Krangel med SV utsatte Mongstad-stopp

Olje- og energiminister Ola Borten Moe hadde bestemt seg for å legge ned CO2-renseprosjektet på Mongstad allerede i vår, men SV nektet.

REGJERINGSBRÅK: Olje- og energiminister Ola Borten Mo hadde alt i vår bestemt seg for et nei til videre Mongstad-satsing, men måtte sette det på vent på grunn av SV. Her fra pressekonferansen da nyheten ble sluppet fredag.

Heiko Junge
  • NTB
  • E24
Publisert:,

SV ville ikke stanse prosjektet før de hadde fått en miljøpolitisk erstatning, skriver Dagens Næringsliv.

Den faglige beslutningen om avvikling var ifølge avisen langt på vei tatt allerede ved behandlingen av revidert budsjett i vår.

Bakgrunnen for at nyheten ble holdt tilbake, var en intern krangel om hvilke CO2-tiltak som skulle komme i stedet, sier sentrale regjeringskilder til avisen.

Ifølge de samme kildene kunne fullskala rensing på Mongstad blitt stoppet for flere år siden, dersom de faglige vurderingene i Olje- og energidepartementet hadde blitt lagt til grunn.

BAKGRUNN: Regjeringen skrinlegger Mongstad-planer

- Kan ikke kritiseres

Det var fredag at Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell hasteinnkalte til en pressekonferanse hvor temaet var skrinleggingen av Mongstad-planene.

- Mange vil sikkert kritisere regjeringens mål og gjennomføring, men det vi ikke kan kritiseres for er å være ambisiøse for å løse vår tids største problem, sa Borten Moe, ifølge NRK.

Men det var ikke alle som var enige i den analysen:

- Hvis dette medfører riktighet, er det en skandale. Mongstad var muligheten. Jeg kan ikke med min beste vilje se at en anbudsrunde med nye prosjekter, vil kunne gi oss fullskalarensing innen 2020, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG.

Ei heller opposisjonen nøler med å bruke sterke ord:

«Nok en gang, etter en valgkamp er slutt, innrømmer de rødgrønne at Mongstad prosjektet er fiasko. Endelig, men igjen er det kynisk tidspunkt», skriver Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen på Twitter, ifølge NRK.

Ser etter alternativer

Dermed var det kroken på døren for prosjektet som avtroppende statsminister Jens Stoltenberg kalte Norges «månelanding» i nyttårstalen sin i 2007.

I stedet foreligger det planer om å starte et renseanlegg som skal settes i gang innen 2020.

- Teknologisenteret på Mongstad er et av verdens fremst og mest vellykkede prosjekter i sin klasse. Det har gjort verdifulle kunnskaper, men det er ikke lenger riktig å fortsette fullskalasatsingen på Mongstad, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

LES OGSÅ:

Her er de fem Mongstad-alternativene

Kommentar: Klimaprofeter på tynn is

Frp vil støtte nytt fullskala renseanlegg

Statoil vil fortsette arbeidet med CO2-rensing

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frp vil støtte nyttfullskala renseanlegg

  2. Regjeringen skrinleggerMongstad-planer

  3. Statoil vil fortsette med CO2-rensing

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyre vil ha fullskala-renseanlegg innen 2020

  6. Betalt innhold

    Vurderer nye CO2-renseanlegg