Eni mener kritikerne klager på «gamle forhold»: Slik vil Eni
sikre suksess for Goliat-kjempen i Barentshavet

Eni Norge-sjefen avviser at de driver med «brannslukking» på Goliat-feltet og mener kritikken mot oljeselskapets virksomhet handler om gamle forhold.

TOK OVER SKUTA: Den erfarne Eni-toppen Phil D. Hemmens tok over som sjef for Eni Norge i fjor. Han mener virkeligheten er en helt annen enn kritikerne beskriver.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

HAMMERFEST (E24): – De tidligere utfordringene vi hadde på helse, miljø og sikkerhet (HMS, journ.anm.) er velkjent, men siden vi startet opp igjen produksjonen i september i fjor har vi ikke hatt noen alvorlige HMS-hendelser, sa Eni Norge-sjef Phil D. Hemmens da han fortalte om selskapets virksomhet på Goliat-felt på Barentskonferansen tirsdag.

Etter at Goliat-feltet i fjor opplevde en alvorlig personskade, syv rapporterte lekkasjer, problemer med strømforsyningen og avbrutt produksjon, mener selskapet at de har tatt de nødvendige konsekvensene og endret kurs til det bedre.

– Jeg mener vi nå har fått på plass et godt forhold mellom selskapet, ansatte og de tillitsvalgte, med et team. Det har vært mitt mål fra dag en, sa Hemmens videre.

Eni Norge-sjefen møtte denne uken bransjekollegaer, lokal politikere og andre fra oljenæringen, og benyttet både sjansen til å rose utviklingen i Hammerfest og Nord-Norge, samtidig som han også benyttet sjansen til å svare på kritikken og diskusjonen som har foregått rundt feltet.

E24 omtalte denne uken en ny rapport fra Petroleumstilsynet der det ble omtalt at mannskapet på Goliat-feltet sliter med stor arbeidsbelastning og bindes opp i «brannslukking», fremfor å kunne få anledning til å planlegge systematisk for driften fremover. Det skal nå føres løpende tilsyn av plattformen ut året.

Les også

Oljedirektoratet tror det kan hentes ut 10 milliarder fat øst for Svalbard

– Har et program alle er enige om

Det er ikke uvanlig at Petroleumstilsynet (Ptil) finner avvik, for det forekommer med jevne mellomrom hos flere selskaper.

Tilsynet har imidlertid reagert fordi de mener Eni har brukt for lang tid på flere tiltak og på å få inn folk i noen stillinger. Blant annet var det fortsatt ikke ansatt en vedlikeholdskoordinator på Goliat-feltet da Ptil var på tilsyn i januar og februar.

Situasjonen på Goliat-feltet siden oppstarten i fjor og brevene fra tilsynet har fått Bellona til å tenne på alle plugger, og sette spørsmålstegn ved hvordan produksjonen kan fortsette.

– Hva sier du til at dere «driver brannslukking» og ikke evner å drive langsiktig planlegging?

– Jeg mener dette ikke er tilfellet. Vi har nå et veldig godt arbeidsforhold med myndighetene, mellom våre tekniske folk på land i Stavanger og Hammerfest, og de ansatte offshore. Vi har et arbeidsprogram som alle parter er enige om, og som vi følger, sier Hemmens til E24.

– Har dere fortsatt en jobb å gjøre for å få på plass gode nok rutiner og prosedyrer, slik det beskrives?

– Rundt juni i fjor startet vi Eni Norges forbedringsprogram, og det er et arbeid som pågår kontinuerlig. Det handler om å gjennomgå alle aspekter ved virksomheten, fra dokumentasjon, opptrening, prosedyrer og lignende. Det er jo ikke slik at vi ikke hadde dette på plass før, men vi gjennomgår alt for å se hvor vi kan bli bedre, sier Hemmens og forklarer at flere team på land og offshore er involvert i arbeidet.

– Vi har også tatt offshoreansatte til land for å sørge for at deres ønsker og behov blir møtt, slik at ikke de på land dikterer løsningene, legger han til.

Han peker på at Goliat-feltet siden man tok opp igjen produksjonen har hatt en oppetid på 90 prosent, frem til man fikk problemer med losseslangen i desember. Den regulariteten mener han viser at de nå har kontroll og driver sikkert og effektivt.

Eni Norge-sjefen peker også på at målepunkter som ser på sikkerheten bredt, viser klar bedring.

– Jeg mener mye av kritikken handler om at det fortelles en gammel historie, basert på gamle data.

Leier inn hotellrigg etter sommeren

Som en del av det ordinære vedlikeholdet skal Eni mot slutten av august få inn en hotellrigg (floatel) som trolig blir liggende ved Goliat ut september.

Dette gjør man for å være sikker på å få ferdig alt vedlikehold som man hadde planlagt for i år, før vinteren setter inn.

– Vi hadde ventet at vi skulle bli ferdig med alt innen september på vanlig måte, men så at vi ikke ville klare det. Så derfor tar vi inn et floatel. Vi venter ikke å måtte stenge produksjonen mer enn tre-fire uker, sier Hemmens.

Eni Norge-sjefen forklarer at selskapet uansett hadde planlagt å stenge produksjonen et par uker denne våren eller sommeren i år, for å drive vedlikehold på subsea-installasjonen på feltet. Nå har man heller valgt å ta alt i september, slik at det fortsatt bare blir en planlagt nedstengning i år.

Hemmens forklarer at det handler om å være sikker på at alt vedlikeholdsarbeidet blir ferdig før vinteren setter inn, og ikke at de må gjøre mer enn planlagt.

– Vi kommer til å gjøre årets vedlikehold ferdig før vinteren nå, og så kan det være at vi gjør en lignende nedstengning neste år avhengig av behov. Og dette er helt normalt i oljenæringen.

At et selskap kan slite med oppstarten av et felt er ikke eksepsjonelt i seg selv, og Statoil slet også med produksjonen i oppstarten av 10-årsjubilanten Snøhvit-feltet.

Eni er også opptatt av at nedstengningen som nå skal skje i september er en del av planlagt vedlikehold, og at man må skille dette fra debatten om problemene i starten. Statoil skal for eksempel stenge ned produksjonen på Snøhvit i mai

Statoil-funn i sommer kan gi nye fat

Eni har selv flere leteplaner på norsk sokkel fremover, både rundt Goliat og i andre områder, men selskapet venter nå også spent på resultatene fra Statoils leteprogram.

I er Statoil nemlig tilbake i Barentshavet med den første store letekampanjen i området siden 2014. Statoil setter i disse dager i gang boringen som skal skje i fem forskjellige prospekter rundt i Barentshavet.

Det første prospektet som bores er Blåmann, og det ligger så nærme Goliat, at et oljefunn der vil bli bygget ut slik at oljen sendes opp via Goliat-feltet, fortalte Statoils letesjef Tim Dodson til E24 i Hammerfest denne uken.

Les også

Oljeekspert om nytt oljeanslag: – Sier hvor viktig Barentshavet er

Eni er partner i lisensen der Blåmann ligger, og et oljefunn der vil gjøre Goliat-investeringen enda mer lønnsom for Eni fordi inntektene feltet genererer da vil øke.

Eni har også selv boret et tørt prospekt lenger nord kalt Boné, men der fikk selskapet samtidig innsikt i geologien i et tidligere lite utforsket område.

Nå planlegger selskapet å bore en rekke brønner som kan øke ressursene i Goliat.

Noe av det første er boringen i den såkalte Snadd-formasjonen (må ikke blandes med Snadd-feltet til Aker BP i Norskehavet), og dette kan umiddelbart settes i produksjon fra plattformen som er der.

I september følger de på med boring på prospektet Goliat Eye, før de mot slutten av året eller neste år skal bore Goliat Vest-prospektet. Sistnevnte kan bli en satellittutbygging som kan kobles til Goliat hvis det er olje der.

Neste år følger selskapet på med ytterligere tre innfyllingsbrønner i eksisterende reservoar, som bidrar til å øke utvinningen.

– Vi har også et par andre prospekter som kan bli aktuelt å bore senere, sier Hemmens, og legger til at Enis strategi er å kartlegge området rundt Goliat og utnytte potensialet på i og rundt feltet.

– Så du er optimist?

– Ser man på sannsynligheten av funn der det skal bores så er de gode, så ja, jeg er optimist.

Les også

Goliat-produksjonen kan være i gang igjen om kort tid

Les også

Petroleumstilsynet i fersk rapport: Eni driver «brannslukking» på Goliat

Les også

Venter leterekord i Barentshavet i 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eni

Flere artikler

  1. Her hentes oljefat nummer 38 millioner fra Goliat

  2. Slår tilbake mot Bellona-Hauge: – Føler oss trygge på Goliat

  3. Eni vurderer å bygge et nytt «Mini-Melkøya»

  4. Venter leterekord i Barentshavet i 2017

  5. Må rette feil i elektriske anlegg: Goliat får ikke starte opp