Oljeguru Kjus om nytt mønster i oljemarkedet: – Dette har vi ikke sett på lenge

Donald Trumps skroting av atomavtalen og Venezuelas oljekollaps har vekket til live en del av oljemarkedet som lenge lå i dvale. Det har skjedd et skift i markedet, mener analytiker Torbjørn Kjus.

SER NYTT MØNSTER: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener det har skjedd et skift i oljemarkedet den siste tiden.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Dette begynte å skje når Trump skrotet kjernekraftavtalen med Iran. Da begynte vi å se dette mønsteret, og det har vi ikke sett på lenge, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus til E24.

Som kjent brøt spotprisen på nordsjøolje gjennom 80 dollar fatet på nasjonaldagen 17. mai, men også i andre deler av oljemarkedet har det skjedd endringer av betydning.

Kjus sikter til den delen av oljemarkedet der fremtidskontraktene handles, altså der kjøpere og selgere kan gjøre en avtale i dag om hvilken pris oljen skal selges for flere år frem i tid.

Disse fremtidsprisene kan gi en pekepinn på hva slags oljemarked som forventes, om det er et marked med mye olje og lave priser, eller et marked med lite olje og høye priser.

Les også

USAs oljebransje sliter med flaskehalser: Rammes av «voksesmerter»

Mens spotprisene allerede har steget en god stund har prisene på oljen to-tre år frem i tid hatt en flatere utvikling. Frem til nå.

– Det har skjedd et skift i måten markedet oppfører seg de siste tre ukene, sier Kjus.

– Sammenlignet med for en måned tilbake har kurven i 2020–2021 steget mye mer enn spotprisene, sier han.

For eksempel har prisen på kontrakten for desember 2020 gjort et hopp fra 61 til 68 dollar per fat den siste måneden, mens kontrakten med oppgjør i juni 2021 har gått fra 60 til 67 dollar fatet.

Oppgangen har betydning for flere aktører. For eksempel kan oljeselskaper låse inn høyere pris på fremtidig produksjon, mens Norges Bank bruker fremtidsprisene i sine prognoser om norsk økonomi.

saken fortsetter under

Grafene viser utviklingen i spotprisen (lys blå) og oljekontrakten for desember 2020, den siste måneden. Sistnevnte har steget mer enn spotprisen, i kjølvannet av at USA skrotet Iran-avtalen. Den siste knekken i begge prisene kommer fredag, på signaler om økende produksjon fra landene i og utenfor Opec som siden 2017 har begrenset sin oljeproduksjon.

Foto: Infront

Ser oljetap fra Iran og Venezuela

Årsaken til prishoppet er forventninger om mindre olje på markedet fra Venezuela og Iran, ifølge oljeanalytikeren.

Les mer: – Oljeproduksjonen er i fritt fall

Selv om det fortsatt er uklarhet om nøyaktig hva USAs oppsigelse av Iran-avtalen vil innebære, er forventningen at Irans oljeeksport vil rammes.

– Det er rettferdiggjort av stigende geopolitiske risiko med Venezuela som gradvis faller bort, men som kan kollapse når som helst. Og så er det Iran – at sanksjonene kommer tilbake skal virkelig begynne å slå inn i 2019.

Fra gruppen av land i og utenfor Opec, som siden 2017 har kuttet produksjonen for å få opp oljeprisen, kom det fredag signaler om at produksjonen kan økes igjen, ifølge Bloomberg.

Les mer: Oljeprisfall etter Opec-rykter

Les også

Skyhøye drivstoffpriser skaper global uro

– Selv om Opec mest sannsynlig begynner å levere mer olje inn i markedet er baksiden av den mynten at reservekapasiteten i verden faller, når Saudi, Emiratene og Kuwait, og kanskje til dels Russland, de fire landene som faktisk har reell reservekapasitet, begynner å øke sin produksjon for å veie opp for disse landene. Da forsvinner reservekapasiteten, sier Kjus.

– Det er lite å gå på hvis noe går galt, og lagrene er lave i tillegg, mener oljeanalytikeren.

Sist gang man så et lignende mønster er ifølge Kjus i periode med oljeprisoppgang fra 2001 til 2014, der prisene økte i 12 av 14 år.

– Poenget er at hvis du har for lite tilbud må det skje noe med etterspørselssiden. Kun prisen kan gjøre noe med det, sier oljeanalytikeren.

– Markedet er ikke regulert slik at det settes kvoter på hvor mye du får lov til å forbruke av olje. Da må prisene regulerer etterspørselen, slik at den matcher tilbudssiden. Det er dette markedet har begynt å prise inn, fortsetter han.

Løfter «klam hånd» over markedet

Bjarne Schieldrop, sjefstrateg råvarer, SEB

Foto: Marius Lorentzen E24

Også råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB har bitt seg merke i prisoppgangen på de lange oljepriskontraktene.

– Det er et signal om at markedet tror at nå går vi fra kunstig underskudd, med betydelig kutt fra Opec pluss, til naturlig underskudd hvor du får et naturlig stramt marked, på tross av sterk vekst i skiferoljeproduksjonen, sa han tirsdag.

Forutsetningen er tap av produksjon i både Venezuela og Iran, ifølge Schieldrop.

– Det har vært en klam hånd over markedet at de lange kontraktene har ligget rundt 55–60 dollar. Nå ser vi plutselig at lange kontraktene har gjort et byks oppover til type 67 dollar. Det er en signifikant endring og utvikling i markedet.

Les også

Skal lede DNBs oljeanalyser

Les også

Tror Iran-sanksjoner og Venezuela-kollaps vil sende oljeprisen videre opp

Les også

– Dette er et fantastisk spill fra Saudi-Arabia

Her kan du lese mer om

  1. Torbjørn Kjus
  2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

  2. Disse to afrikanske landene kan få oljeprisen over 100 dollar

  3. – Et veldig politisk press

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy

  6. Tror Trump-avgjørelse kan drive oljeprisen videre opp