Aker Solutions vinner Johan Castberg-kontrakter på fire milliarder

Oljeservicegiganten på Fornebu kan juble over å ha vunnet kontraktene for å levere subsea-systemet og designe plattformdekket til det nye oljefeltet i Barentshavet.

Konsernsjef i Aker Solutions, Luis Araujo (t.v.), og finansdirektør Svein Stoknes

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Samme dag som Statoil offisielt overleverer utbyggingssøknaden for Johan Castberg-feltet i Barentshavet melder Aker Solutions at de har vunnet kontrakter på til sammen fire milliarder kroner.

Aker Solutions skal levere subsea produksjonssystemet og designe dekket på produksjonsskipet (FPSO), som blir det største i sitt slag i Norge.

Som kjent har Statoil allerede varslet at Sembcorp Marine i Singapore vil få kontrakten med å bygge selve skroget på produksjonsskipet. Den kontrakten er også verdt om lag fire milliarder kroner.

Aker Solutions opplyser at selskapet bokfører avtalen i ordreinngangen for fjerde kvartal 2017.

– Det er gledelig å se at norske leverandører nok en gang demonstrerer konkurransekraft og skal spille en sentral rolle i utbyggingen av Johan Castberg. Nasjonal sysselsetting under utbyggingen er anslått til i underkant av 47 000 årsverk, sier konserndirektør for Teknologi, prosjekt og boring i Statoil, Margareth Øvrum, i en uttalelse.

Øvrum skal nå overse en utbygging til 49 milliarder kroner som etter planen skal få feltet i produksjon i andre halvår 2022 for å utvinne de 450 til 650 millioner fat oljeekvivalentene i Castberg-feltet.

Les om utbyggingsplanene som Statoil sender inn tirsdag: Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

– Demonstrerer konkurransekraft

Aker Solutions har vært engasjert i Johan Castberg-prosjektet en god stund og har bidratt med forhåndsprosjekteringen. Selskapet har utviklet konseptet som nå har fått kostnadene redusert fra 100 til 49 milliarder i samarbeid med Statoil.

– Vårt tidlige engasjement og sterke samarbeid med Statoil har bidratt til å halvere kostnadene og gjøre at dette strategisk viktige prosjektet kan gå videre. Feltet er kritisk i å videreutvikle Nord-Norge som en olje- og gassregion, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions, i en pressemelding.

Subsea produksjonssystemet inkluderer 30 brønner med vertikale subsea-trær, brønnhoder, kontrollsystemer, 10 brønnrammer, ventilsystemer, to satellittstrukturer og diverse andre komponenter.

Aker Solutions opplyser at de starter arbeidet med kontrakten allerede denne måneden på anleggene sine i Norge, Storbritannia, India, Malaysia og Brasil. De første leveransene skal etter planen skje i 2019 med siste levering i første halvår 2023.

Selve feltet skal i produksjon i andre halvår 2022.

– Vi klarer å skape betydelige synergier i prosjektet ved å bygge videre på arbeidet som er gjort i de tidlige fasene i prosessen, både ved å spille på vår styrke innen subsea og flytende installasjoner for å optimalisere den samlede løsningen, sier Araujo.

Les også

Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

Les også

Anslår at staten tjener 13 milliarder på Goliat

Les også

Vil løse fornybarfloken med ny algoritme

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fikk Castberg som førjulsgave fra Statoil

 2. – Vi må ansette mange folk her oppe

 3. Kværner venter i spenning

 4. Annonsørinnhold

 5. Subsea 7 vinner storkontrakt på Johan Castberg-feltet

 6. – Det største gjennombruddet de siste fem-seks årene