Strømprisene

Kraftbransjen ber ny energiminister styrke nettet

Den viktigste oppgaven for Marte Mjøs Persen som olje- og energiminister blir å bygge ut nettet for å sikre tilgang på strøm til elektrifisering og klimakutt, mener kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

Marte Mjøs Persen blir olje- og energiminister i Støre-regjeringen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Torsdag ble det kjent hvilke statsråder som skal styre Norge de neste fire årene. Norges nye olje- og energiminister er Arbeiderpartiets Marte Mjøs Persen (46), som har vært ordfører i Bergen i seks år.

Plattformen de to regjeringspartiene Sp og Ap skal styre etter ble lagt frem onsdag. Der varslet de både en satsing på kraftnettet og kraftutbygging, og en rekke grep som skal bidra til begrense folks strømregning, som lavere elavgift, økt kraftutbygging og utjevning av nettleien.

Kraftnettet blir Persens viktigste oppgave, hevder kraftbransjens organisasjon Energi Norge i en kommentar.

– Den nye statsråden får en rekke utfordringer på bordet. Den viktigste blir å sikre raskere utbygging og mer effektiv bruk av strømnettet, slik at Norge kan gjennomføre elektrifisering av transportsektoren og andre områder som er nødvendig for å nå klimamålene, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

– Det er også en rekke nye industriprosjekter innen blant annet batteri- og hydrogenproduksjon som trenger økt nettkapasitet, sier Kroepelien.

E24 har tidligere skrevet at NVE frykter flaskehalser i nettet. Svært mange aktører ønsker å koble seg på nettet for å levere eller motta strøm, og det står for tiden 300 søknader i kø for behandling hos NVE.

Les også

Støre og Vedums regjeringserklæring: «Kraftfulle tiltak» skal gi billig strøm

– Vil trenge mer kraft

Ap har tidligere lagt frem en plan for å øke eksporten fra det norske fastlandet med 50 prosent, noe som vil kreve mer kraft og nett. Dette ble også understreket i Hurdalsplattformen:

«Det neste tiåret vil Norge trenge mer kraft og bedre overføringsnett for å bygge opp nye grønne næringer, å elektrifisere samfunnet og nå våre klimamål», skrev Senterpartiet og Arbeiderpartiet i plattformen.

«Norge skal være et foretrukkent land for industrielle investeringer, ikke minst i en tid der markedene i stadig større grad etterspør lavest mulig utslipp i produksjonen. Derfor trengs en samlet plan for økt kraftproduksjon, som kommer både industrien og samfunnet for øvrig til gode og tar hensyn til miljø og lokalsamfunn», skrev de.

I tillegg lover Sp og Ap å sørge for at «kapasiteten i strømnettet forsterkes i hele landet, og at konsesjonsbehandlingstiden kortes ned».

Les også

Bekreftet: Trygve Slagsvold Vedum blir finansminister

– Kan ikke bruke 10 år

Energi Norge mener kortere behandlingstid er nødvendig for å få kraften frem i tide.

– I dag kommer bare 50 prosent av energien vi bruker fra fornybare kilder. Denne andelen må trolig økes til 80 prosent for å nå regjeringens skjerpede mål om 55 prosent utslippskutt i 2030. Da kan vi ikke bruke 10 år på konsesjonsbehandling av nye nettprosjekter, sier Kroepelien.

Energi Norge har tidligere sagt til E24 at Norge bør følge svenskenes eksempel. Sverige har utfordringer med manglende overføring av kraft, blant annet fra nord til sør, og tok nylig grep for å kutte tiden det tar å bygge nytt nett. I år har Sverige flere ganger fyrt opp Unipers oljekraftverk i Karlshamn for å sikre stabilitet i nettet.

Da Solberg-regjeringen la frem sin energimelding tidligere i år, satte den ned et hurtigarbeidende utvalg som skal foreslå tiltak for å fart på nettutbyggingen. Energi Norge håper den nye regjeringen vil lytte til utvalget.

Les også

Bekreftet: Trygve Slagsvold Vedum blir finansminister

Les også

Utfordrer Ap om økt eksport: – Hvor skal kraften komme fra?

Les også

Fyrte opp svensk oljekraftverk: – Det blir spennende i vinter

Les også

Utbygging av kraftlinjer går tregt: Frykter strømmangel i Stockholm

Les også

Sverige vil bygge kraftnett raskere: Mener Norge bør gjøre det samme

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Kraftproduksjon
 3. Strøm
 4. Elektrifisering
 5. Klima
 6. Strømpriser
 7. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Fraråder Rødt-ønske om brems i strømeksporten

 2. Statsråden om elektrifisering av sokkelen: – Gir isolert sett høyere kraftpriser

 3. Regjeringen med krisepakke til strømkundene

 4. Vil ikke stanse kraft fra land til sokkelen

 5. Slik blir regjeringens energikommisjon