Oljefondet har passert 6.000 milliarder kroner

Har passert milepæl, fondet har nå økt med over 1.000 milliarder kroner på ett år.

MILEPÆL: Den norske oljeformuen tilsvarer nå 1,16 millioner kroner per innbygger.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Verdien på Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland – som det offisielt heter, passerte i dag 6.000 milliarder kroner, og fondet har dermed økt med over 1.000 milliarder kroner på et under ett år – 2. desember i fjor passerte man nemlig 5.000 milliarder kroner for første gang.

Det er nå 18 år siden Finansdepartemnetet satte de første to milliardene inn i fondet og gjennom innskudd fra norsk petroleumsvirksomhet og verdiøkning på investeringene har fondet hatt en eventyrlig vekst.

Oljemillionærer

Ifølge SSB sin seneste statistikk over folketallet er vi nå 5.156.000 mennesker i Norge – det betyr at hver og en av oss nå er oljemillionærer – fondets størrelses tilsvarer nå rundt 1.164.000 kroner per nordmann.

Les også

Slyngstad: – Fallende oljepris kan være positivt for OljefondetDen siste 500 milliardene har faktisk kommet til de sist to månedene. Ved utgangen av tredje kvartal hadde fondet en verdi på 5.534 milliarder kroner.

Den markerte oppgangen henger blant annet sammen at aksjemarkedene globalt den siste tiden har styrket seg etter en rufsete høst, kombinert med at dollaren har styrket seg med 7,4 prosent og euro med 6,0 prosent mot kronen i samme tidsperiode.

Alle investeringene Oljefondet gjør er i utlandet og derfor vil en svekket kronen gjøre at fondets verdi øker målt i kroner.

Les også

– Dårligere tider for OljefondetDu kan følge Norges Banks estimat av Oljefondet direkte her (ekstern link).

Skal opp i eiendom

Oljefondet som forvalter pengene fra norsk olje- og gassvirksomhet er investert i 82 forskjellige land og i rundt 8.000 selskaper og eier i snitt 1,3 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

Per nå er 61,4 prosent av pengene investert i aksjer, 37,3 prosent i rentepapirer og 1,3 prosent i eiendom.

Investeringsstrategien er at eiendomsporteføljen på sikt skal utgjøre fem prosent av fondet, mens aksjer og rentepapirer skal utgjøre henholdsvis 60 og 35 prosent.

Fondet jobber nå med å vekte seg opp i eiendom, bare i november og oktober har de gjort eiendomskjøp i New York, Washington, München og London for totalt 11,8 milliarder kroner.

Les også:

Oljefondet og flere nordiske banker får refs for investeringer i atomvåpenOljefondet tjener «egentlig» 160 milliarder kroner i årOljefondet vil kjøpe i AsiaPublisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Den svake kronen får Oljefondet til å skyte i været

  2. Kronen kostet Oljefondet 268 milliarder

  3. Oljefondet over 7.000 milliarder kroner

  4. Halverte avkastningen i kroner og øre

  5. Så mye tjente Oljefondet