulighetene selv.

Mange skal pensjoneres

– Unge frykter kanskje at arbeidsplassen er i overkant avhengig av oljeprisen?

– Jeg vil råde til å tenke langsiktig. Det beste du kan gjøre for å sikre at du har en jobb i fremtiden er å opparbeide deg kompetanse. Den kan aldri noen ta fra deg. Og så er det viktig å huske at det ikke er så mange år til min generasjon skal ut. De som starter nå, vil være ferdig om fem år. Da er det mange som skal ut i pensjon.

Les også

Equinor kjøpte inn litt mindre i 2018, men de kjøpte mer i Norge

– Hva vil du si til de som ennå ikke har bestemt seg?

– Det er en fantastisk interessant industri å være i. På det overordnede plan bidrar man til å forsyne verden med energi og zoomer man litt inn handler det om å jobbe for å gjøre norsk sokkel konkurransedyktig, både på pris per fat og bærekraftighet. Da jeg selv valgte utdanningen vektla jeg også at dette er en næring som gir muligheter til å reise ut i verden, sier Færøvik.

Investeringsøkning i år

Norsk olje og gass fikk i fjor forskningsinstituttet Iris til å se på behovet for arbeidskraft i olje- og gassindustrien de neste årene. Den viser at det vil bli behov for mellom 24-28.000 nye ansettelser frem mot 2022.

– Våre langsiktige prognoser viser at investeringsnivået i næringen tar seg kraftig opp i årene som kommer, sier Schjøtt-Pedersen.

Organisasjonen presenterte i januar en rapport med spådommer for norsk sokkel de neste årene. Den viser at oljeinvesteringene vil øke kraftig til 184,5 milliarder kroner i år før de deretter vil falle frem mot 2023.

Oljetoppen ytrer i forbindelse med anslagene bekymring for at det ennå ikke er tatt beslutning for 40 prosent av investeringene som ventes i 2023.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Norsk olje og gass
 3. Lundin Petroleum
 4. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor fikk 3000 søkere til 150 jobber

 2. Lundins letesjef går av: – Et av målene mine var å skape et «nytt» Grieg

 3. Betalt innhold

  Equinor ansetter 250 fagarbeidere

 4. Annonsørinnhold

 5. Schjøtt-Pedersen går av: Møtte klimapress internt i oljenæringen

 6. Lundin om Alta-skuffelsen: – Vi går litt i letemodus