– Usannsynlig med en oljepris på 100 dollar igjen

Den profilerte forvalteren Kyle Bass venter bedre tider i oljemarkedet, men tror at «gullalderen» kan være over.

MODERAT OPTIMIST: Hedgefondforvalter og grunnlegger av Hayman Capital Management, Kyle Bass, spår høyere oljepris på sikt.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Jeg tror oljemarkedet vil være i balanse igjen innen to og et halvt år, sier Bass til E24.

Texaneren besøker Oslo onsdag, i forbindelse med Nyttårskonferansen til Skagen.

Under hans norgesbesøk har nordsjøoljen falt til det laveste nivået siden 2009. Prisen per fat duppet en stund under 50-dollargrensen onsdag.

Aksjelive:Følg oljeprisen her!

– Det er overskuddskapasitet på rundt 800.000 fat per dag, sier Bass om den globale oljesituasjonen.

– Jeg tror at etterspørselsveksten vil svinge litt, og det er kapasitet i problemområder som Syria og Irak på flere millioner fat, oppsummerer Bass.

Han venter en etterspørselsvekst på i overkant av én million fat per dag basert på en global vekst på snaut 3,5 prosent i det inneværende året.

– Vil vi se priser på over 100 dollar igjen?

– Jeg tror ikke det er sannsynlig. Skiferproduksjonen i USA er på over ni millioner fat per dag, og jeg tror dette kan bli brukt globalt. Verden kommer til å bli i stand til å finne flere hydrokarboner, og det blir enklere, sier Bass.

– Men jeg tror også at punktet der den amerikanske produksjonen slutter å være lønnsom er på rundt 70 dollar, sier Bass.

Dette peker mot nedleggelse av kapasitet.

– Jeg venter oljepriser på 50 til 60 dollar dette året og at de vil stige til over 70 dollar innen to og et halvt år, sier han.

Les også

Dårlig nytt for John Fredriksens Seadrill: - 2015 blir ille, men 2016 blir enda verre

Spår skiferkutt

Oljeprisfallet skjøt for alvor fart etter at Opec-landene valgte å ikke kutte sin produksjon på møtet i slutten av november. Én av årsakene til dette er at landene ønsker å beskytte sine markedsandeler mot konkurranse fra den økte amerikanske energiproduksjonen.

Nå venter «alle» at de mindre amerikanske produsentene – blant annet i Bass sin bakgård – skal få trøbbel.

– Det som er fascinerende med den amerikanske skiferproduksjonen, er at de kun må redusere boreaktiviteten før produksjonen raskt kan falle betydelig, sier Bass.

Hedgefondveteranen tror at det allerede er flere rigger som står uvirksomme, enn det som er offentlig kjent.

– Jeg vet at dette er tilfellet i noen områder. Jeg tror at vi vil se en utflating, og at produksjonen vil bli lavere det neste året. Folk er veldig bevisste på finansieringen og oljeprisen disse selskapene trenger, sier han.

– Sunt

Bass er kanskje mest kjent for å ha forutsett – og tjent penger på – boliglånskrisen i USA. Nå spår han trøbbel for flere av de gjeldstyngede amerikanske produsentene, og han minner om at energi utgjør rundt 18 prosent av den amerikanske høyrenteindeksen.

– Noen av disse selskapene, som i utgangspunktet hadde en gjeldsgrad på over tre ganger, vil nå få en gjeldsgrad på fem eller seks ganger. Dette gir brudd på lånebetingelsene, og jeg tror vi vil se restruktureringer i de marginale selskapene, sier amerikaneren.

Bass mener at dette er til det gode.

– Det er naturlig prosess, og faktisk veldig sunt, sier han, og kommer med noen trøstende ord til oss nordmenn:

– Jeg vet at dette er tøft for Norge. Men hør, Norge er et land med fem millioner mennesker og det største pensjonsfondet i verden. Dere gjør det fortsatt veldig bra.

Les også:

Oljeanalytiker: – Det finnes ikke noen bunn for oljeprisenOljenæringen møter Mæland midt i krisen: - Det som er betegnende nå er den store usikkerhetenMener oljeprisfallet kan utløse Draghis seddelpresse«Den viktigste økonomen i verden» på norgesbesøk: – Oljelobbyistene er på hælene

Les også

«Den viktigste økonomen i verden» på norgesbesøk: – Oljelobbyistene er på hælene

Les også

Mener oljeprisfallet kan utløse Draghis seddelpresse

Les også

– Det finnes ikke noen bunn for oljeprisen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tror oljelagrene vil krympe for første gang siden 2013

  2. Kraftig oljeprisfall tirsdag kveld:
    Amerikanske energimyndigheter spår halvt år med lave oljepriser

  3. Betalt innhold

    Spår beskjeden oljeprisoppgang

  4. Nyheten oljenæringen har ventet på i to år

  5. IEA spår beskjeden oljeprisoppgang