Riggmarkedet har stoppet helt opp, og tar seg trolig ikke opp før i 2019: Full stopp i rigg
Riggmarkedet har stoppet helt opp og tar seg trolig ikke opp før i 2019 - og det er behov for å fase ut minst fem norske rigger, mener Norsk olje og gass.
VANSKELIG SITUASJON: Det er krevende tider for riggbransjen, med lave rater og mange rigger i opplag. Norsk olje og gass tror aktiviteten vil bunne ut rundt 2018. Dette er boreriggen Maersk Gallant i Nordsjøen.
En rekke oljerigger ligger nå i opplag langs norskekysten, uten kontrakt.
Hver rigg sysselsetter rundt 350 personer, så konsekvensene er store.
Men det er flere år i vente med lav riggaktivitet.
Trolig kommer riggmarkedet til å nå bunnen først rundt 2018, ifølge en fersk rapport fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.
– Det blir boret færre brønner nå enn det har vært gjort tidligere, selv om 2015 fortsatt var et godt år, sier fagsjef for økonomi Bjørn Harald Martinsen til E24.
Leteaktiviteten på norsk sokkel har falt i 2016.
Rundt 40 letebrønner blir boret i år, mot rundt 60 brønner hvert år i de tre foregående årene, ifølge Norsk olje og gass.
– Nå er det rundt 40 (brønner som bores i året), og det kan bli enda lavere. Det er det typiske håndtaket som selskapene kan ta i når inntektsstrømmen blir for lav, sier Martinsen.
Norsk olje og gass spår oljebunn først i 2018
– Vanskelig situasjon
Årsaken til overkapasiteten i riggmarkedet er fallende investeringsnivå og aktivitet på norsk sokkel. Det har kommet nye rigger til, mens behovet er lite.
– Jeg vil anse situasjonen på rigg som vanskelig i dag, i og med at du må gå ganske langt ned på pris for å få en kontrakt, sier Martinsen.
– Du kan godt gå ned i 300.000 dollar per dag, og i mange tilfeller har du halvert kostnaden, sier han.
Generelt ligger riggratene fortsatt ganske høyt, på rundt 400.000 dollar per dag i snitt, basert på kontrakter som ble inngått da oljeprisen var høyere og tilgangen på rigger strammere, ifølge rapporten.
Må selge rigger
Men noen av de eldste riggene må ut av markedet for at prisene for leie av rigger skal stige igjen, mener Norsk olje og gass.
Questerre-rally på Oslo Børs
For å skape balanse i markedet må minst fem av riggene bort, eller så kommer ratene til å fortsatt være under press, sier organisasjonen.
En del av de eldste riggene i Norge er blant de eldste i verden, ifølge konjunkturrapporten fra Norsk olje og gass.
– Det er jo rigger i dag som ligger i bøyene og ikke har oppdrag, sier Martinsen.
– Hvis du skal få en bedre balanse i markedet så må du ta ut noen rigger, sier han.
Bunn i 2018
Bedringen i riggmarkedet er fortsatt ganske langt unna. Norsk olje og gass antar i rapporten at oljeinvesteringene når en bunn først i 2018, noe som også påvirker etterspørselen etter rigger.
Les hele rapporten fra Norsk olje og gass her
– Det svake anslaget for leteaktivitet som ble gitt i konjunkturrapportene for 2014 og 2015 forventer vi derfor vil vedvare og endatil forsterkes, og vi ser for oss et bunnpunkt i leteaktiviteten rundt år 2018 med svak, men gradvis økning frem mot 2021, skriver Norsk olje og gass i rapporten.
BUNNEN IKKE NÅDD: Trolig kommer riggmarkedet til å nå bunnen først rundt 2018, ifølge en fersk rapport fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass. Her ser vi en DEA-rigg i Nordsjøen.
De 11 funnene som er gjort på norsk sokkel i 2016 inneholder mellom 150 millioner og 440 millioner fat oljeekvivalenter, noe som er langt under det Norge produserer hvert år. I fjor produserte Norge noe over 1,4 milliarder fat oljeekvivalenter.
Balanse i 2017
Etter hvert tror Norsk olje og gass at oljeprisen vil stige, og da kan riggmarkedet forbedre seg. Men bekymringen er at kostnadene også skal stige igjen.
– Vi ser vel for oss at oljemarkedet er i balanse i løpet av 2017. Det innebærer nok at vi etter hvert vil se en høyere oljepris igjen, sier Martinsen.
– Så vil jeg håpe for næringens egen del at man klarer å beholde det kostnadsfokuset man har i dag, så ikke kostnadene eksploderer igjen på norsk sokkel, legger han til.