Statoil fant endelig mer olje på Johan Castberg

Etter bare å ha funnet gass på to tidligere letebrønner, har Statoil nå funnet mer olje ved Johan Castberg.

IKKE BARE GASS: Boreplattformen West Hercules i Barentshavet har boret flere brønner på Johan Castberg. Nå har riggen funnet olje og gass på Skavl-prospektet.

Ole Jørgen Bratland
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Statoil melder mandag morgen at de nå har funnet både olje og gass på det såkalte Skavl-prospektet ved Johan Castberg.

Oljefunnet kommer etter at selskapet har boret på to andre prospekter som bare viste seg å inneholde gass, noe Statoil var skuffet over.

Skavl-prospektet inneholder anslagsvis mellom 20 og 50 millioner fat utvinnbar olje. Prospektet er det tredje av totalt fire prospekter som skal bores i området i år.

Statoil skal nå vurdere om Skavl-funnet skal tas med i utviklingen av hele Johan Castberg.

Johan Castberg-feltet ligger rundt 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet og ble tidligere kalt Skrugard. Johan Castberg ble opprinnelig funnet i april 2011, mens nærliggende Havis ble funnet i januar 2012. Det er anslått at feltet inneholder mellom 400 og 600 millioner fat olje.

Les også

Dårlig nytt for Statoils Barents-drøm

I tillegg til en oljekolonne på 23 meter og en annen på 133 meter, melder Statoil at boreriggen West Hercules også påviste en gasskolonne på 22 meter.

Ett prospekt gjenstår

- Statoil legger ned mye arbeid i å påvise ytterligere oljeressurser i Johan Castberg-området for å gjøre feltutviklingsprosjektet mer robust. Vi er glade for å se at arbeidet nå gir gevinst, sier Gro G. Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

Statoil har funnet både olje og gass på Skavl-prospektet ved Johan Castberg. Prospektet er det tredje prospektet som er boret, og nå gjenstår Kramsnø som skal undersøkes innen utgangen av året.

De to første prospektene som ble boret var Nunatak og Iskrystall. På begge fant de bare gass, og Nunatak-funnet var så lite at Statoil ikke så på det som drivverdig.

- Skavl var den tredje av fire brønner i Johan Castberg-området som ligger i vår boreplan for i år. De første to brønnene, Nunatak og Iskrystall, påviste kun gass, men vi vet av erfaring at det krever målbevissthet og utholdenhet å lykkes i Barentshavet. Det er også oppmuntrende at vi har påvist en ny letemodell i området med oljefunnet i Fruholmen-formasjonen, noe som vil bli fulgt opp i framtidig letearbeid, sier Haatvedt videre.

Etter at de tre første prospektene nå er boret gjenstår Kramsnø-prospektet. Dette skal undersøkes og bores innen utgangen av året.

Statoil vil fortsette letearbeidet på Johan Castberg også neste år når Drivis-prospektet skal bores. Statoil er operatør på Johan Castberg med en eierandel på 50 prosent. Partnerne er Eni (30 prosent) og Petoro (20 prosent).

La utbyggingen på is

Helge Lund skapte bølger i juni da han og Statoil annonserte at de ønsket å utsette hele Johan Castberg feltet.

Statoil og Helge Lund skyldte både på den rødgrønne regjeringens skatteendringer for oljebransjen samt usikkerheter rundt kostnadsanslagene.

Statoil uttalte overfor E24 at skatteendringen øker break even-punktet, prisnivået Statoil trenger for at prosjektet går i pluss, med syv dollar.

BAKGRUNN:Statoil utsetter Johan Castberg

Ifølge oljeselskapet rammer skatteendringen alle marginale felt på sokkelen, altså de feltene der lønnsomheten er lavest i utgangspunktet.

Så langt har Statoil lagt opp til en flytende produksjonsenhet med rør og ilandføring av oljen på Veidnes utenfor Honningsvåg. Denne løsningen er derimot nå under vurdering, for å se om man kan gjennomføre utbyggingen på en mer lønnsom måte.

Det er planlagt at Johan Castberg-feltet skal startes opp i 2018.

Les også:

Skiferoljesamarbeid for Statoil og RosneftStatoil sikter mot Tanzania-start i 2021Statoil:- Det blir kraft fra land på Johan SverdrupStatoil og Exxon fant gass i TanzaniaMilliarddryss til Statoils underleverandører

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Fant mer olje på siste leteforsøk

  2. Ny oljeskuffelse på Johan Castberg

  3. Betalt innhold

    Endelig fant de olje til Castberg

  4. Annonsørinnhold

  5. - Vi har aldri gjort denne typen funn før

  6. Statoil melder om oljefunn i Norskehavet