Laveste oljepris på nær én måned

Oljeprisen er ned over fem prosent hittil i år, og har falt til det laveste nivået siden 15. desember. Oljehandlere venter spent på lagertall som blir lagt frem onsdag.

OVERRASKET: Tirsdag viste oljelagertall fra American Petroleum Institute en økning på 1,5 millioner fat daglig, mot forventede 1,2 millioner. Bildet viser oljelagre i Cushing i Oklahoma.
Publisert: Publisert:

Det har ikke vært en oppløftende start på året for oljeprisen, til tross for at flere store oljeprodusenter har begyn å redusere produksjonen i tråd med Opec-avtalen som ble inngått i november i fjor.

Ved inngangen av året kostet et fat nordsjøolje 56,73 dollar. Onsdag formiddag koster et fat 53,89 dollar, altså nesten tre dollar mindre. Det er en nedgang på 5,26 prosent.

Tirsdag kveld nådde prisen det laveste nivået siden 15. desember. Da gikk prisen ned til 53,57 på det laveste.

Et fat amerikansk lettolje (WTI) koster 51,06 dollar, ned 5,22 prosent hittil i år.

Overraskende lagerøkning

Tirsdag kveld amerikansk tid rapporterte bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) et uventet hopp i oljelagrene.

I uken frem til 6. januar økte amerikanske oljelagre med 1,5 millioner fat, mens analytikerne hadde ventet en økning på 1,2 millioner, ifølge Reuters.

Tirsdag meldte også USAs energiadministrasjon EIA at amerikansk oljeproduksjon vil øke med 110.000 fat daglig i 2017, til ni millioner fat per dag.

I 2018 venter de å produsere 9,3 millioner fat per dag.

Les også

Olje fra flytende lagre legger en demper på oljeoppturen

– Den generelle nedgangen i amerikansk oljeproduksjon, som begynte for nesten to år siden, er mest sannsynlig over nå som høyere oljepriser og forbedringer i effektivitet styrker produksjonen, sier Adam Sieminski i EIA i en uttalelse, ifølge Marketwatch.

EIA venter nå en pris på den amerikanske lettoljen (WTI) på 52,5 dollar i 2017 og 55,18 for 2018. Brent-prisen venter de skal ligge på 53,5 dollar i 2017 og 56,18 i 2018.

Til sammenligning venter Nordea Markets en brent-pris på 53 dollar fatet i første kvartal i år, og 57 dollar fater for hele året.

Oljelagertall i kveld

Onsdag klokken 16.30 norsk tid legger EIA frem sine tall for de amerikanske oljelagrene. Oljehandlere vil dermed følge med på om EIAs offisielle tall stemmer overens med de uoffisielle API-tallene.

– Med lagre på sitt sesongmessig høyeste på tre tiår, kan en ytterligere økning denne uken gjøre at prisen presses ytterligere, skriver ANZ Bank.

Ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, kommer det gjerne større svingninger etter EIA-tallene enn API-tallene.

– EIA-tallene har mye større kvalitet. Vi har faktisk sluttet å abonnere på API-tallene, og på Bloomberg får man ikke lenger tak i API-statistikken, man får kun overskriftene, har Kjus sagt til E24 tidligere.

I en morgenrapport fra DNB Markets onsdag skriver analytiker Ole-Andreas Krohn at forventningene til lagertallene tilsier en økning i råoljebeholdningene på 0,9 millioner fat.

Artikkelen fortsetter under grafen.

NEDOVER: Grafen viser utviklingen i prisen på nordsjøolje (brent) den siste måneden.

Usikkerhet rundt Opec-avtalen

Det knyttes i disse dager stor spenning rundt hvorvidt Opec-landene holder løftene sine om produksjonskutt, og ikke minst hvordan landene rundt vil reagere.

– Noen land som ikke inngår i avtalen kan øke produksjonen fremover, som er ventet å resultere i mer olje på markedet, noe som kan forsinke kuttene frem til andre halvdel av 2018. Usikkerhet rundt responsen fra Libya, Nigeria og USA i de kommende månedene utgjør noen av de største risikoene for en rebalansering av oljemarkedet, skriver EIA i sin månedlige rapport Short-term Energy Outlook Report.

Mandag ble det meldt at Iran har solgt 13 millioner fat olje som har ligget lagret på tankskip.

Samme dag falt oljeprisen moderat.

Dermed kan landet ha tjent på de øvrige Opec-landenes kutt, i et forsøk på å vinne tilbake markedsandeler og skaffe seg nye kjøpere.

Mengden olje Iran har på kjøl skal ha falt til 16,4 millioner fat, ned fra 29,6 millioner fat ved inngangen til oktober.

Les også

Forsiktig oljeoptimisme i USA

Iran er det eneste landet som fikk øke sin produksjon under Opec-avtalen som ble inngått i november i fjor. Produksjonsmålet for landet ble satt til omtrent 3.797 millioner fat per dag, hvilket innebar en økning på rundt tre prosent.

Bakgrunnen for dette er at Irans produksjon har blitt begrenset at atomsanksjonene mot landet.

Produsenter leverer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har det imidlertid kommet nyheter om at Saudi-Arabia reduserer tilbudet av olje til Asia, men mangel på detaljer gjorde at oljeprisen ikke gjør et stort byks onsdag.

– Flere er nå bekymret for økt tilbud fra USA og hvorvidt oljelandene overholder produksjonskuttsavtalen, skriver ANZ Bank, ifølge Reuters.

Flere land har imidlertid oppgitt at de har redusert produksjonen, blant annet Oman og Kuwait.

I tillegg viser en oversikt Bloomberg har laget, at Kasakhstan, Russland og Irak, som ikke er Opec-land, også har gjort kutt.

Russland sier de har redusert produksjonen med 130.000 fat per dag i den første uken i januar. De hadde lovet å kutte 50.000 fat.

Kuwait sier de har redusert produksjonen med 20.000 fat per dag i januar, som også var målet.

Irak sier de har redusert produksjonen med 160.000 fat per fag. Målet er 210.000 fat per dag.

Styrket dollar

Etter å ha nådd sitt høyeste nivå på 18 måneder, falt oljeprisen med tre dollar tirsdag forrige uke. Da var det først og fremst nyheter om økt produksjon fra Libya og en styrket dollar som ble trukket frem av analytikerne som årsaker.

Samtidig kom nyheten om at landet nå gjenåpner den siste av de ni store oljeterminalene som ble stengt under krigen. Ifølge Bloomberg skal Zawiya-terminalen nå forberedes for å eksportere olje igjen etter at rørledningen som sender olje til terminalen ble gjenåpnet.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Dette motvirket slumpen av forventet kutt som OPEC skal gjennomføre.

Forrige uke nådde dollaren sitt høyeste nivå på 14 år. Fordi olje som regel kjøpes i dollar, gjør en sterk dollar oljen dyrere. Styrkelsen drives blant annet av optimisme rundt Trumps påvirkning på den amerikanske økonomien.

Den siste uken har imidlertid dollaren gått noe ned igjen. 3. januar nådde dollarindeksen sitt høyeste på 14 år, på 103,82. Nå ligger den på 102,18. Dollarindeksen viser dollarens styrke mot en rekke andre valutaer.

– Mister nok litt futten

Oljeanalytiker Thina Saltvedt påpekte overfor E24 forrige uke at oljeprisen nå er svært skjør.

– Jeg venter ikke noen særlig oppgang før vi ser noen flere resultater. Kommer det mye olje fra landene utenfor Opec-avtalen, vil det være en motarbeidende faktor. Vi må nok venne oss til flere bevegelser som den som skjedde på tirsdag. Blant annet bidrar økt skiferoljeproduksjon i USA, som følge av økt oljepris, til å trekke prisen nedover, sa Saltvedt.

– Oljeprisoppgangen mister nok litt futten nå, fordi skiferoljen legger tak på hvor høyt prisen kan gå. Det blir vanskelig å få prisene mye over 60 dollar fordi det vil komme enda mer skiferolje på slutten av neste år. Vi venter en snittpris på 57 dollar neste år.

Samtidig er det faktorer som tyder på at oljeprisen nå skal oppover. Forrige mandag skrev E24 at oljespekulanter mener at oljerallyet vil fortsette i 2017. Ikke på 2,5 år har så mange spekulanter veddet på økende oljepris.

Les også

Olje fra flytende lagre legger en demper på oljeoppturen

Les også

Forsiktig oljeoptimisme i USA

Les også

Hit ser investorene i 2017

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om