Tord Lien ber Europa komme med CO2 til Norge

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier at fanget CO2 skal bringes til Nordsjøen i båter, ikke via rør.

CO2-SKIP TIL NORGE: Tord Lien ønsker at Europa skal frakte CO2 til Norge ved hjelp av skip. Yara Frøya og Yara Gerda, her i Middlesborough, er to bulkskip bygget om til CO2-frakt. Illustrasjonsfoto.

Foto: YARA
  • Bjørn Haugan
Publisert:,

Han sier det er svært gledelig at Statoil planlegger å sette seg i førersetet for å fange og lagre CO₂, slik selskapet gikk ut med sammen med ni andre oljeselskaper fredag.

– Oljeselskapene vil fortsatt levere olje og gass i mange år fremover, men det er veldig bra at de erkjenner at skiftet til bærekraftige energikilder vil komme og at de selv vil ta en ledende rolle for å fange og lagre CO₂. Det er fornuftig at de leter etter nye forretningsområder innenfor fornybar energi, sier Lien.

Han fastslår at Norge og Statoil ønsker å ta en ledende posisjon for å lagre CO₂.

– Vi har allerede 20 års erfaring med lagring av CO₂ i Nordsjøen, som viser at det kan skje på en trygg måte innen forsvarlige rammer. Vi har bestemt at CO₂ fra de tre norske anleggene som skal fange CO₂, skal fraktes med skip til Smeaheia utenfor Bergen.

Fraktes med skip

Les også

Regjeringen satser videre på tre CO2-fangstprosjekter: Sprøyter inn 360 mill.

De tre prosjektene som skal utvikle fullskala CO₂-renseanlegg er avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo, Yara i Porsgrunn og Norcem i Brevik.

– Vil dere legge til rette for at det blir lagt ledninger fra Europa til Nordsjøen, slik at EU-landene kan levere sin CO₂ til norsk sokkel?

– Nei, vi har kommet til at den beste løsningen er at CO₂-en fraktes med skip: Gassnovas og departementets har hentet omfattende kunnskap om alternativene og vi har kommet til at båt er bedre enn rør.

(saken fortsetter under bildet.)

VIL HA UTENLANDSK CO2: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på talerstolen under 50 årsmarkeringen av norsk olje- og gassindustri.

Foto: NTB Scanpix

Ønsker å lede an

– Dere ønsker at europeiske land leverer CO₂ til Norge?

– Hvis det er aktuelt er det noe vi vil legge til rette for – hvis Statoil eller andre finner lønnsomhet i å hente CO₂ fra andre land, sier ministeren.

– Vi har meget stor lagerkapasitet. For tiden er problemet at det foreløpig er få land som har ratifisert avtalen som vil åpne for fangst og lagring av CO₂, sier Lien.

Han legger til at han håper oljeselskapenes initiativ og Norges åpne dør for å lagre CO₂ vil få andre europeiske land å få opp farten.

– Vi ønsker å være ledende i utviklingen av teknologien for fangst og lagring og håper det gjør at andre følger etter. Dette er et nødvendig og viktig klimatiltak som gjør at vi kan nå være klimamål, sier han.

Les også

Norsk olje og gass kan ta 2 prosent av verdens utslippsbudsjett

Les også

Gir gass for å fange CO2

Her kan du lese mer om

  1. Nordsjøen
  2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gir gass for å fange CO2

  2. Microsoft vil inn i norsk CO₂-fangst og lagring

  3. Vil bruke 6,9 mrd. på prestisjetung CO₂-lagring

  4. Annonsørinnhold

  5. Statoil skal lagre CO2 for staten: Får Shell og Total på laget

  6. Vil lage hydrogen av gass