Iraks oljeminister: Saudi-Arabia og Russland er på gli for å kutte oljeproduksjonen

Flere meldinger tyder tirsdag på at verdens mektigste oljenasjoner, Saudi-Arabia og Russland, kan være på gli for å kutte i produksjonen av olje.

KAN DE SAMARBEIDE? Ifølge Iraks oljeminister så er nå Russland og Saudi-Arabia, hhv illustrert ved president Vladimir Putin og oljeminister Ali al-Naimi, på gli angående en felles nedtrapping av oljeproduksjonen.

Foto: Hasan Jamali / Alexei Nikolsky / Faisal Al Nasser AP / AFP
 • Sara Svanemyr
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

Nyhetsbyrået Bloomberg varsler tirsdag dette:

Ifølge Iraks oljeminister Adel Abdul Mahdi er nå Saudi-Arabia og Russland, verdens største oljeprodusenter, mer fleksible med tanke på å samarbeide om å kutte i produksjonen av råolje. Det fordi prisene nå har falt til nivåer som petroleumsrike nasjoner ikke har forutsett.

– Denne fleksibiliteten bør kunne sluttføres og vi burde kunne få noen håndfaste forslag fra alle aktører, sa Mahdi på en pressekonferanse i Kuwait tirsdag, ifølge Bloomberg.

Nyhetsbyrået understreker samtidig at Mahdi ikke kom med noen detaljer angående verken hva den «saudiarabiske og russiske fleksibiliteten» skal bestå i, eller hvordan han har informasjon som bygger opp under utsagnet.

Opplysningene kommer også noe overraskende i etterkant av hva styreleder i Saudi-Arabias statlige oljeselskap sa mandag, da uttalte nemlig Khalid Al-Falih at de kan tåle lave priser i lang tid.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at også Saudi-Arabia rammes av lavere priser på olje: I forrige uke ble det tydelig at landet må kutte i sitt velferdsbudsjett fordi inntektene fra oljesektoren går ned.

Les også

Lav oljepris tvinger Saudi-Arabia til velferdskutt

Flere hint

Uansett: Det finnes flere tegn på at Opec kan være på gli.

Kuwaits Opec-guvernør Nawal al-Fezaia hintet nemlig også tirsdag om at den oljerike nasjonen er klare for å kutte i produksjonen for å dempe fallet i oljeprisen. Dette skriver Marketwatch.

Ifølge nettstedet uttaler guvernøren at Kuwait er klare for å samarbeide med andre for å stabilisere oljemarkedet, men at oljeprodusentene utenfor kartellet ikke ser ut til å være klare for samarbeid ennå.

Al-Fezaia påpekte også at landet ikke kan kutte i oljeproduksjonen alene, mens andre land øker sin produksjon.

Det er en gjenklang av hva Opecs mest innflytelsesrike medlemsland, Saudi-Arabia, har uttrykt tidligere. Kuwait er, sammen med De forente arabiske emirater, blant de viktigste Opec-allierte til «Opec-sjef» Saudi-Arabia.

Slik rammes Norge av lavere oljepris: Statens oljeskatter stuper

Lave priser til 2020

KAN KUTTE: Kuwait er ikke fremmed for å kutte i sin oljeproduksjon for å få oljeprisene opp. Bildet viser en arbeider ved et oljeraffineri i Kuwait.

Gf Ap

Al-Fezaia har også fortalt pressen at hun ikke tror oljen vil klatre tilbake til 2014-nivå med over 100 dollar per fat, men vil vakle mellom 40 og 60 dollar per fat frem til 2020.

Oljeprisen har falt kraftig de siste månedene, og var tidligere i januar på laveste nivå siden 2003.

Fallet skyldes i stor grad at det er overproduksjon av olje i verden.

Opec-landene har så langt ikke villet kutte i sin produksjon, noe særlig andre oljeproduserende land med et høyere kostnadsnivå i sin produksjon har lidd under.

I skrivende stund handles nordsjøoljen for 30,90 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen selges for 30,67 dollar per fat.

Tror du oljeprisen skal opp eller ned? Her er en som Tar frem skrekk-scenario: Slik rammer oljepris på 10 dollar

Les også

Irans oljeminister: – Krisemøte i Opec kan skade markedet

Les også

Skatteinntektene fra oljen stuper

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Oljebransjen
 3. Saudi-Arabia
 4. Vladimir Putin
 5. Russland
 6. Opec
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Derfor vil ikke Saudi-Arabia kutte oljeproduksjonen

 2. Solid oljeprisoppgang gir energi-boost på Wall Street

 3. Opec bekrefter kutt

 4. Annonsørinnhold

 5. Kuwait bekrefter Opec-kutt i ni måneder

 6. Analytiker: Saudi-Arabia forbereder oljemarkedet på «no deal»