Vindkraft i Norge

Kritiske til Støres havvindsatsing: Skuffende, bakstreversk og mageplask

Miljøpartiet de grønne og interesseorganisasjonen Norsk olje og gass mener begge man bør ha utenlandskabler for å gjøre havvind lønnsomt. Høyre og Frp frykter skattebetalerne må ta regningen.

MOTVIND: Regjeringens havvindplan får kritikk av opposisjonen.
 • Maiken Svendsen
 • Ada Lea
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Regjeringen går inn for å bygge ut havvind i området Sørlige Nordsjø, og kraften den skal sendes til det norske fastlandet.

– Dette er bakstreversk, sier Miljøpartiet de grønnes Rasmus Hansson i en uttalelse.

– Det kan umulig tjene norske forbrukere at regjeringen vil bygge ut havvind som må subsidieres fordi den ikke er lønnsom uten hybridkabel. Nå hadde jeg håpet at regjeringen skulle få ut fingeren, men uten hybridkabel og ambisiøse mål og rammer for naturvern er regjeringens opplegg altfor lite, altfor sent, sier han.

Hansson mener at regjeringen har «somlet noe helt spektakulært» i havvindsatsingen, og at de fortsetter «å somle inn i fremtiden».

– Havvind kan dekke alt norsk energibehov i all fremtid, og dermed få ned regningen for folk flest, sikre nok kraft til industri og grønt skifte og samtidig få ned klimautslippene. Men en reell satsing på norsk havvind i særlige nordsjø krever hybridkabel for å bli lønnsom, sier han.

Les også

Slik blir Støres havvindsatsing

Den siste tiden har det vært mye uenighet om hvorvidt havvinden i Sørlige Nordsjø II nær danskegrensen skal bygges med strømkabler både til Norge og et annet land, såkalte hybridkabler.

Spørsmålet om hybridkabler er omstridt fordi noen frykter at en slik løsning vil kunne øke norske strømpriser.

Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, etterlyser på lik linje med MDG hybridkabler.

Administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk olje og gass er enig med MDG om hybridkablene.

– En samlet havvindnæring har vært tydelig på at det er kun et hybridnett som vil sikre utbygging i industriell skala uten behov for offentlig støtte, noe en kabel kun til det norske fastlandet vil kreve, sier Hildegunn T. Blindheim i en uttalelse.

Blindheim mener at løsningen til regjeringen kun vil legge til rette for et prosjekt, og ikke bygge en industri. Hun er derfor overrasket over at regjeringen ikke har valgt å lytte til industrien.

Tross gjentatte spørsmål fra pressen vil ikke Vedum oppgi om vindanlegget vil måtte subsidieres, og hvor mange milliarder det i så fall kan koste.

– Skuffende

I SV er nestleder og næringspolitisktalsperson Torgeir Knag Fylkesnes reagerer også på regjeringens havvindplan.

– Dette var skuffende. Regjeringen har varslet en gigantisk havvindsatsing, som skulle gi selskapene beskjed om hvordan sikre lønnsom utbygging av havvind. Istedenfor kommer regjeringen med en utredning, en høring og finansiering ut i det blå, sier han i en uttalelse.

Han mener at man må komme i gang mye raskere enn slutten av 20-tallet eller begynnelsen av 30-tallet. Det vil gjøre at Norge sakker akterut industrielt, mener han, og at det tar lang tid før husholdninger og industri «får nyte godt av kraften».

– SVs forslag er å bruke regelverket oljeindustrien forholder seg til. Da kan vi komme i gang med flytende havvind ved å elektrifisere plattformene innen 2025. Det gir både leverandørindustrien vår oppdrag innen havvind umiddelbart samtidig som det kutter utslipp, sier han.

– Mageplask

– Dette er dessverre et industripolitisk mageplask, sier Høyres klimapolitiske talsperson, Nikolai Astrup, i en uttalelse.

Han mener at løsningen er «oppsiktsvekkende svak for industripartiet Ap», og beskriver det som en tapt mulighet for leverandørindustrien langs kysten. Han mener at uten tilstrekkelig volum på satsingen blir det ikke grunnlag for et industrielt hjemmemarked.

– De aktørene som nå skal bygge ut sørlige Nordsjø II vil måtte gjøre det med stor usikkerhet om hvilke rammevilkår som gjelder – om og eventuelt når hybridkabler blir en realitet. For å kompensere for dette må utbyggingen subsidieres av skattebetalerne, sier han.

Les også

Går sammen med Ferd og Arendals Fossekompani: Vattenfall inn i norsk havvind

– Massivt subsidiesluk gjennom ulønnsom utbygging

Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson Frank Sve uttaler i en melding at de er positive til forskning på energisektoren, og anerkjenner det «teoretiske energipotensialet» som ligger i havvind.

– Det er likevel noe helt annet enn hva regjeringen legger frem i dag, som ligner mer på et massivt subsidiesluk gjennom ulønnsom utbygging av flytende havvind der norske skattebetalere sitter igjen med milliardregning og betydelig risiko, sier Sve i uttalelsen.

Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson Frank Sve.

Partiet er skeptiske til at politikken «gambler med innbyggernes penger» på enkelte næringer og teknologi, og dermed pålegges risiko, mens selskapene potensielt kan få stor gevinst. Nå forventer Sve at det gjennomføres grundig konsekvensanalyse for prosjektene.

– Fremtiden til norsk næringsliv kan ikke baseres på rødgrønne subsidier. Regjeringen bør heller prioritere å bygge ut ny kraftproduksjon som bidrar til lavere priser som styrker norsk kraftforedlende industri, sier han.

– Et tråkk på bremsen

Ola Elvestuen i Venstre mener den eneste «reelle nyheten» fra regjeringen er at havvindprosjektet halveres, og at de skal ha flere utredninger.

– Det er ikke en historisk satsing, men et tråkk på bremsen, sier han i en uttalelse.

Han er bekymret for at prosjektet nå ikke blir realisert.

– Prosjektet blir dyrere og mindre lønnsomt, mener han selv om han påpeker at regjeringen ikke ga beskjed om hva det vil koste.

Må utrede miljøkonsekvensene

Sofie Marhaug i Rødt er derimot redd for at hybridkabler vil øke strømprisen i Norge, og mener regjeringens løsning kun er «et forsøk på å maskere den store strømpriskrisen vi står i nå»

– Nå må vi si endelig nei til hybridkabler, som beviselig vil øke strømprisen i Norge, sier hun i en uttalelse.

Sofie Marhaug i Rødt under en spørretime i Stortinget. Hun mener regjeringen må utrede bedre de miljøkonsekvensene havvind har.

Videre mener Marhaug at regjeringen må sikre at miljøkonsekvensene utredes ordentlig, for å unngå «den store katastrofen» landbasert vindkraft har vært for natur- og friluftsområder.

– Dette er å starte i helt feil ende. Regjeringen vil åpne nye områder, uten at veilederen for havvind er klar, og uten at vi har sikret naturverdiene. Norge har faktisk signert en avtale om at vi skal verne 30 prosent av de marine områdene i verden innen 2030, men i Norges økonomiske sone er det bare omtrent 1 prosent marint vern, uttaler Marhaug.

Det aller første Norge må gjøre, ifølge Marhaug, er å utrede vern av de områdene som forskere har utpekt som særlig verdifulle og sårbare, som utgjør 40 prosent av norsk økonomisk sone.

Les også

Vestre varsler lansering av batteristrategi

Fornøyd med at regjeringen trapper opp tempoet

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er derimot fornøyd med regjeringens satsing og glad for at regjeringen «får dette bygd ut tidligere enn planen har vært til nå».

– Vi er fornøyd med at regjeringen i dag har bestemt at det skal bygges en gigantisk havvindpark lengst sør på norsk sokkel. Det vil sikre betydelig mer kraft både til folk og industri i Norge, sier Alfheim i en uttalelse.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Første fase i området Sørlige Nordsjø blir på 1.500 megawatt. Det vil ifølge Støre kunne gi 7 terawattimer (TWh) havvindproduksjon. Norge har i fjor et samlet kraftforbruk på om lag 140 terawattimer.

– Det vil sikre at vi får tilgang på mer kraft i Sør-Norge, til glede for både folk og industri, sier Alfheim.

Les også

Rekordhøy skandinavisk vind­produksjon: Tror mer vindkraft vil dempe svensk strømpris

Les også

NVE: Hybridkabler vil gjøre strømmen enda dyrere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Havvind
 3. Norsk sokkel
 4. Rasmus Hansson
 5. Nikolai Astrup
 6. Norsk olje og gass

Flere artikler

 1. Regjeringen åpner for å subsidiere havvind: – Det er en investering

 2. Slik blir Støres havvindsatsing

 3. – Statsministeren har solgt skinnet før ulven er skutt

 4. Støre vil utrede hybridkabler

 5. Betalt innhold

  Oljebransjen frykter omkamper om elektrifisering: – Det er ikke fornuftig