GE Oil & Gas kjøper leverandørbedrift på Stord

Den amerikanske industrigiganten blar opp ukjent beløp for den norske bedriften.

PÅ HANDLETUR: GE Oil & Gas har kjøpt leverandørbedriften Advantec på Stord. Bildet er fra GEs teknologisenter i Stavanger.

Marius Lorentzen
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

I den opprinnelige versjonen av denne saken ble det omtalt omsetningstall som var for lave. Disse er nå korrigert. E24 beklager feilen.

GE Oil & Gas, oljeserviceselskapet til den amerikanske industrikjempen General Electric, kjøper nå Stord-bedriften Advantec.

Det er det norske private equity-fondet Norvestor som er selger. Fondet har eid selskapet siden 2010.

Partene vil ikke ut med hva Advantec selges for nå, og kjøpet planlegges gjennomført innen nyttår.

GE skriver i en melding at de kjøper selskapet for å styrke tilbudet sitt til kunder som har utfordringer med et økende antall modne subseafelt i oljenæringen.

GE Oil & Gas er tungt involvert i subsea-delen (undervannsinstallasjoner) av oljenæringen, og leverer en rekke løsninger til oljeindustrien. Selskapet har 45.000 ansatte verden over, og 85 prosent av verdens oljerigger bruker deres boresystemer.

– Med oppkjøpet av Advantec, utvider vi vår omfattende portefølje av tjenester, slik at vi kan tilby til kundene våre merverdi i en tid bransjen krever mer effektive løsninger. Oppkjøpet vil gjøre oss i stand til å vokse raskere i våre subsea operasjoner, ved å bygge en ledende brønnintervensjonsutstyr og –utleievirksomhet, samtidig som vi utvikler våre integrerte løsninger, sier Rod Christie, sjef for Subsea Systems & Drilling i GE Oil & Gas.

Les også

Kongsberg kutter før stormen: – Høy aktivitet, men lavere margin

Ikke fusjon

Advantec skal ikke fusjoneres inn i GE Oil & Gas, men skal drives videre med det samme navnet og ledelse fortsatt, selv om ledelsen nå skal rapportere til GE.

«Vi vil fortsette å levere produkter å tjenester direkte til eksisterende og nye kunder» skriver Advantec i en uttalelse.

– Vi er glade for å kunngjøre vår avtale med GE Oil & Gas, som vi mener er riktig selskap for å hjelpe oss å realisere det fulle potensialet i vår brønnintervensjons kontrollerteknologi for å støtte eksisterende og nye kunder innen offshore olje- og gassindustrien, sier Magnar Aaland, administrerende direktør i Advantec.

– GE Oil & Gas har globale ressurser og kompetanse for å ta vår teknologi de neste stegene, legger han til.

Les også

Minst én av 10 må gå fra oljeselskap

Kraftig vekst

Advantec har vokst kraftig siden starten i 2005, og særlig de siste årene etter at Norvestor tok over i 2010.

I 2010 omsatte selskapet for 121 millioner, og i fjor hadde det tallet vokst til 589 millioner. Selskapets bunnlinje nådde toppen på 12,2 millioner i 2015, opp fra et underskudd på 4,7 millioner i 2010.

Samtidig med at omsetningen og antall ansatte har økt kraftig, har også gjelden steget. Fra en gjeld på 195 millioner i 2010, hadde selskapet 620 millioner i gjeld ved utgangen av fjoråret.

Norvestor skriver i en melding at de vil beholde delen av selskapet som kalles Advantec Sensing, som driver med avansert sensorteknologi og er et datterselskap av Advantec. Advantec Sensing skal nå døpes om til Sentec AS.

Advantec Sensing hadde til sammenligning en omsetning på snaue 30 millioner i fjor, og denne delen blir altså ikke med over til GE Oil & Gas.

Les også

Kraftig økning i Nav-ledigheten

Advantec ble startet i 2005 og har gjennom årene vokst fra 20 til 370 ansatte. Selskapet har hovedkontoret på Stord, men har også kontorer og verksteder i Stavanger, Ågotnes, Kristiansund og Hammerfest, i tillegg til kontorer i Aberdeen, Houston og Perth.

De har også produksjon i Litauen og et salgskontor i Brasil.

Selskapet spesialiserer seg på elektrohydrauliske kontrollsystemer (IWOCS) for installasjon, service og vedlikehold av subseabrønner som er installert på havbunnen. Ifølge Norvestor har Advantec over 20 oljeselskaper på kundelisten som de selger direkte til.

Les også

Aker Solutions avfeier riktighet i sak om bemanningskutt

Les også

Eksperter: Disse landene blir truffet hardest av oljebremsen

Les også

– Det er selvfølgelig mulig

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  GE Oil & Gas kjøper Advantec

 2. Betalt innhold

  Dei vart oppkjøpt av dei store. No kan det bli utviding.

 3. Betalt innhold

  Aker Solutions kjøper opp Reinertsen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå er shipping dobbelt så stort som olje for StormGeo

 6. Betalt innhold

  Aker Solutions kjøper opp Reinertsen