Statkraft og Södra skal bygge biodrivstoffanlegg på Tofte

Etter nedleggelsen av cellulosefabrikken Södra Cell i 2013 blåses det nå nytt liv i industriområdet på Tofte i Hurum. Södra og Statkraft går nemlig sammen om å bygge et demonstrasjonsanlegg for biodrivstoff.

Arkivbilde av den nå nedlagte Södra Cell Tofte, cellulosefabrikken som ble nedlagt i 2013. Nå blir dette stedet for det nye biodrivstoffdemonstrasjonsanlegget.

Foto: Södra Cell
 • Marius Lorentzen
 • Eivind Bøe
Publisert:

Statkraft og Södra skal nå bygge et demonstrasjonsanlegg for avansert biodrivstoff til en verdi av 500 millioner kroner, skriver selskapene i en pressemelding fredag formiddag.

Nyheten kommer fire år etter at den gamle cellulosefabrikken på Tofte ble lagt ned i 2013. Det medførte at 295 mistet jobben.
Kommunikasjonsrådgiver Geir Fuglseth i Statkraft opplyser til E24 at 10 til 20 personer vil være engasjert på anlegget. Byggingen starter i februar neste år og demonstrasjonsanlegget vil stå ferdig i løpet av 2019.

I 2019 vil de to selskapene beslutte om de skal gå videre med prosjektet og bygge ut et biodrivstoffanlegg i full skala, opplyser Fuglhaug.

Statlige Enova skal bidra med 116 millioner kroner av investeringen på 500 millioner.

– Avansert biodrivstoff vil være viktig i omleggingen fra fossil til fornybar energibruk i transportsektoren. Som Europas største leverandør av fornybar energi er det naturlig for Statkraft å være en pådriver for en industriell utvikling som bidrar til det grønne skiftet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en uttalelse.

– Det er en veldig god nyhet at Statkraft og Södra investerer i løsninger som kan bidra til omlegging fra fossil til fornybar energibruk i transportsektoren. Støtten fra Enova skal bidra til å verifisere og tilpasse den valgte teknologiløsningen i piloten sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova, i en egen pressemelding.

Mulighet for milliardvolumer

Det er det dansk-kanadiske selskapet Steeper Energy som skal levere teknologien.

Demonstrasjonsanlegget skal teste teknologien for kontinuerlig produksjon av avansert biodrivstoff, av såkalte andre generasjon.

Målet er å finne gode metoder for å erstatte fossil bensin og diesel, samt å teste ulike råvarer til produksjonen av biodrivstoff

– Anlegget vil i utgangspunktet bruke råstoff fra skogsindustrien, men alt biologisk nedbrytbart materiale kan i utgangspunktet benyttes, skriver Statkraft.

Utbyggingen skjer gjennom Södra og Statkrafts felleseide selskap Silva Green Fuel AS, som de to etablerte i 2015 for å utvikle fremtidig kommersiell produksjon av avansert biodrivstoff.

– Kapasiteten på en fullskala produksjonslinje vil være rundt 100 til 150 millioner liter biodrivstoff hvert år. I første omgang vil tungtransport på vei være avtager for produktet, men det vil arbeides for å kvalifisere biodrivstoffet for bruk i lufttransport, skriver Statkraft.

Oppsiden er imidlertid stort. Hvis man bygger ut 10 biodrivstoffanlegg i Norge og Sverige vil disse kunne produsere opptil 1,5 milliarder liter årlig, noe som tilsvarer 13 prosent av forbruket til veitransport i disse to landene i dag, ifølge Statkraft.

Her kan du lese mer om

 1. Statkraft
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Investerer 500 millioner i demoanlegg for nytt biodrivstoff

 2. – Man bruker ikke 500 millioner uten å mene alvor

 3. Norske biler kjørte med mindre palmeolje på tanken

 4. Annonsørinnhold

 5. Statkraft og stålprodusent med klimagrep: Vil lage stål med hydrogen

 6. Bygger pelletsfabrikk ved Kongsvinger til 200 millioner kroner