Equinor-prosjekt får 2,3 milliarder i statsstøtte til havvind-prosjekt

Det vil i så fall være Enova-rekord.

Foto: Chpv/scira Offshore Energy NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • NTB
Publisert:,

Torsdag morgen innkalte Enova til pressekonferanse i forbindelse med Equinor og partnernes søknad om støtte til utbyggingen av det flytende havvindanlegget kalt Hywind Tampen. Prosjektet skal gi fornybar strøm til Snorre- og Gullfaks-feltene.

Etter at Teknisk Ukeblad først meldte at Equinor-prosjektet «får flere hundre millioner» i statsstøtte til prosjektet, melder Dagens Næringsliv at det skal være snakk om 2,3 milliarder kroner.

Hverken Equinor eller Enova ønsker å kommentere beløpet overfor avisen. Equinor vil heller ikke kommentere saken overfor E24.

Equinor har tidligere uttalt at partnerskapet bak prosjektet har søkt om rundt 2,5 milliarder i støtte.

Enova finansieres gjennom et påslag på strømregningen og Klima- og energifondet, som igjen fylles på over statsbudsjettet. I år skal fondet motta tre milliarder over statsbudsjettet, noe som betyr at Hywind Tampen-søknaden forsyner seg av mesteparten av tildelingen.

Enova har innkalt til pressekonferanse i Oslo klokken 14:15 torsdag. E24 følger saken.

Les også

Equinor satser fornybart i Argentina: Oljekjempen inn i milliard-vindprosjekt

5 milliarder kroner

Equinor presenterte prosjektet i august i fjor. Møllene skal gi strøm til oljeplattformene Gullfaks og Snorre.

Hver mølle skal bære en turbin med effekt på 8 MW. Til sammen vil parken ha en effekt på 88 MW.

Parken er budsjettert til å koste 5 milliarder kroner, og det er ventet en investeringsbeslutning i løpet av året.

Hvis Equinor og partnerne får 2,3 milliarder i støtte vil det være den største tildelingen fra Enova noensinne. Den forrige rekorden ble satt av Hydros teknologipilot på Karmøy, som mottok 1,5 milliarder.

Hywind Tampen ble lansert under oljemessen ONS i Stavanger i august i fjor. Equinor og de andre partnerne skal etter planen fatte en investeringsbeslutning i løpet av 2019.

Kritikk og støtte

Fiskeridirektoratet og Norges Fiskarlag har begge bemerket i høringsuttalelser at Hywind Tampen kommer i konflikt med viktige fiskeområder.

– De legger større beslag på areal enn de behøver, sa seniorrådgiver Sonja Elin Kleven Jakobsen i Norges Fiskarlag til Teknisk Ukeblad i februar i år.

Rådgiver Bård Aarbakke i Fiskeridirektoratet viste til at mølleparken vil dekke et havområde på 9 kvadratkilometer på overflaten, og opp til 22 kvadratkilometer med forankringssystemer på havbunnen.

Les også

Equinor har råd til både olje og havvind: – Har en veldig sterk balanse

– Legges det opp mot Snorrefeltet i stedet, på samme kote, så er det ikke til hinder for noe fiske. Nå er det planlagt midt mellom de to oljefeltene Snorre og Gullfaks. Her kommer det i konflikt med trålingen, sa han.

Fremskrittspartiets energipolitisk talsmann Terje Halleland er av en annen oppfatning.

– Dersom dette stemmer, er jeg veldig fornøyd med at det nå ser ut til at Enova støtter det prosjektet som har kommet lengst i utviklingen av norsk havvind. Hvis disse planene blir realisert, er det viktig at prosjektet inkluderer hele verdikjeden slik at hele kompetansen til norsk industri løftes, sier han til NTB.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Equinor og Gazprom mister europeiske markedsandeler

 2. Fant olje på Sputnik

 3. Enova vil støtte verdens største flytende havvindpark

 4. Annonsørinnhold

 5. Frykter ikke amerikansk gasskonkurranse

 6. Betalt innhold

  Får rekordstøtte til havvind: - Nå er det opp til oss