Google har kjøpt kjempetomt i Skien

Google har kjøpt en stor tomt i Skien, i tilfelle teknologigiganten får behov for flere nye datasentre i Europa.

KJØPTE TOMT: Dette er Googles datasenter i Hamina i Finland. Nå har selskapet kjøpt en tomt i Skien, som selskapet skal ha i bakhånd i tilfelle det trenger flere datasentre i Europa. Det skriver lokalavisen Varden.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Google har kjøpt en 1.947 mål stor tomt i Skien, skriver lokalavisen Varden.

– Dette er det største som har skjedd i min tid og på mange år i Grenland. Selv om Google understreker at de foreløpig kun kjøper ei stor tomt er det god grunn til i hvert fall å feire dette med ei halv kake, sier ordfører Hedda Foss Five til avisen.

Tomten er kjøpt dersom det blir behov for flere nye datasenter i Europa, forteller kommunikasjonssjef i Google Norge, Helle Skjervold til avisen.

– Vi har inngått en partneravtale med Statkraft for å tilrettelegge en del infrastruktur på tomta for å forberede en eventuell utbygging, sier Skjervold.

Hun understreker samtidig at selskapet ikke ser for seg å bygge noe umiddelbart, men at det er beslutning som ligger frem i tid.

Knut Fjerdingstad, pressekontakt i Statkraft sier til avisen at dette er et gjennombrudd for Norge som attraktivt sted for store aktører. Han kan foreløpig ikke si hvor omfattende samarbeidet eventuelt blir.

Partene har ikke ønsket å gå ut med informasjon på hvor mye tomten er kjøpt for.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) skriver i en epost til NTB at han håper at Google velger å gå videre med en investeringsbeslutning.

– Norge har alle forutsetninger for å bli en ledende datasenternasjon i Europa. Rikelig tilgang på fornybar energi, god infrastruktur, redusert elavgift og fjerning av maskinskatten gir et godt utgangspunkt for at Norge skal tiltrekke seg flere investeringer i datasentre, skriver Astrup ifølge NTB.

– Har ventet lenge

EL og IT-forbundet skriver i en e-post til E24 at de er glade for Googles beslutning.

– Dette er lovende for Norge som IT-nasjon. Vi har rikelig med ren kraft og kompetanse på området, så vi har ventet lenge på å få en av gigantene innen datalagring til Norge. Det er en milepæl for Norge som IT-nasjon om byggingen blir realisert, sier Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet.

NHOs forbund for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, mener en utbygging vil være et viktig bidrag til utviklingen av norsk datasenternæring.

– En grønn datasenternæring kan bli en stor og viktig næring for Norge, men forutsetter at vi evner å tiltrekke oss både kunder og kapital fra utlandet. Derfor er det viktig at myndighetene fortsetter å legge til rette for utvikling av næringen, og styrker Norges omdømme som en attraktiv industrinasjon, sier Kjetil Thorvil Brun, direktør for næringsplitikk og samfunnskontakt i Abelia.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Google

Flere artikler

  1. Fersk plan skal lokke datasentre til Norge: – En markedsføringsstrategi

  2. Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift

  3. Flere datasentre satser i Ringerike: – Gir store ringvirkninger

  4. IKT Norge håper på flere datasentre: Frykter kamp om strømmen

  5. Aquila Capital bygger datasenter på Hønefoss: – Vi liker Norden