Vindkraft i Norge

Norge leter etter miljøløsning for vindkraftblader

Før 2021 vil Norge ha i underkant av 1.500 vindturbiner med 70 meter lange blader av kompositt med begrenset brukstid som per i dag ikke kan gjenvinnes.

De lange vindkraftbladene må være både lette og svært sterke for å kunne gjøre jobben med å fange opp vind som kommer fra alle retninger og i alle styrkegrader og gjøre det om til miljøvennlig energi. Her fra arbeidet med å montere vindmøller på Guleslettene vindpark like ved Florø, der det Totalt skal reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt. Levetid er 25–30 år.

Tore Meek / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Materialet kompositt er som regel en blanding av plast og glassfiber ­eller karbonfiber, som er svært vanskelig å resirkulere, skriver Vårt Land.

– Plasten blir som regel herdet­ i produksjonsprosessen, noe som gjør den vanskelig å gjenvinne, sier professor Mehdi G. Mousavi, som er ekspert på kompositt, og sammenligner det med å prøve å få et brød til å bli mel igjen.

Norge har hittil ordnet avfallet etter den miljøvennlige kraftproduksjonen ved å grave ned vindmøllebladene fra 23 av 31 turbiner i deponi under bakken. Fem sett blader er resirkulert til Nederland, og tre er brent opp.

Les også

Nå er alle de nye direktørene i Oljedirektoratet på plass

Det store spørsmålet er hva Norge skal gjøre med utrangerte turbinblader i framtiden, for nå er deponiene i ferd med å fylles opp allerede.

Vindkraftblader av kompositt har en levetid på 25-30 år, og ifølge moderate utregninger Vårt Land har gjort, vil Norge etter vindkraftutbyggingen ha minst 60.000 tonn turbinblad som må tas hånd om, og 15-20 år på seg til å finne en god løsning. Det er ikke lov å eksportere avfall til deponi i utlandet.

– 60.000 tonn oppkvernede vindmølleturbiner tilsvarer opp mot 10.000 lastebillass. Blir de ikke kvernet opp, men delt opp, blir det mange flere lass, sier Pål Smits i avfallsselskapet Lindum

Han understreker at han er sikker på at de i et testprosjekt som er i gang nå, vil finne en løsning i god tid før 2035.

Les også

I morgen er strømprisen 55 ganger dyrere i Sverige enn i Norge

Les også

CO₂-rensing kan koste opptil 25 milliarder

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Vindkraft
 3. Klima
 4. Grønn energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Vil sende atomavfall til Frankrike eller Sverige: Kan koste fire milliarder

 2. Betalt innhold

  Børskommentar: En grønn aksje ble akkurat mer aktuell som oppkjøpskandidat

 3. Sprenger fjell for 750 millioner for å bli en av de største på lakseoppdrett

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen vil stramme inn vindkraftutbyggingen

 6. Laksemilliardær slutter å støtte vindkraftmotstand