Oljebransjen puster ut etter enighet: – Bedrer tilliten til norsk industri

Toppsjefer frykter kunder og arbeidsplasser ville røket dersom ikke partene hadde kommet til enighet under årets hovedforhandlinger.

FORNØYD: Konsernsjef Jan Skogseth i Aibel fryktet en storstreik ville ramme norsk oljebransje hardt.

Marius Lorentzen E24
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

– Det er bra partene kom til enighet. Konsekvensene av noe annet ville være negative og alvorlige for mange viktige prosjekter. Vi er glad og lettet partene kom til enighet, og at vi skal arbeide som før, sier administrerende direktør i oljeleverandørselskapet Aibel, Jan Skogseth, til E24.

Årets hovedoppgjør kunne gått alvorlig utover oljebransjen, dersom ikke Fellesforbundet og Norsk Industri hadde blitt enige om en løsning i årets hovedoppgjør.

26.000 ansatte i rundt 800 bedrifter kunne blitt tatt ut i streik, hvor oljetunge Hordaland og Stavanger ville stått for henholdsvis 4.000 og 3.500 ansatte.

Skogseth gikk ut i lørdagens DN og ba partene komme til enighet. Han mener en eventuell storstreik ville svekket bransjen ytterligere.

– Det er alltid slik at vi er nødt til å permittere. Vi måtte ha permittert et betydelig antall. I ytterste konsekvens kunne vi tapt nye prosjekter, og en streik kunne økt sårbarheten for påliteligheten til norsk industri. Nå er vi fornøyd med at dette ble konklusjonen, sier Skogseth til E24.

– Hvordan reagerer potensielle kunder fra land hvor fagforeningskulturen ikke er like sterk som i Norge, på at Aibel kan risikere å misligholde kundeforpliktelser på grunn av streik?

– Det vil alltid være en rekke kriterier vi blir vurdert etter på linje med andre selskaper. Risiko for streik kan være ett av kriteriene som tas i betraktning. Nå er det positivt at vi fikk avverget en mulig streik denne gangen, og det bedrer tilliten til norsk industri, sier Skogseth.

Les også

– Enighet i hovedoppgjøret

– Tøff tid

– Det er ikke tvil om at uansett hvem du prater med nå, så er tidene tøffe og alle kjemper for å opprettholde lønnsom bedrift, og opprettholde arbeidsplasser. Den generelle oppfatningen i bransjen, er at streik er uheldig, sier administrerende direktør Linn Cecilie Moholt i Karsten Moholt AS.

– Jeg er veldig glad og lettet for at trepartsamarbeidet fortsatt fungerer på en god måte, slik at streik ble unngått i en tøff tid. Nå kan vi igjen fokusere på å sikre lønnsom drift i 2016, som garantert blir et tøft år.

Hos Karsten Moholt AS på Kleppestø utenfor Bergen, kunne halvparten av arbeidsstokken blitt tatt ut i streik.

LETTET OVER AVBLÅST STREIKEFARE: Administrerende direktør Linn Cecilie Moholt i Karsten Moholt AS.

Foto: Karsten Moholt AS

– Behov for å normalisere lønnen

Moholt forteller at stillinger hadde blitt satt i fare ved streik.

– Vi er en servicebedrift. Vi hjelper våre kunder å holde driftskritisk utstyr oppegående. Det betyr at vi må være der hvis noe skjer, ellers er kunden tvunget til å løse det på annen måte, uten vår hjelp. De er nødt til å holde produksjonen oppe.

– Det vil for oss bety at det ikke bare er å stenge ned og opp. Vi ville tapt kunder i et allerede presset markedet.

Hun mener det ville vært synd om trepartssamarbeidet i Norge ikke hadde funnet mer bærekraftige løsninger for en hardt rammet oljeindustri.

- Streik kan bidra til ytterligere fortgang i den økonomiske nedgangen vi er inne i.

- Det er et behov for å normaliserer lønnen i norsk oljebransje mot tradisjonell industri og europeiske industri. Nå har vi et vindu med lav kronekurs, og mulighet til å vinne markedsandeler i utlandet. Da er det viktig at dette vinduet ikke går til spille. At vi er i stand til å levere og etablere oss i markedene og ikke taper muligheten til å vinne disse markedsandelene, sier Moholt.

Les også

Mistet oljejobben og gikk arbeidsledig i 14 mnd: Så fikk han jobb OG vant i Lotto

Ansatte gikk med på lønnsmoderasjon

Selskapets ansatte gikk i fjor høst med på lønnsmoderasjon for å forhindre oppsigelser.

Da gikk lønnen til de ansatte ned med 5 prosent, mens ledelsen gikk ned 6 prosent i lønn.

– Vi iverksatte i 2015 en rekke tiltak for å møte de utrolig vanskelig tider vi er oppi nå i norsk oljeservice. Det hadde vært meningsløst om dette skulle blitt streiket bort et halvt år senere, sier Moholt.

– Alle må ta et skippertak

Hos Bilfinger Industries var det tale om 400 ansatte over hele landet. Selskapet er et av Norges største selskaper innen blant annen isolering, stillas og overflatebehandling (ISO), og sliter i likhet med resten av den norske oljeservicebransjen som følge av lavere investeringsaktivitet på norsk sokkel.

– Konflikt passer aldri. Uansett. Og det må motparten også ta innover seg, sier klubbleder Roger Berg-Hansen til E24.

De siste to årene er 850 ansatte i Bilfinger blitt varslet nedbemannet. I tillegg har mellom 1000 og 1500 innleide ansatte har fått avsluttet kontrakter.

Nå risikerer de gjenværende ansatte et lunkent lønnsoppgjør.

– Lønnsmoderasjon gjelder ikke bare noen få individer her i landet. Det er sånn at alle må ta i et skippertak når det er dårlige tider. Da bør motparten kanskje gå i seg selv, og ikke bare ta fra gulvet, sier han.

Les også

Ytterligere 100 mister jobben i Aibel

Lav oljepris tynger arbeidsmarkedet

Bakgrunnen for de harde tidene i norsk oljeservice, er vedvarende lav oljepris og reduserte investeringer i olje- og oljerelatert industri.

Siste arbeidskraftundersøkelse fra SSB viser at oljebremsen har satt et solid fotspor i arbeidsmarkedet i landet. 4,8 prosent av den norske arbeidsstyrken går ledige.

Oljeprisen (brent spot) ligger fortsatt under 40 dollar fatet, eller om lag én tredjedel av hva et fat kostet før oljeprisraset startet sommeren 2014.

Prisutviklingen er verre enn landets finanspolitiske institusjoner har tatt høyde for, og det er lite som tyder på at oljeprisen vil få et vesentlig løft med det første.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen har tidligere varslet «krakk og katastrofe» for den norske oljenæringen med en oljepris under 40 dollar fatet.

Les også

Her gikk de ansatte ned i lønn for å spare arbeidsplasser

Les også

Oljeservice-toppene om markedet: Knalltøft, men oversiktlig

Les også

Oljeleverandørselskapet Aibel satser på fornybar energi i trange tider

Her kan du lese mer om

 1. Aibel
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Oppsigelse

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Noen ansetter, mens andre nedbemanner

 2. Meklingen pågår flere timer på overtid

 3. Meklingsløsning for oljeindustriens landbaser

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Enighet i oljemekling – streik avverget

 6. Betalt innhold

  509 er permittert etter to uker med streik