BASF bekrefter mulig oljefusjon med russiske Mikhail Fridman

Tyske BASF bekrefter at de er i samtaler med den russiske investoren Mikhail Fridman om å fusjonere oljevirksomhetene deres Wintershall og DEA.

Brage-plattformen til Wintershall i Nordsjøen
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Konsolideringen i oljenæringen fortsetter og nå kan to viktige aktører på norsk sokkel bli slått sammen.

Det tyske industri- og kjemikaliekonsernet BASF bekrefter nemlig at de er i fusjonssamtaler med Letter One i en pressemelding. BASF eier oljeselskapet Wintershall og Letter One eier det tyske oljeselskapet DEA.

Bak Letter One står den mye omtalte russiske investoren Mikhail Fridman, som for mange er kjent som storaksjonæren i mobilselskapet Vimpelcom (nå kalt Veon) og som havnet i krig med Telenor om eierskapet.

Fridmans Letter One kjøpte DEA fra RWE i 2015, og i fjor sommer gjorde Fridmans oljeselskap DEA det klart at de ønsket å kjøpe seg ytterligere opp på norsk sokkel. En eventuell fusjon med Wintershall vil skape en betydelig aktør på norsk sokkel.

Den russiske investoren og eieren av Letter One, Mikhail Fridman.

– BASF vil sitte på majoriteten av aksjene i en joint venture (felleseid selskap, journ.anm.). På mellomlang sikt vil en børsnotering av joint venture-selskapet være en opsjon, skriver BASF, og presiserer:

– Utfallet av samtalene er ennå åpent og det er ikke sikkert at transaksjonen vil bli gjennomført.

Maria Moræus Hanssen, den relativt nyutnevnte norske toppsjefen i DEA, kommenterer meldingen fra BASF slik fredag ettermiddag:

– Spennende rykter om pågående fusjonssamtaler DEA–Wintershall, skriver Moræus Hanssen selv på Twitter.

BASF-aksjen er opp 2,8 prosent etter at nyheten ble kjent, ifølge Dow Jones Newswires. BASF opplyser at de ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer til fusjonen utover pressemeldingen som er sendt ut.

Maria Moræus Hanssen, konsernsjef i oljeselskapet DEA

Bygger ut hvert sitt felt i Norskehavet

Wintershall er i dag operatør for Vega- og Brage-feltene på norsk sokkel og eier i tillegg en rekke lisenser. Selskapet er nå engasjert i utbyggingen av Maria-feltet i Norskehavet som skal i produksjon i 2018.

DEA er på sin side i gang med utbyggingen av Dvalin-feltet (tidligere kalt Zidane) i Norskehavet til om lag 10 milliarder kroner, som er DEAs første egenutbygging på norsk sokkel.

Oljeselskapet DEA har vært i Norge i over 40 år, og i slutten av 2015 overtok de eierandelene til E. ON på norsk sokkel. Etter fusjonen har selskapet andeler i 69 lisenser fra nord til sør på norsk sokkel, og de har operatøransvar i 11 av dem.

I tillegg til norsk sokkel driver Wintershall olje- og gassutvinning i Europa, Nord-Afrika, Russland, Sør-Amerika og Midtøsten. Selskapet samarbeider også med Gazprom om gassleveranser i det europeiske markedet.

Les også

Går for subsea på Skarfjell

Les også

– Et stjerneeksempel på hvordan fremtiden vil se ut

Les også

Så dyr blir Statoils milliardvindpark

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wintershall

Flere artikler

 1. Avtale om sammenslåing for viktige aktører på norsk sokkel

 2. Betalt innhold

  DEA skal investere 20 milliarder på norsk sokkel fram mot 2021

 3. Betalt innhold

  Uvisst hva storfusjon betyr for ansatte i Norge

 4. Betalt innhold

  Storfusjon mellom oljeselskaper på norsk sokkel

 5. Betalt innhold

  200 jobber forsvinner når DEA og Wintershall slås sammen