ISIL overtar byer og olje fra rival i Syria

ISIL kontrollerer trolig et område som er fem ganger så stor som Libanon etter å ha erobret nye områder fra opprørsgruppen Nusrafronten i Syria.

MELDER OM KONTROLL: ISIL har trolig tatt kontroll over nye områder i Syria. (arkivfoto)

Karim Sahib
  • NTB
Publisert:

Da rivalene i Nusrafronten forlot to byer i provinsen Deir al-Zor, overtok den ytterliggående islamistiske opprørsgruppa ISIL også kontrollen over oljefeltet al-Omar, ifølge aktivister.

– Vi tok det uten å måtte slåss. De flyktet som rotter, sier en mann som presenteres som kommandør i ISIL i en amatørvideo som ble publisert på YouTube torsdag.

Nusrafrontens tilbaketrekning innebærer at mesteparten av provinsen Deir al-Zor, som ligger ved grensen til Irak, nå er under ISILs kontroll.

Det er kun regionalhovedstaden og flyplassen, samt noen få landsbyer, som fortsatt kontrolleres av styrkene til president Bashar al-Assad.

Les også

ISIL hevder å ha full kontroll over Iraks største oljeraffineri

Nesten hel provins

Nusrafronten trakk seg torsdag ut av byene Mayadin og Shuhail. Samtidig sverget lokale opprørere troskap til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), opprørsgruppen som nå kaller seg Den islamske stat (IS).

Oljefeltet al-Omar ligger nord for Mayadin. Før folkeoppstanden i Syria startet i 2011 produserte feltet rundt 30.000 fat olje daglig. I november 2013 overtok Nusrafronten og allierte grupper oljefeltet. Opprørerne solgte da rundt 10.000 oljefat daglig, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Tidligere i uken tok ISIL over kontrollen i byen Albu Kamal, som ligger rundt 40 mil fra Aleppo, ved den irakiske grensen, noe som innebærer at gruppen har økt kontroll på begge sider av grensen. Også denne byen var tidligere kontrollert av Nusrafronten

Les også

Eksporterer olje for første gang siden 70-tallet

Islamsk kalifat

ISIL kontrollerer nå et område i Syria som er fem ganger så stort som Syrias naboland Libanon, ifølge SOHR.

– For første gang har Den islamske staten tatt kontroll over territorium som strekker seg fra den strategiske byen Albu Kamal på den irakisk-syriske grensen til den nordøstlige utkanten av Aleppo, uttalte gruppen i en kunngjøring.

Samarbeid?

Etter at ISIL tok kontroll over en rekke byer og store områder i Nord-Irak, har gruppen kunngjort at den har opprettet et islamsk kalifat i områdene som den kontrollerer i Irak og Syria.

Nusrafronten og ISIL er begge grupper som er sterkt påvirket av al-Qaidas radikale islamistiske ideologi, men gruppene har det siste året kjempet mot hverandre i Syria. I juni ble det meldt at Nusrafronten hadde sverget troskap til ISIL. Omfanget av samarbeidet er uvisst.

Les også:

BI-professor: - Situasjonen er mer ustabil enn på flere årISIL hevder å ha full kontroll over Iraks største oljeraffineriDerfor er Irak-konflikten den største trusselen mot verdens oljeproduksjonOljeanalytiker om Irak-angrep: - Det verste som kunne ha skjedd– Irak vil tillate amerikanske luftangrep

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    ISIL har tatt syrisk oljefelt

  2. Egeland bekrefter at bistand går til ISILs selverklærte kalifat

  3. ISIL har erklært egen islamistisk stat

  4. Annonsørinnhold

  5. IS varsler hevn etter minst 50 luftangrep i Syria

  6. BI-professor: - Situasjonen er mer ustabil enn på flere år