Strømprisen faller inn i helgen

De skyhøye strømprisene avtar noe lørdag, etter at uken startet med rekord. Men prisene er fortsatt langt over det som er vanlig i desember.

Strømprisen ligger fortsatt på uvanlig høye nivåer, men avtar litt lørdag, særlig i Nord-Norge. Bildet viser juledekorasjoner på et kjøpesenter i Oslo.
Publisert:

Strømprisen fastsettes dagen i forveien på strømbørsen Nord Pool.

Lørdagens døgnpris havner på 1,37 kroner kilowattimen i Sør-Norge, og 72 øre kilowattimen i Nord-Norge. Det er lavere enn i dagene før, men fortsatt relativt høyt til desember å være.

Det betyr at hele prisen som en kunde i Sør-Norge må betale er på rundt 2,24 kroner med nettleie (Elvia) og avgifter. Et forbruk på 100 kilowattimer dagen vil dermed koste 224 kroner.

I sommer og høst har strømprisene vært uvanlig høye. En normal strømpris i desember er på 40–50 øre kilowattimen, men i år har prisene vært mange ganger høyere enn dette.

Prisene varierer fra time til time. I den dyreste timen lørdag koster strømmen 1,54 kroner, mens den koster 1,20 kroner i den billigste timen.

– Når det blir lørdag og vi får mindre forbruk så bruker prisen å gå noe ned. Men prisene er fortsatt på et høyt nivå, særlig på grunn av høye gasspriser i Europa, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

Fredagens pris er høyere

Fredagens børspris på strøm er i snitt på 1,51 kroner kilowattimen i Sør-Norge, noe som betyr at kundene betaler omtrent 2,42 kroner kilowattimen, når man legger til nettleie (Elvia) og avgifter.

Prisene varierer mye gjennom døgnet. Den laveste timeprisen fredag er på 1,15 kroner kilowattimen i timen før midnatt, mens den høyeste var 2,56 kroner mellom åtte og ni på morgenen, ifølge Nord Pool.

Lovet strømhjelp

Torsdag lovet Ap, Sp og SV at det vil komme tiltak for å hjelpe dem som sliter med dyr strøm, men uten å være konkrete. Ulike aktører har foreslått direkte støtte til strømkundene eller kutt i merverdiavgiften.

– Vi skulle gjerne hatt dette på plass i går. Men vi syns det er positivt at det kommer signaler om at det faktisk vil bli gjort noe, sa energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til E24 torsdag.

– Vi snakker med mange fortvilte mennesker om dagen. Dette rammer helt vanlige folk. Pengene renner ut av lommebøkene våre og inn i statskassa, sa Öberg.

Strømprisen i Sør-Norge satte mandag rekord på 2,56 kroner kilowattimen, eller 3,66 kroner med nettleie (Elvia) og avgifter. I én enkelttime var prisen på nær seks kroner, alt inkludert.

Les også

Nytt prisfall – men fortsatt uvanlig dyr strøm

Publisert:
Gå til e24.no