Saudi-Arabia frykter spøkelset fra 80-tallet: – Vil unngå at blodbadet gjentar seg

Fortidens mareritt henger som en skygge over Saudi-Arabia før denne ukens Opec-møte. Nå må landets nye energiminister svinge pisken hardere, men han går en hårfin balansegang mellom illojale medlemmer og Vladimir Putins mektige Russland.

SAUDISK SKVIS: Regimet i Saudi-Arabia, her ved kong Salman bin Abdulaziz og kronprins Mohammed bin Salman, står overfor flere vanskelige dilemmaer i oljepolitikken.
Publisert:

Verden største oljeprodusent står foran et ekte dilemma før Opec-møtet på torsdag og fredag.

Saudi-Arabia må sørge for at oljekartellet kutter oljeproduksjonen for å skape høyere priser, men samtidig unngå at de selv er de eneste som kutter. For å klare det må Saudi-Arabia være både tøffere og mer lyttende enn tidligere.

– Saudi-Arabia vil selvfølgelig børsnotere Saudi Aramco i en høyprisfase. For å få opp prisen, må de kutte produksjonen, sier professor Dag Harald Claes ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

FØLGER OPEC: Professor og instituttleder Dag Harald Claes ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo har fulgt oljekartellet Opec i mange år.

Claes har studert oljepolitikk og Opec i en årrekke. Han forklarer at Saudi-Arabia fortsatt frykter situasjonen som oppsto på midten av 80-tallet. Da halverte nesten Opec sin produksjon for å opprettholde oljeprisen, men mesteparten av kuttene kom fra Saudi-Arabia selv.

– Da ble landet sittende igjen med svarteper fordi ingen andre kuttet, sier Claes.

Nå befinner Saudi-Arabia seg i en lignende situasjon. Fordi Opec-medlemmene Irak og Nigeria ikke har kuttet etter planen, har Saudi-Arabia blitt nødt til å kutte langt mer enn sine kvoter.

– Spøkelset fra 80-tallet henger fortsatt over dem. Nå vil Saudi-Arabia være tøffe fordi de vil unngå at blodbadet gjentar seg, konkluderer Claes.

– En problemstilling de klart har i tankene

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener også at Saudi-Arabia har situasjonen fra 80-tallet i tankene.

– Gitt amerikansk skiferoljes evne til å vokse så er det en problemstilling de helt klart tenker på og vurderer. Og hvis du ser på «call on Opec», som er det Opec må produsere for å balansere oljemarkedet, så har det vært under press de siste årene, noe som gjør at Opec må skalere tilbake produksjonen for å balansere.

– Det er selvsagt begrenset hvor lenge de kan fortsette å kutte produksjonen, ett sted går smertegrensen også for Opec.

Les mer om hvorfor Saudi-Arabias ambisjoner kan gjøre et norsk gigantfelt til vinner (for abonnenter).

LETER ETTER SMERTEGRENSEN: Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets tror ikke Opec kan kutte i det uendelige.

Han tror derfor at Saudi-Arabia er lite fleksible for å kutte veldig mye dypere i sin egen produksjon.

– Viljen til å kutte noe mer er nok tilstede, men å bli presset betydelig framover, med dypere og dypere kutt hvert år, er nok ikke aktuelt. Da vil det på et tidspunkt nå et punkt der de heller slipper opp volumene og går for lavere oljepris, sier Martinsen.

Les også

Equinor er sin egen sjette største eier: – Aksjen ville nok vært enda mer ned uten tilbakekjøpene

Høyere produksjon utenfor medlemslandene er et av oljekartellets største hodepiner for neste år. Da øker blant annet produksjonen i Norge på grunn av gigantfeltet Johan Sverdrup, i tillegg til at Brasils oljeproduksjon er ventet å vokse.

– Og Guyana skal bli oljeprodusent for første gang. Mexico har vært i nedgang i flere år, men ser ut til å ha å bunnet ut. Det gjør at «Non-opec»-veksten ser ut til å bli ubehagelig høy også neste år, påpeker DNB-analytikeren.

Etter 2020 ligger produksjonsveksten utenfor Opec imidlertid an til å bremse vesentlig, som gjør at det da ligger an til et pusterom for oljekartellet, ifølge Martinsen.

OLJEMAKT: Russlands president, Vladimir Putin (t.v.), håndhilser på Saudi-Arabias nye energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, under årets Russian Energy Week i Moskva.

Må lytte og vise makt samtidig

De viktigste avgjørelsene i Opec har lenge blitt tatt mellom Saudi-Arabia og Russland. Sistnevnte er ikke fullverdig medlem i kartellet, men har koordinert sin oljepolitikk tett gjennom gruppen Opec+, som skal møtes på fredag – dagen etter Opec-møtet.

Men i det siste har ekspertene sett et tydelig skifte, der Saudi-Arabias ønske om koordinerte kutt gjør internt samhold i Opec langt viktigere. I front for den nye strategien – med en hardere pisk – står landets nye energiminister, prins Abdulaziz bin Salman.

– Nå ønsker de at Opec skal stå mer samlet og ha diskusjoner med Russland. De vil at hele gruppen skal overholde planen i større grad. Det betyr at Saudi-Arabia er nødt til å lytte mer til andre oppfatninger, men samtidig være tøffere med å presse gjennom kutt, sier oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.

SER SKIFTE: Oljeanalytiker i Pareto Securities, Nadia Martin Wiggen, på meglerhusets egen olje- og offshore-konferanse på Holmenkollen Park Hotell.

Martinsen i DNB Markets forteller at dominansen til Saudi-Arabia og Russland skapte en del gnisninger og misnøye hos de andre Opec-landene, som følte at beslutninger ble banket gjennom på møter uten at de hadde reell innflytelse.

– Nå prøver Saudi-Arabia å finne en ny balanse. De vil legge press på de som ikke leverer på avtalte kutt, og la landene i hvert fall føle at de har mer delaktighet i prosessen. Men det er fortsatt Saudi-Arabia som tar den desidert største andelen av kuttene, så det er klart at den reelle makten ligger der.

Putin og MBS kan fortsatt avgjøre

Saudi-Arabias nye fokus på de fullverdige Opec-medlemmene har imidlertid skapt spenning i forholdet til Russland, som heller ikke har overholdt kuttplanene til Opec+.

Professor Claes ved Universitetet i Oslo omtaler forholdet mellom stormaktene som en «grunnplanke i Opecs oljediplomati».

– Nå begynner russerne å rynke litt på nesen, og det er ingen god grunn til å lukke øynene for det, selv om det er vanlig å bruse litt med fjærene før et møte, sier Claes.

Han mener fortsatt at den største makten ligger i forholdet mellom Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman eller «MBS», og Russlands president, Vladimir Putin.

– Det beste ville vært en utveksling og avtale på høyt politisk nivå mellom Putin og MBS. Men det må skje før Opec-møtet på torsdag.

Les også

Oljefondet ser mindre korrupsjonsrisiko i Petrobras

Publisert:
Gå til e24.no