Oljeanalytiker tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

Hvis brikkene faller på plass, vil sannsynligvis oljeprisen nå den symbolske grensen i løpet av to og et halvt år, mener oljeanalytiker Torbjørn Kjus. I SEB spår analysesjef Bjarne Schieldrop et stramt oljemarked.

KRAFTIG VEKST: I USA vokser oljeproduksjonen kraftig. Her en oljerigg i Texas.
Publisert:

Siden oljeprisen kollapset i 2014 har det vært langt opp til den symbolske grensen på 100 dollar per fat.

Men fra analytikerhold har en tresifret oljepris blitt vurdert som en reell mulighet igjen. Skulle flere faktorer sammenfalle, kan oljeprisen nå helt opp til 100 dollar fatet, var beskjeden fra RBC Capital Markets nylig.

Oljeprisen har i år vært over 80 dollar per fat, men har de siste dagene svekket seg på signalene om at Opec kan komme til å øke produksjonen, etter at den har vært holdt nede siden starten av 2017.

Les mer: Opec vurderer oljeproduksjon på 2016-nivå

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror det er sannsynlig at oljeprisen vil nå 100 dollar per fat i løpet av et par års tid.

– Når du ser på oljemarkedet, vil du ikke få en oljepris som overskyter når olje holdes tilbake fra markedet frivillig, slik som Opec har gjort i et par år. Den kommer først når Opec begynner å slippe olje ut i markedet, og det ikke er nok at lagrene fortsatt faller selv om Opec begynner å slippe olje ut i markedet, sier Kjus til E24.

Les også

Oljeprisfall etter rykter om økt Opec-produksjon

– Hvis det skjer, det er da vi snakker om 100 dollar fatet igjen, sier han.

E24+: Oljeprisen kan gå til værs, men mange jobber kommer aldri tilbake

– Ganske sannsynlig

Opecs medisin for å øke oljeprisen har vært å kutte produksjonen, slik at verdens oljelagre skulle falle. De har de gjort, og ifølge Bloomberg nådde oljekartellet nylig målet da oljelagrene i OECD-området falt under gjennomsnittet siste fem år.

Nå vurderer oljekartellets mektige medlem Saudi-Arabia og samarbeidslandet Russland å øke produksjonen med rundt en million fat per dag, meldte blant annet Reuters før helgen.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

– Hvis oljelagrene trekker videre ned i 2019, 2020, mens Opec slipper olje ut i markedet, da er det mulig å se 100 dollar fatet, sier Kjus.

– Hvor sannsynlig er det scenarioet?

– Jeg tror det er ganske sannsynlig at du kan få se en oljepris på over 100 dollar igjen i løpet av to og et halvt år. Grunnen til det er at vi ser at «non-Opec» (oljeproduksjon utenfor Opec) og «non-shale» (oljeproduksjon utenom amerikanske skiferolje) skuffer allerede, sier Kjus.

– Den store skuffelsen fra «non-Opec» og «non-shale» skulle vi egentlig se i 2020 til 2023 på grunn av kollapsen i investeringsbeslutninger som vi så i 2014 til 2016, sier han, med henvisning til oljeselskapenes investeringskutt i årene etter oljeprisfallet.

Venter stramt oljemarked

SEB har et anslag om 85 dollar per fat i sine utsikter for oljeprisen for neste år, mens prisen i dag er på 75 dollar fatet.

Bjarne Schieldrop, sjefstrateg råvarer, SEB

I sin siste rapport argumenterer bankens analysesjef for råvarer, Bjarne Schieldrop, for at oljemarkedet vil gå fra en situasjon med kunstig oljeunderskudd, drevet av Opec-kutt, til et naturlig stramt marked, mye på grunn av bortfall av olje fra Venezuela og Iran.

Les mer: Tror Iran-sanksjoner og Venezuela-kollaps vil sende oljeprisen videre opp

Etter signalene om at Opec kan øke produksjonen igjen, har oljeprisen falt. Schieldrop peker på at det blir en svekkelse i spotmarkedet om oljevolumer kommer tilbake, men understreker at volumene kommer tilbake fordi det er behov for dem.

Det siste året har oljeprisen steget mer enn 40 prosent, mye takket være at land i og utenfor Opec har samarbeidet om å holde oljeproduksjonen nede.

Det er også ventet at oljeselskapenes investeringskutt i oljeprosjekter offshore i kjølvannet av oljeprisnedgangen fra 2014 vil merkes etter hvert. Ifølge Schieldrop er det typisk fem års tidsetterslep mellom disse investeringene og produksjon.

– En grunn til at markedet blir strammere er Iran og Venezuela. Samtidig ser du at investeringskuttene får effekt i 2019, 2020 og 2021. Da kommer virkelig effektene av investeringskuttene til syne.

Et av Schieldrops poeng er at bufferen med produksjon, som land som Saudi-Arabia kan sette inn hvis det blir nødvendig, ser ut til å bli helt borte neste år.

– Likevel kjører markedet i underskudd. Det er denne innsikten som gjorde at de lengre kontraktene som hadde gått sidelengs gjorde et byks opp til 67 dollar. Markedet skjønner at reservekapasiteten blir spist opp, man får et naturlig stramt marked, ikke bare et kunstig stramt marked.

Les også

– Et veldig politisk press

Les også

Skal lede DNBs oljeanalyser

Les også

Oljeprisen over 80 dollar

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om