Slik blir Statoils New York-«imperium»

Statoils største vindkraftprosjekt noensinne koster nær 25 milliarder kroner og bygges utenfor New York. Nå har selskapet gitt prosjektet navn: «Empire».

STORT PROSJEKT: Statoils vindprosjekt «Empire» i USA til nær 25 milliarder kroner blir en investering på linje med et mellomstort oljeprosjekt, og skal være i drift i midten av neste tiår. Dette bildet er fra selskapets vindkraftprosjekt Dudgeon i Storbritannia.

Foto: Jan Arne Wold, Woldcam
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Statoils gigantprosjekt i USA skal stå klart i midten av neste tiår, og kanskje allerede i 2024.

Vindprosjektet på opptil 1.000 megawatt har fått navnet «Empire», og skal koste rundt 3 milliarder dollar (24,5 milliarder kroner).

Dette er et betydelig prosjekt også sammenlignet med oljeutbygginger i Norge. For eksempel har Aker BPs Ivar Aasen-felt i Nordsjøen kostet 27,5 milliarder kroner.

– New York er «The Empire State», så navnet har tilhørighet både til byen selv og til delstaten. Vi syns det klinger fint, sier Stephen Bull til E24.

Han leder selskapets virksomhet innen vindkraft og karbonfangst.

– Vanligvis kaller vi opp prosjektene etter et geografisk område, men dette er det første havvindprosjektet utenfor New York, så vi syntes dette navnet passet, sier han.

Dessuten ligger vindparken ved et område som kalles «Cholera Banks», eller kolerabankene, noe som ikke gir like veldig positive assosiasjoner som «Empire».

SATSER MYE: Stephen Bull er direktør for Statoils satsing på vind og CO2-rensing. Selskapet forhandler med delstaten New York om langsiktige kraftavtaler for vindprosjektet «Empire», en investering på opp mot 25 milliarder kroner.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

New Yorks vindsatsing

Noe av bakgrunnen for at Statoil bygger ut vindkraft i New York er delstatens mål om å øke andelen fornybar energi til 50 prosent av det totale energiforbruket i staten innen 2030.

Guvernør Andrew Cuomo i New York har foreslått at det skal bygges ut 2.400 megawatt havvind i samme periode.

Statoils kontor i Stamford i Connecticut jobber nå med en miljøutredning for prosjektet, med analyser av havbunnen og værforhold, slik man også gjør i olje- og gassprosjekter. Denne må godkjennes av myndighetene før prosjektet kan bygges ut.

Statoil har betalt 42,5 millioner dollar for lisensen utenfor New York, og jobber nå med utviklingen av prosjektet, inkludert forhandlinger om eventuelle garantier fra delstatens side.

Les også

Slik er Statoil store vindmøllesatsing

Vil trenge støtte

– For å få prosjektet i gang trenger vi en langsiktig kjøpsavtale for elektrisitet. Dette vil vi holde på med gjennom hele 2018, sier Bull.

– Det er selvfølgelig nyttig med en garanti, men vil dere trenge subsidier til slutt slik som strømprisen er i USA?

– Det må være noe støtte på plass, for dette bygges fra scratch, og det er ikke noen infrastruktur og leverandørindustri på plass slik som i Europa. Men kraftprisen i USA er ganske høy, og det skal stenges ned kull og kjernekraft som må erstattes. Vi tror vi har et konkurransefortrinn her, sier Bull.

– New York er et fantastisk område for vind, legger han til.

Det første havvindprosjektet i USA ble nylig ferdigstilt, og sektoren er fortsatt umoden sammenlignet med Europa hvor det finnes en rekke prosjekter. Statoil driver blant annet Dudgeon-prosjektet og Sheringham Shoal i Storbritannia.

Les også

Vindmølle slår alle rekorder

Forventer større turbiner

Statoil forventer også å få tilgang på større turbiner til dette prosjektet enn dagens vindturbiner, kanskje opptil 15 megawatt. Vindforholdene i New York vil by på omtrent samme driftstid som europeisk havvind, ifølge Bull.

– Det blir omtrent det samme som i Europa. Vi regner med turbiner på rundt 10 megawatt, og vil bygge dette ut i flere faser. Vi må bare komme i gang med å bygge første fase, men tror det kan bli billigere i neste fase, sier han.

– Hvis dere får tilgang på større turbiner på opptil 15 megawatt, hva gjør det med økonomien?

– Det hjelper utrolig mye på økonomien med større turbiner, fordi det blir færre enheter og bedre utnyttelse av kraften. Det legger press på leverandørindustrien, men det er en utrolig utvikling i denne industrien, sier han.

Turbinstørrelsen til havs har økt mye de siste årene, fra omkring to megawatt til åtte megawatt for de største av dagens turbiner. Danske Vestas presenterte nylig en turbin på hele 9,5 megawatt.

Les mer: Vindmølle slår alle rekorder

Les også

Statoil om havvind: Kan bruke 12 mrd. per år

Kjemper om leverandørindustri

Statoil kjenner godt til energimarkedet i New York. Selskapet leverer opptil 10 prosent av naturgassen som brukes på Manhattan, gjennom et partnerskap med Spectra Energy Corporation.

Nå foregår det en kamp mellom flere områder på østkysten om å bygge opp en leverandørindustri for havvind.

– Østkyststater som New York, Massachusetts og Nord-Carolina har lyst til å være med på energiomstillingen, og mange har mål om 50 prosent fornybart i energimiksen, sier Bull.

Statoil ønsker også bygge ut vind på vestkysten av USA og ved Hawaii, der flytende vindkraft er mest aktuelt. Statoil høster nå erfaringer med sitt nyskapende Hywind-prosjekt på 30 megawatt i Skottland.

Håper på californisk prøveprosjekt

Men det vil trolig ta noe tid å få rammeverket for flytende vind på plass i markeder som California, ifølge Bull.

– Men staten er veldig positiv, og vi håper å komme i gang, kanskje med et tidlig-fase prøveprosjekt som kan vise at teknologien fungerer, sier han.

– Tror du det vil skje?

– Hvis vi kan få tillatelse til det, så er vi kanskje villig til å gjøre det. Når vi får flere slike prosjekt, får vi en slags «fabrikk» rundt dette. Vi trenger flere slike prosjekter for å redusere kostnadene, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Equinor
 3. USA
 4. New York City
 5. Fornybar energi
 6. Klima
 7. Strømpriser

Flere artikler

 1. Equinor utreder milliard-vindprosjekt

 2. Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner

 3. Wind Europe om Equinor-prosjekt: – Veldig positivt

 4. Annonsørinnhold

 5. Flytende vind åpner nye farvann: Nå åpnes Statoils Hywind-park

 6. Nytt havvind-varp i USA: – I dag har vi fått ballen i mål