Analytiker tviler på Venezuela-sanksjoner: – USA er avhengig av oljen

Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror det blir vanskelig for USA å innføre sanksjoner mot Venezuelas oljesektor som ikke også rammer dem selv hardt.

KAOS: USA vurderer oljesanksjoner mot Venezuela etter uroen i landet har eskalert den siste tiden. Thina Saltvedt tror USA bør tenke seg godt om før de skrur av oljekranen fra landet i Sør-Amerika. – Landet er tredje største leverandør av olje til USA, sier hun.

Foto: Ariana Cubillos AP
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Det er ventet at USA vil kunngjøre sanksjoner mot Venezuelas oljesektor mandag. Sanksjonene kommer som respons på det omstridte valget i helgen, hvor Venezuelas innbyggere har stemt over et forslag om å gi president Nicolás Maduro makt til å skrive om grunnloven.

Det mest sannsynlige tiltaket er ifølge Reuters å forby Venezuela fra å importere amerikanske oljeprodukt. Men alle muligheter skal være oppe for diskusjon, skal Det hvite hus ha sagt.

Nordea Markets' oljeanalytiker Thina Saltvedt tror imidlertid det blir vanskelig for USA å innføre sanksjoner mot Venezuelas oljesektor som ikke også rammer dem selv hardt.

– USA er ganske avhengig av Venezuela – landet er tredje største leverandør av olje til USA, forklarer Saltvedt.

– Så det første forslaget til Trump om å stoppe og importere olje fra Venezuela var nok overilt, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

SANKSJONER VURDERES: Her Amuay-raffineriet som tilhører Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA i Punto Fijo. USA vurderer å innføre sanksjoner mot Venezuelas oljesektor.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters

Mens USA importerte 780.000 fat oljeprodukt om dagen fra Venezuela de første fire månedene i 2017, importerte Venezuela 75.000 fat oljeprodukt per dag fra USA i fjor, ifølge U.S. Energy Information Administration.

– Det er en ganske stor forskjell på avhengigheten, poengtere Saltvedt.

– Mange raffinerier i USA er dessuten rettet mot å ta inn tungolje fra Venezuela, og det er ikke nødvendigvis så enkelt å erstatte den. For USA å ramme Venezuelas oljesektor uten å ramme seg selv, det er ikke så enkelt, sier hun.

Kan stenge ned produksjon for en periode

«Omfattende amerikanske sanksjoner kan gjøre det nesten umulig for internasjonale oljeselskaper å jobbe i Venezuela,» skriver sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i Seb i et analysenotat.

Venezuela er helt avhengig av internasjonale selskap, fordi landet mangler både teknologi og kapital til å utvinne oljen selv.

STUSSER PÅ SANKSJONSFORSLAG: Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Saltvedt mener imidlertid det skal mye til for de internasjonale selskapene å trekke seg helt ut av landet. Men de er nødt til å vurdere hvorvidt produksjonsområder og ansatte er i fare med den kaotiske og urolige situasjonen som preger Venezuela nå.

– Det er klart at oljeselskapene ikke ønsker å sette sikkerheten til de ansatte på prøve. Olje er et politisk våpen, ettersom hele verden er avhengig av råvaren. Det å ha kontroll på oljen er veldig viktig, og skal man få kontroll må man gå etter raffinerier og infrastruktur. Og det gjør også at oljeselskapene er nødt til fortløpende å vurdere om produksjonsområdene og ansatte er i fare, sier hun.

– Men det skal veldig mye til for at de trekker seg helt ut. Da er det mer aktuelt at de stenger ned produksjonen for en periode, legger hun til.

Statoil følger utviklingen tett

Statoil er det eneste norske oljeselskapet med drift i Venezuela, og har til gjengjeld vært i landet i mer enn 20 år.

Til tross for urolighetene i landet, fortsetter Statoils operasjon og drift i Venezuela som normalt, opplyser informasjonssjef Erik Haaland i Statoil til E24.

Les også

Blodig valg i Venezuela – USA overveier sanksjoner

– Vi følger utviklingen tett og sikkerheten kommer først, men status per nå er at driften fortsetter som vanlig, sier Haaland.

Det er hovedsakelig to prosjekter i Venezuela Statoil er engasjert i:

*Tungoljeprosjektet Petrocedeno, tidligere kjent som SINCOR. Statoil har en eierinteresse på 9,7 prosent, og en lisens frem til 2032.

*I 2007 ble det gjort et gassfunn på grensen mellom Trinidad og Tobago. Statoil er operatør og har en eierinteresse på 51 prosent.

Ved siden av å ha enkelte ansatte i prosjektet Petrocedeno, har Statoil et kontor i Caracas. Men alle utenlandske arbeidere har nå reist ut av landet og jobber fra andre lokasjoner, forklarer Haaland.

Les også

Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner

Les også

– Markedet venter på reaksjoner fra Donald Trump

Les også

Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Olje og gass
  3. USA

Flere artikler

  1. Trump innfører sanksjoner mot Venezuelas oljekjempe

  2. – Markedet venter på reaksjoner fra Donald Trump

  3. Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

  4. Ytterlige sanksjoner mot Venezuela vil kunne endre skipsfarten i Karibien

  5. To oktober-overraskelser kan gi olje-hopp