Slik har skiferselskapene i USA respondert på Opec-avtalen

Antallet aktive borerigger i USA er på det høyeste nivået siden januar, viser ferske tall fra Baker Hughes.

GRYENDE OPPTUR: Diagrammet viser antallet aktive rigger i USA fra perioden da oljeprisen begynte å falle og frem til i dag. Firkanten markerer perioden fra Opecs intensjonsavtale ble meldt i slutten av oktober. Grafikken er laget av E24 basert på tallmateriale fra Baker Hughes og Infront.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Oljeserviceselskapet Baker Hughes slapp fredag fersk statistikk som viser at antallet aktive rigger i USA økte med 16 til 653 i uken frem til lille julaften.

Av økningen sto oljerigger for 13 til et totalt antall på 523.

Nivået er fortsatt lavere enn for et år siden, men dagens måling markerer den åttende uken på rad med økning. Det er den tredje strake uken med tosifret vekst, og man er nå tilbake der man var i januar.

Opec-effekt

Den siste tidens oppgang knyttes til den Opec-ledede avtalen om produksjonskutt. Slik grafikken over viser, har riggaktiviteten fulgt oljeprisen med et lite tidsetterslep.

Da intensjonsavtalen fra Algerie ble kjent på kvelden norsk tid den 28. oktober, var spotprisen på et fat brentolje rundt 46 dollar.

Siden har det kommet på plass en mer håndfast avtale om kutt både i og utenfor oljeorganisasjonen, og oljeprisen har steget til omtrent 55 dollar.

Les også

Venter Opec-fest i skiferolje

Dette til tross for at det fortsatt ikke er gjennomført noen kutt, men oljeprisløftet som allerede har funnet sted og utsiktene til bedring i markedsbalansen ser ut til å gi de amerikanske produsentene fornyet selvtillit.

Ser økende aktivitet

Analytikerne anslår at de amerikanske energiselskapene vil øke boreinvesteringene og pumpe opp mer olje og gass fra skiferoljefeltene, ettersom energiprisene er ventet å øke.

Den landbaserte amerikanske produksjonen har kortere produksjonssykluser enn offshoreproduksjonen, og kan dermed justere seg raskere etter stigende priser.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters anslår investeringsbanken Piper Jaffray at snittet for antallet aktive rigger i USA vil øke fra 508 i 2016 til 723 neste år, og videre til 933 i 2018.

Analytikere hos Cowen & Co opplyser at 23 lete- og produksjonsselskaper planlegger å øke sine investeringer med i snitt 35 prosent fra 2016 til 2017.

Les også

– Til slutt kommer det til å handle om dette feltet

Permian i front

Verdt å merke seg i dagens riggrapport er at det for fjerde uken på rad er i Permian-området at den største aktivitetsveksten finner sted.

Permian er et enormt sedimentsbasseng i den vestre delen av Texas som delvis strekker seg inn i New Mexico.

Bloomberg beskriver det som et «arnested» for oppkjøp så langt i år, og analytiker Robert Christensen i Drexel Hamilton mener at det er her veksten vil komme også i fremtiden, frem til man får en betydelig høyere oljepris.

– Det er det eneste stedet man kan tjene virkelige penger. Det kommer til å bli rasjonell progresjon, sier han.

Riggveksten i Permian-bassenget var i uken som gikk på fire enheter til 262 rigger.

Les også

Spår stort oljeunderskudd

Les også

Oljefondet er verdt 7.380 milliarder kroner
– norsk stein verdt 8.000 milliarder

Les også

Oljeguru Kjus: Nye oljekutt har stor betydning for balansen i oljemarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Opec
  3. Baker Hughes
  4. USA

Flere artikler

  1. – Markedet bryr seg hverken om riggtellinger eller amerikansk oljeproduksjon

  2. Olje fra flytende lagre legger en demper på oljeoppturen

  3. Høyeste riggtall på over ett år

  4. Riggaktiviteten har tatt igjen fjorårets nedtur

  5. Fem faktorer som vil styre oljeprisen i mai