Sanksjonsfritt Iran planlegger gigantutbygginger: – Store muligheter for Norge

Sanksjonene mot Iran er hevet, og landet planlegger nå enorme utbyggingner av fornybar energi. Det gir store muligheter for Norge.

MULIGHETER INNEN SOLKRAFT I IRAN: Illustrasjonbilde fra solkraftparken i Taleghan nordvest for Teheran i Iran.
 • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Statssekretær Kjell-Børge Freiberg (Frp) i Olje- og energidepartementet var denne uken på møte i Iran, for å snakke med representanter fra SUNA, en fornybarorganisasjonen underlagt landets energidepartement.

På møtet deltok flere norske selskaper fra fornybarindustrien, blant annet Scatec Solar.

I tillegg deltok den iranske partneren til Havgul, samt det norske Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek).

Det åpner seg nemlig store muligheter for norske selskaper med kompetanse og teknologi innen spesielt vindkraft, solkraft og også vannkraft i årene som kommer, mener statssekretær Freiberg i olje- og energidepartementet.

Sanksjonshevinger

– Iran har planer om å bygge ut 1.000 MW fornybar energi i året. Hovedsakelig solkraft og vindkraft, men også vannkraft. Norske selskaper har kompetanse og teknologi å tilby på disse områdene, sier Freiberg til E24 på telefon fra Teheran.

Til sammenligning er den samlede installerte effekten i norske vindkraftverk 873 MW, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Etter at Iran hadde forhandlet i halvannet år for å få løftet sanksjonene med mål om å produsere mer olje, undertegnet landet en atomavtale med omverdenen i januar i fjor, og en stor del av Vestens sanksjoner mot oljeeksport fra Iran ble opphevet.

Det medførte at det ble mulig for norske selskaper å gjenoppta aktivitet i Iran. Som E24 har omtalt ønsker en rekke norske selskaper å gå inn i den islamske republikken, som lenge har vært en internasjonal pariakaste.

Irans oljeeksport ble gjenopptatt i februar i fjor. Sanksjonene stengte Iran ute fra globale handelsmarkeder i en årrekke.

INTERESSERT I NORSK LEVERANDØRINDUSTRI: Statssekretær Kjell-Børge Freiberg (Frp) i Olje- og energidepartementet møtte tirsdag Ali Kardor, toppsjef for Irans statseide oljeselskap National Iranian Oil Company (NIOC).

Enormt stort muligheter innen olje og gass

Selv om det er spennende muligheter innen fornybar energi, er mulighetene innen olje- og gass i Iran betydelig større.

Iran har store olje- og gassreserver som planlegges utviklet. Ifølge US Energy Information Administration (EIA) har Iran verdens fjerde største påviste råoljereserver og verdens nest største gassreserver.

– Norske leverandører innen olje- og gassindustrien har teknologi det er behov for i Iran. Det er et enormt stort marked, sier Freiberg.

Freiberg hadde tirsdag også et møte med Ali Kardor, toppsjef for Irans statseide oljeselskap National Iranian Oil Company (NIOC). I tillegg er Kardor også statssekretær i petroleumsdepartementet i Iran.

– Vi hadde et godt og konstruktivt møte der Kardor uttalte at de ønsker samarbeid med norske leverandører, sier Freiberg.

Tirsdag var det et teknologiseminar arrangert av norwegian Energy Partners (NORWEP) og NIOC der man så på hvilke muligheter som finnes, hva man kan tilby og hvordan man kan få det til.

Spesielt innen IOR, altså Increased Oil Recovery - eller økt oljeutvinning, som det blir på norsk - har Iran stor interesse for. Det dreier seg om å greie å øke andelen olje man får ut fra et oljefelt.

Freiberg poengterer at selv om det var 30 norske selskaper til stede på seminaret, er det mange flere selskaper i Norge som har uttrykket interesse for å tre inn i Iran.

Store utfordringer

Selv om det er stor optimisme rundt mulighetene i Iran, er det også store utfordringer.

Administrerende direktør Sjur Bratland i organisasjonen Norwegian Energy Partners (NORWEP) pekte mandag på at spesielt når det gjelder infrastruktur for betalinger fra Iran.

– Det å få betalinger ut av Iran er en utfordring. Du kan ikke bruke amerikanske banker eller dollar til betalinger fra Iran. Det er enkelt å gjøre feil. Det er veldig viktig å være nøye med due diligence for å vite hvilke selskaper man samarbeider med, sa Bratland til E24.

Freiberg mener også at det er krevende for norske selskaper å tre inn i Iran, men at partene viser vilje til å løse utfordringene.

– Jeg oppfatter at det er en vilje fra alle parter å løse utfordringene. Iransk side viser stor vilje til å lage en infrastruktur for å drive handel med norske selskaper, sier Freiberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
 2. Olje og gass
 3. Iran

Flere artikler

 1. Ekspert: – Norsk mentalitet er etterspurt i Iran

 2. Betalt innhold

  Solgründere og oljeselskap kan rammes brutalt av USAs sanksjoner mot Iran

 3. Betalt innhold

  Norsk gründerselskap med milliardkontrakt i Iran

 4. Amerikanske sanksjoner mot Venezuela kan være godt nytt for Iran

 5. Betalt innhold

  Hvordan millioner av fat iransk olje i kinesiske havner kan presse oljeprisen ned